Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς τον «εκσυγχρονισμό» του πολιτικού συστήματος

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, με στόχο αυτό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε όφελος του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή μεθοδεύεται η ενίσχυση του δικομματισμού με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο αυστηρότερος έλεγχος στη δράση της Αυτοδιοίκησης με την αλλαγή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η χειραγώγηση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση με την εισαγωγή δεικτών αποτελεσματικότητας στη δουλιά τους και η προώθηση μέτρων δήθεν διαφάνειας στον πολιτικό βίο της χώρας με την εφαρμογή και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και κρατικούς λειτουργούς.

Τις επόμενες μέρες - σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και ενδεχομένως να ψηφιστεί στο Γ΄ Θερινό Τμήμα, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο, πλέον, υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση τη συμμόρφωσή τους σε δείκτες αποδοτικότητας που θα χαράσσει η κεντρική εξουσία, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί της στόχοι. Η ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων θα προσδιορίζεται με βάση τη συμμόρφωσή τους σε αυτούς τους δείκτες.

Στο δρόμο της συμμόρφωσης με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και να παραδώσει στον υπουργό Εσωτερικών η αρμόδια Επιτροπή στις 20 του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, στα μέσα του Οκτώβρη ο νέος Κώδικας θα αποτελεί νόμο. Βασική κατεύθυνση του νέου Κώδικα είναι η αυστηροποίηση του ελέγχου του κράτους στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δήμοι πολιτικά, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν και η εξεύρεση πόρων με την επιβολή φόρων ή τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο και το ξεπούλημα σε αυτό της δημοτικής περιουσίας. Τον νέο Κώδικα θα συμπληρώσει το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και συγκροτεί αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με εγκάθετο κυβερνητικό υπάλληλο που θα εγγυάται την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών από την Περιφέρεια.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, σειρά στη Βουλή θα πάρει ο νέος εκλογικός νόμος. Τις επόμενες μέρες ο Κ. Σκανδαλίδης αναμένεται να συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο και τα εναλλακτικά σενάρια που θα αφορούν κυρίως στη θεσμοθέτηση ή μη του βουλευτή της Περιφέρειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών(2003-11-14 00:00:00.0)
Κυβερνητικά ψίχουλα στους δήμους(2003-10-04 00:00:00.0)
Μιμείται τις πρωτοβουλίες μας η ΝΔ(2003-09-30 00:00:00.0)
Αυτοδιοίκηση σε ρόλο κυβερνητικού κλητήρα(2003-04-04 00:00:00.0)
«Βελτιώσεις» επί το συντηρητικότερον!(2001-11-13 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται πογκρόμ κατά των «απείθαρχων»(2001-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ