Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ωμές επεμβάσεις πυροδοτούν κι άλλο την κρίση

Παρασυρμένος ο λαός από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατεβαίνει στους δρόμους...

Associated Press

Παρασυρμένος ο λαός από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατεβαίνει στους δρόμους...
ΚΙΕΒΟ.--

Δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε δύο ώρες από την επίσημη ανακήρυξη εκ μέρους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) του Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως «νικητή του δεύτερου γύρου» των προεδρικών εκλογών, όταν ο Κόλιν Πάουελ παρενέβη για να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα «παράνομο» και να καλέσει τον απερχόμενο Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, και τον «φιλοδυτικό» διεκδικητή του θώκου Βίκτορ Γιούστσενκο να διαπραγματευτούν «υπεύθυνα» για να «επιλυθεί» η κρίση. Το Κρεμλίνο παρενέβη με τη σειρά του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση» των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Στο Κίεβο, η ένταση συνεχιζόταν, με τους υποστηρικτές του Γιούστσενκο να πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο, και απέναντι τους ανθρακωρύχους που κατέβασε ο Γιανούκοβιτς από τις ρωσόφωνες περιοχές, από όπου αντλεί υποστήριξη, καθώς και ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας.

Οι ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο Κόλιν Πάουελ από την Ουάσιγκτον, «δεν αποδέχονται» το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία: Το θεωρούν «παράνομο» και - φυσικά - υιοθετούν την καταγγελία του Βίκτορ Γιούστσενκο περί «υφαρπαγής» 3 εκατομμυρίων ψήφων. Ο Πάουελ απείλησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις αν δεν «επανεξεταστεί» - ανατραπεί - το αποτέλεσμα. Νωρίτερα, η ανακοίνωση της ΚΕΕ προκάλεσε ανταλλαγή ύβρεων και γρονθοκόπημα ανάμεσα σε βουλευτές και οπαδούς των δύο αντιπάλων, του «φιλοδυτικού» και του «φιλορώσου». Η πλευρά Γιούστσενκο επέλεξε να συνεχίσει την «εκστρατεία ανυπακοής» των τελευταίων ημερών, πολιορκώντας το προεδρικό μέγαρο. Η ρωσική διπλωματία, που είχε ειδοποιηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ-Λαβρόφ νωρίτερα - αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ενημέρωση αυτή δεν υπήρξε πλήρης - σχετικά με τις αμερικανικές διαθέσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε την κίνηση της Ουάσιγκτον «δίχως προηγούμενο επέμβαση» στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Το Κρεμλίνο του Πούτιν«φυσικά» θεωρεί πως η Ουκρανία «οφείλει» να βρίσκεται στη δική της σφαίρα επιρροής, σχολίαζαν ρωσικά ΜΜΕ, και είχε ήδη και αυτό παρέμβει στην κρίση, πριν την αναγγελία του αποτελέσματος, όταν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος είχε «συγχαρεί» τον Γιανούκοβιτς για τη «νίκη του». Το ρωσικό ΥπΕξ ανέφερε χτες ότι προκαλούν «αγανάκτηση» οι «αντιρωσικές διαδηλώσεις» στο Λβιβ, όπου διαδηλωτές της παράταξης του Γιούστσενκο «επιτέθηκαν» σε ρωσικό προξενείο.

Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αμστερνταμ, σχεδίαζε να στείλει ως ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία τον Ολλανδό διπλωμάτη Νίεκ Μπίεγκμαν, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, για να συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα. Νωρίτερα, και ο νεοπαγής πρόεδρος της Κομισιόν,Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνταυτίστηκε με την αμερικανική «γραμμή», ειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες αν δεν υπάρξει σοβαρή, αντικειμενική αναθεώρηση» του εκλογικού αποτελέσματος. Ηδη, μετά από πρόσκληση του Γιούστσενκο, καθ' οδόν προς το Κίεβο, ως «μεσολαβητής», μετέβαινε χτες ο Λεχ Βαλέσα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης», πρωταγωνιστής του ψυχροπολεμικού πολωνικού «μετώπου».

Για την ...ιστορία, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Γιανούκοβιτς έλαβε 49,61% και ο Γιούστσενκο 46,61%.

Αμέσως μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων, ο βουλευτής της παράταξης «Η Ουκρανία μας»Πέτρο Πορόσενκο δήλωσε ότι «τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ανέλαβαν την ευθύνη ενός πραξικοπήματος» και απείλησε ότι «θα μιλήσει ο δρόμος, θα μιλήσει ο λαός», ουσιαστικά απειλώντας με ανοιχτή σύγκρουση.

Ωστόσο, παρά το ότι η χώρα όντως μοιάζει διχασμένη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες φατρίες της αστικής τάξης, και παρά το ότι η σύγκρουση φαίνεται πως έχει φθάσει ένα βήμα πριν το ξέσπασμα ακόμη και εμφυλίου, η οδός των «διαπραγματεύσεων» δεν έχει εγκαταλειφθεί. Ο Γιούστσενκο δήλωνε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο, «ισχυρό άνδρα» της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, ώστε να συναινέσει να του παραδώσει την εξουσία. Μια «διαλλακτικότερη» ομάδα στην παράταξή του φαινόταν να ευνοεί μια «μερική επανακαταμέτρηση», που, όπως εκτιμά, θα της δώσει τη νίκη.

Προς την κατεύθυνση μιας «λύσης βάσει της εκλογικής νομοθεσίας» πίεζαν οι Πούτιν και Σρέντερ, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το Κρεμλίνο και η καγκελαρία σε ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Κούτσμα φαινόταν, έως χτες το βράδυ τουλάχιστον, να «συγκρατείται»: Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η αστυνομία δεν είχαν κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών. Ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Λεονίντ Κραβτσούκ και χειρίστηκε με αξιοσημείωτη ικανότητα αντιτιθέμενα ισχυρά συμφέροντα εντός Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια είναι ο ίδιος στο επίκεντρο του πολιτικού δράματος. Οπως σημείωνε στα τέλη του Οκτώβρη ο Τζόναθαν Στιλ στον «Γκάρντιαν», σε ένα άρθρο που εκ των υστέρων μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σε μερικές αθέατες πλευρές της κρίσης, εκείνες τις μέρες το Κίεβο επισκέφθηκαν ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να τον «επηρεάσουν» ως προς τη στάση του αναφορικά με το ΝΑΤΟ. Ο Κούτσμα, ανέφερε ο Στιλ, μετά από την άρνηση του Μπους να «δεχτεί» τον Ιούνη την πρότασή του να παραμείνει στην Προεδρία τροποποιώντας το Σύνταγμα, είχε «αλλάξει στάση» ως προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τον Στιλ, που οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν τόσο ανοιχτά υπέρ του Γιούστσενκο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ