Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Αστυνομικοί σε ρόλο τρομοκράτη!
  • Στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, άνδρες των διαβόητων Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, (ΟΠΚΕ), φέρθηκαν με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο σε τέσσερα στελέχη της ΚΝΕ, αν και γνώριζαν με ποιους είχαν να κάνουν
  • Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ: Οι νέοι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Ενα ακόμα κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας κι αυταρχισμού σε βάρος στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, σημειώθηκε, προχτές βράδυ, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Δράστες, αστυνομικοί, μέλη μιας εκ των διαβόητων, πλέον, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), οι οποίες, στο τελευταίο διάστημα, δρουν, εν είδει «αστυνομικών αποσπασμάτων», σ' όλη τη χώρα, προσβάλλοντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες. Θύματά τους τέσσερα στελέχη της ΚΝΕ, προς τα οποία οι ΟΠΚΕτζήδες συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν με ποιους είχαν να κάνουν - ή μήπως, ακριβώς γι' αυτό; - καθότι οι σύντροφοι τους δήλωσαν αμέσως την ιδιότητά τους.

Να σημειώσουμε, εξαρχής, ότι ανάλογα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος κομμουνιστών είχαμε κι άλλα στην ίδια Εθνική Οδό. Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, αστυνομικοί σταματούσαν, στα Τέμπη κι αλλού, κι έκαναν ελέγχους σε λεωφορεία που μετέφεραν κομμουνιστές κι άλλους αγωνιστές στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν μέρος στις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των αποφάσεων της ΕΕ, ενώ, πριν λίγο καιρό, σταμάτησαν, στα όρια της Βοιωτίας, λεωφορείο του ΚΤΕΛ που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα - Αγρίνιο και έκαναν έλεγχο σ' ένα στέλεχος του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι κι αυτός δήλωσε την κομματική ιδιότητά του.

Το γεγονός ότι αυτά τα κρούσματα είναι συνεχή και επαναλαμβανόμενα, δείχνει ότι οι προαναφερόμενες αστυνομικές ομάδες «δουλεύουν» με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο στηρίζεται στο «αξίωμα» ότι «οι πάντες είναι ύποπτοι», οπότε ελέγχουν όποιον βρουν μπροστά τους, μήπως και τους τύχει κανένα «λαυράκι» κι έχουν «καθαρό στόχο», την εμπέδωση κλίματος αστυνομοκρατίας και τρομοκράτηση των πολιτών. Βεβαίως, οι «αστυνομικοί - τρομοκράτες» δεν κάνουν του κεφαλιού τους, αλλά δρουν υπό τις οδηγίες κι εντολές των τοπικών αστυνομικών διευθύνσεων και, βεβαίως, με την κάλυψη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης.

Τα γεγονότα

Αλλά ας δούμε πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, τα οποία, από μόνα τους, δείχνουν και σε τι αποσκοπούν.

Γύρω στις 9 μ.μ., λοιπόν, προχτές βράδυ, στα διόδια Σχηματαρίου, πέντε αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, που βρίσκονταν εκεί με δυο «τζιπ» της Αστυνομίας - οι αριθμοί κυκλοφορίας είναι Ε.Α. 21690 και Ε.Α. 18604 - σταμάτησαν το ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα στελέχη της ΚΝΕ - οι Αγης Τριγάζης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής θεσσαλίας, Γιάννης Σκόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της ΝΟ Λάρισας, Ανδ. Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας, Δημ. Δήμας, γραμματέας της ΝΟ Καρδίτσας - που ταξίδευαν από την Αθήνα προς τη Λάρισα.

Ενας εκ των αστυνομικών πλησίασε το ΙΧ και διέταξε: «Κατεβείτε όλοι κάτω για σωματικό έλεγχο».

Οι σύντροφοι κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και ο Αγης Τριγάζης είπε: «Είμαστε στελέχη του ΚΚΕ και θέλουμε να μάθουμε το λόγο για τον οποίο θα μας γίνει σωματικός έλεγχος».

Μ ύφος βαριεστημένο κι αυστηρό ο αστυνομικός απάντησε: «Με βάση το άρθρο 367 του Κώδικα (;) έχουμε το δικαίωμα να σταματάμε τον οποιονδήποτε για σωματικό έλεγχο». Και, βλέποντας τους συντρόφους να εκπλήσσονται και να προσπαθούν να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις, συνέχισε: «Δε θα κάνουμε κουβέντα εδώ, γυρίστε και βάλτε τα χέρια στο αυτοκίνητο για να προβούμε στον έλεγχο».

Ο «έλεγχος» που γίνεται είναι σχολαστικός - ψάχνουν στο σώμα, αλλά και μέσα στα τσαντάκια κι ενώ οι σύντροφοι έχουν παραδώσει τις αστυνομικές ταυτότητές τους - και ο Αγης Τριγάζης, επιμένει να ρωτά: «Τι είμαστε και μας φέρεστε έτσι; Εγκληματίες; Αφού σας είπαμε ποιοι είμαστε».

Ο «μπάτσος» απαντά προκλητικά: «Εχεις καμιά ταμπέλα που να λέει ότι δεν είσαι ύποπτος ή παράνομος;» και διατάζει: «Απομακρυνθείτε, τώρα, από το αυτοκίνητο, να το ψάξουμε κι αυτό».

Οι σύντροφοι, σκεπτόμενοι ότι δεν αποκλείεται «κάτι» να τους έβαζαν μέσα για να τους ενοχοποιήσουν, ζητούν να μείνει ένας τους κοντά στο αυτοκίνητο και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται.

«Γιατί διαμαρτύρεστε;», ρωτάει, ειρωνικά, ένας από τους αστυνομικούς, «μήπως θίξαμε την προσωπικότητά σας, μήπως σας βρίσαμε;»...

Οι σύντροφοι ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο επικεφαλής της Ομάδας που διενεργεί τον έλεγχο και παίρνουν την απάντηση ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στο «100» ή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λειβαδιάς!

Καταγγέλλει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ, καταγγέλλει την αυταρχική αστυνομική συμπεριφορά σε βάρος των στελεχών της οργάνωσης και τονίζει ότι οι νέοι κομμουνιστές δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν, αλλά θα εντείνουν τη δράση τους κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και υπέρ των συμφερόντων της νεολαίας και του ελληνικού λαού.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Νέο κρούσμα αυταρχισμού σημειώθηκε μόλις χτες, (σ.σ. προχτές), στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου 4 στελέχη της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, εκ των οποίων 2 μέλη του ΚΣ, υποχρεώθηκαν σε σωματικό έλεγχο και προκλητική συμπεριφορά από έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό της κυβέρνησης της άρχουσας τάξης, τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Παρότι τα στελέχη της ΚΝΕ δήλωσαν την ιδιότητά τους και επέδειξαν την αστυνομική ταυτότητα, οι εν λόγω αστυνομικοί απτόητοι συνέχισαν την προκλητική συμπεριφορά τους, αντιμετωπίζοντάς τους ως κοινούς εγκληματίες, μέχρις ότου, μετά από διαμαρτυρίες, τους άφησαν τελικά ελεύθερους.

Την ώρα που εντείνεται η μαζική πολιτική εξόρμηση της οργάνωσης μπροστά στην κορύφωση των Φεστιβαλικών Εκδηλώσεων στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα, είναι φανερό ότι αυτή ακριβώς η δράση ενοχλεί την κυβέρνηση μιας και «χαλάει τη σούπα» της προεκλογικής της ευχοπαραχολογίας.

Με τη διεύρυνση των πολύμορφων μηχανισμών καταστολής και την ένταση των προσπαθειών τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει πάτο ο αυταρχικός της κατήφορος. Εξω απ' αυτό το σχέδιο δε θα μπορούσε να μείνει η επιχείρηση τρομοκράτησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ας μην έχουν, όμως, αυταπάτες ότι οι κομμουνιστές τρομοκρατούνται από τέτοιες μεθοδεύσεις. Αντίθετα, εντείνοντας την πάλη τους και τη μαζική πολιτική εξόρμηση στο λαό και τη νεολαία, θα δώσουν αποφασιστική απάντηση, ούτως ώστε όχι μόνο οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλία, το ερχόμενο τριήμερο σε Βόλο και Λάρισα, να στεφούν από επιτυχία, αλλά και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους ότι οι επερχόμενες εκλογές θα βρουν το ΚΚΕ ενισχυμένο ολόπλευρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ