Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απλή αναλογική τώρα!

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται η σύσκεψη με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - Το αναγκαίο εκλογικό σύστημα». Εχουν κληθεί και θα πάρουν μέρος πολλοί μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς - Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Ενώσεις και Σωματεία Εργαζομένων - αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων του τόπου. Και αυτή η σύσκεψη δεν είναι η μόνη. Σε πολλές πόλεις της χώρας διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις.

Το αίτημα για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλες τις αναμετρήσεις επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών να «αλλάξει» τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Φυσικά, ο προτεινόμενος παραμένει στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής. Δίνει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες εκεί που δεν υπάρχουν. Κλέβει έδρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διατηρεί το γνωστό και απαράδεκτο 3%, ως όριο «εισόδου» στη Βουλή. Η δε ΝΔ, που θεσμοθέτησε το ισχύον εκλογικό σύστημα όταν ήταν κυβέρνηση, διαφωνεί με την αλλαγή του τώρα. Ομως γενικά είναι υπέρ των καλπονοθευτικών συστημάτων που παραβιάζουν κατάφωρα την ισοτιμία της ψήφου.

Ετσι ο δικομματισμός στήνει τις κυβερνήσεις του, προκειμένου να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - με την άνεση της ευρείας αντιδημοκρατικής κατάληψης κοινοβουλευτικών εδράνων - λειτουργούν παίρνοντας όλο και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, ψηφίζουν τους «σταθερούς» νόμους τους οι οποίοι στρέφονται κατά του λαού. Αλήθεια, τι κέρδισε ο τόπος από αυτές τις «ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» τους; Στρατιές ανέργων και ημιαπασχολήσιμων, εργαζόμενους μέχρι τα 65 τους, συντάξεις πείνας, ράντζα, ακρίβεια κλπ., κλπ.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν θέση. Το εκλογικό σύστημα δεν είναι υπόθεση απλά των κομμάτων ή κάποιων επαϊόντων. Είναι κατ' εξοχήν υπόθεση του λαού. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τη διαπραγμάτευση για το αν αυτός ο νόμος θα νοθεύει λιγότερο ή περισσότερο από τον προηγούμενο τη θέλησή τους. Πρέπει να απαιτήσουν την ισοτιμία της ψήφου τους, κάτι που μπορεί να την εγγυηθεί μόνον η απλή, η ανόθευτη αναλογική. Το μόνο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου στις σημερινές συνθήκες.

Φυσικά, κανένα εκλογικό σύστημα δεν μπορεί από μόνο του να αλλάξει και την κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να την κάνει φιλολαϊκή από αντιλαϊκή που είναι. Μόνο ο λαός με την πάλη του, αλλά στις βουλευτικές εκλογές και με την ψήφο του - καταδικάζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ενισχύοντας μαζικά το ΚΚΕ - μπορεί να τορπιλίσει τη σταθερότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Να υπερασπιστεί από καλύτερες θέσεις και να διευρύνει τα δικαιώματά του, να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στις δυνάμεις που την εφαρμόζουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ