Σάββατο 31 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τονωτικές» ενέσεις από Πάουελ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη

...στο χώρο του εγκλήματος

Associated Press

...στο χώρο του εγκλήματος
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με την ιρακινή δοτή κυβέρνηση αλλά και με τους επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων. Την ώρα που ο Πάουελ επαναδιατύπωνε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ «να επιμείνουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ιράκ», σφοδρές μάχες μαίνονταν, για άλλη μια φορά, στη Φαλούτζα.

Με τον δοτό Πρόεδρο Γκάζι αλ Γιαουάρ, αλλά και τον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, συναντήθηκε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, που είναι ο πρώτος ξένος ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος που μεταβαίνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά τη «μεταβίβαση της εξουσίας». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στη Βαγδάτη, εκείνη την ώρα, ακούστηκαν 5 μεγάλες εκρήξεις αλλά δεν έγινε σαφές από τι ακριβώς προκλήθηκαν.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, που εργάζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα στη βάση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να κάνει εκτενή αναφορά στην κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων και αρκέστηκε να επαινέσει το θάρρος και την αποφασιστικότητα της δοτής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου. Δεν παρέλειψε, επίσης, για άλλη μια φορά, να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του για τις προσπάθειες, που, όπως υποστήριξε, καταβάλλει το Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στο Ιράκ.

Κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις αποκλείουν περιοχή μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή
Από την πλευρά του, ο δοτός Ιρακινός Πρόεδρος, Γκάζι αλ Γιαουάρ, άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει τη λύπη του για την, εκ νέου, αναβολή της εθνικής συνδιάσκεψης, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Οι 1.000 συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα κληθούν να εκλέξουν ένα 100μελές μεταβατικό Κοινοβούλιο.

Τελικά, όμως, η πραγματοποίηση της τριμερούς διάσκεψης αναβλήθηκε για τα μέσα Αυγούστου «για λόγους καλύτερης οργάνωσης και μεγαλύτερης ασφάλειας». Παρ' όλα αυτά, ο Αλ Γιαουάρ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του Ιράκ υποστηρίζοντας ότι «αυτοί οι εγκληματίες που πραγματοποιούν τις επιθέσεις είναι εμφανές ότι έχουν απελπιστεί γι' αυτό και κλιμακώνουν το αιματοκύλισμα», για να καταλήξει ότι «ο χρόνος και ο τόπος είναι με το μέρος της ιρακινής κυβέρνησης».

Μάχες και σκάνδαλα

Τουλάχιστον 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων συγκρούσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στις νοτιοανατολικές συνοικίες της Φαλούτζα. Σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν πρώτοι επίθεση με όλμους και ρουκέτες κατά θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ της πόλης. Ακολούθησαν σκληρές μάχες και αεροπορική επιδρομή των Αμερικανών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ με τους διάφορους ομήρους που βρίσκονται στα χέρια πολυάριθμων οργανώσεων. Σομαλός πολέμαρχος έκανε έκκληση για άμεση απελευθέρωση άνευ όρων του Σομαλού οδηγού που απήχθη, την Πέμπτη, τονίζοντας ότι η Σομαλία δεν έχει καν μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την τύχη του. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι είναι πιθανή η απελευθέρωση των 7 οδηγών που κρατούνται από την περασμένη βδομάδα με βάση την πορεία των, μέχρι στιγμής, διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ερχόταν στο φως της δημοσιότητας η πολυσέλιδη έκθεση που υπέβαλαν στο Κογκρέσο μετά από πολλές μέρες έρευνας ειδικοί νομικοί και εμπειρογνώμονες σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων της ιρακινής ανασυγκρότησης από την κατοχική διοίκηση του Πολ Μπρέμερ, που, θεωρητικώς, έληξε στα τέλη Ιούνη. Σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 69 περιπτώσεις απάτης και κατάχρησης εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων οι 27 ερευνώνται ακόμη και δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ