Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συνέλαβαν το δήμαρχο γιατί υπερασπίστηκε την περιουσία του Δήμου!

Πήγαν να κατασχέσουν δημοτικά περιουσιακά στοιχεία για χρέη της προηγούμενης Αρχής, που δημιουργήθηκαν και λόγω της κυβερνητικής πολιτικής

Ο λαός της Νίκαιας υποδέχεται με χειροκροτήματα το δήμαρχό της, Στέλιο Μπενετάτο, κατά την έξοδό του από το αστυνομικό τμήμα
Ο λαός της Νίκαιας υποδέχεται με χειροκροτήματα το δήμαρχό της, Στέλιο Μπενετάτο, κατά την έξοδό του από το αστυνομικό τμήμα
Στο 10ο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας οδηγήθηκε χτες το μεσημέρι ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της πόλης, όταν, υπερασπιζόμενος την περιουσία του Δήμου, αρνήθηκε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για χρέη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που μάλιστα, κατά βάση, έχουν πληρωθεί από τη σημερινή δημοτική Αρχή. Νωρίτερα, από την εκδοτική εταιρία «Σπυρόπουλος - Πατούνης» - μέσω της οποίας ο πρώην δήμαρχος Β. Τράπαλης είχε εκδώσει βιβλίο σχετικά με τους... προσκόπους, αλλά δεν τους είχε εξοφλήσει όπως και δεκάδες άλλους επιχειρηματίες - είχαν στείλει εκπροσώπους τους στο Δημαρχείο προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.

Ωστόσο, η άρνηση του δημάρχου στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου κρίθηκε ως «αντίσταση κατά της αρχής» με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπως και οι εκπρόσωποι της εταιρίας. Αμέσως, όμως, μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, όλη η Κοκκινιά ξεσηκώθηκε και εκατοντάδες δημότες έτρεξαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου με συνθήματα διαμαρτυρίας «κάτω τα χέρια από το δήμαρχό μας» απαιτούσαν να αφεθεί ελεύθερος.

Στο πλευρό του Στ. Μπενετάτου στάθηκαν και αρκετοί δήμαρχοι που είτε πήγαν στο Δημαρχείο, όπως ο Γιάννης Λαγουδάκος δήμαρχος Περάματος, είτε του τηλεφώνησαν και του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, όπως ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Χρήστου, της Δραπετσώνας Γ. Αραβιάδης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Γ. Φιλίππου. Κάτω από αυτή την πίεση του κόσμου οι εκπρόσωποι της εταιρίας αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό και ο δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος. Χαρακτηριστική όμως ήταν και η υποδοχή με χειροκροτήματα που επιφύλαξε ο κόσμος έξω από το αστυνομικό τμήμα στο δήμαρχο Νίκαιας για την αποφασιστικότητα με την οποία διαφύλαξε την περιουσία του λαού της Κοκκινιάς.

«Οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να βγούμε μπροστά, ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει θέση. Να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών των δήμων που έχει αποφασίσει και να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους παρακρατημένους πόρους», τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα. Οι δήμαρχοι δεν μπορεί να έχουν διακοσμητικό ρόλο. Οδηγήθηκα στο αστυνομικό τμήμα γιατί αρνήθηκα να γίνει κατάσχεση. Αρνήθηκα να βάλω χέρι στο ταμείο του Δήμου. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτός ο τραγέλαφος: Από τη μία η Νίκαια να θεωρείται Ολυμπιακή πόλη, να περιμένουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της Αρσης Βαρών και, από την άλλη, ο δήμος να είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης, καταχρεωμένος. Να μην έχουμε δρομολογημένα έργα για την αναβάθμιση της πόλης, παρά μόνο προβλήματα όπως η ανεργία που καλπάζει στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε σχέδια και όραμα και μαζί μας τον κόσμο της Κοκκινιάς που ήταν δίπλα μας και σήμερα. Με αγώνες θα διεκδικήσουμε όλα όσα ανήκουν στην πόλη μας».

Με την επισήμανση πως η σύλληψη του δημάρχου ήταν σχεδιασμένη και πως η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην δήμαρχος Νίκαιας, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε όλο τον κόσμο να αντιδράσει.

«Πολύ καλά έπραξε ο δήμαρχος και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα των δήμων», τόνισε ο Γιάννης Λαγουδάκος, δήμαρχος Περάματος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση τώρα να δώσει τα χρήματα που οφείλει στην τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Γιώργος Πρωτόπαππας επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια Πρωτοπορία» επικροτώντας τη χτεσινή στάση του δημάρχου και τονίζοντας πως αυτή την πολιτική κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τη σταματήσουμε.

Την πιο ακραία έκφραση της αστυνομικής βίας με τη σύλληψη δίκην εγκληματία του δημάρχου καταγγέλλουν, με σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή της Νίκαιας επισημαίνοντας πως: Την ίδια στιγμή που η δημοτική Αρχή προσπαθεί με δάνεια να πληρώσει εργαζόμενους που ήταν μήνες απλήρωτοι και οι μικροϊδιοκτήτες που νοικιάζουνε στο δήμο έχουν χρόνια να πληρωθούν και περιμένουν υπομονετικά, μεγάλες επιχειρήσεις με οργανωμένες νομικές υπηρεσίες θεωρούνε εύκολη λεία τα λεφτά αυτών ακριβώς των εργαζομένων.

«Ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή και ο λαός της Κοκκινιάς - υπογραμμίζεται - θα υπερασπιστούν την περιουσία του Δήμου. Θα αποκαλύψουνε όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση του Δήμου και θα βάλουν σε τάξη τα οικονομικά του. Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να πάρουνε θέση στο πρόβλημα και να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Να αναλάβουν τις ευθύνες αποδίδοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους παρακρατημένους πόρους», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ