Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το κύριο θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να εμποδίσει τον πόλεμο

Eurokinissi

Το κύριο θέμα σήμερα δεν είναι οι γενικές διακηρύξεις περί ειρήνης, αλλά το τι κάνει ο καθένας για να εμποδίσει τον πόλεμο, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν εκτιμάμε ότι βρίσκεται επί θύραις ένας πόλεμος καταστροφικός, που θα εγκαινιάσει και άλλες επιθέσεις σε αραβικές χώρες, αλλά και στη ΝΑ Ασία και τη Β. Κορέα, τότε λίγη σημασία έχει η γενική διακήρυξη περί ειρήνης. Το θέμα είναι τι κάνουμε για να εμποδίσουμε τον πόλεμο.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι ακόμα και το σύνθημα της αποτροπής του πολέμου φαντάζει χλωμό, αφού καθήκον όσων διακηρύσσουν την ειρήνη (λαοί, κυβερνήσεις, κόμματα) είναι η πράξη. Η δε κυβέρνηση, είπε, δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί αυτό τα τελευταία χρόνια νομιμοποιεί βρώμικους πολέμους και έχουμε παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν.

Ούτε, συνέχισε, στέκει το επιχείρημα ότι αφού μετέχουμε σε συμμαχίες πρέπει να συμμορφωνόμαστε και στο σημείο αυτό είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και η ανοχή της ΝΔ σε αυτήν τη στάση.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είπε, είναι η πολιτική εξόδου από την προετοιμασία του πολέμου και όχι η απλή διακήρυξη «καμία συμμετοχή» που λέει ο ΣΥΝ. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ΗΠΑ για τον πόλεμο.


Eurokinissi

Και δεν είναι μόνο η Σούδα, τα λιμάνια και τα τρένα, είπε, αλλά και οι πρόσθετες υποχρεώσεις που έχουν δοθεί πρόθυμα. Παράδειγμα, η πρόσφατη σύλληψη καθηγητή του ΕΜΠ από το FBI στη Ν. Υόρκη με στοιχεία που δόθηκαν από τη χώρα μας στις ΗΠΑ.

Με την κήρυξη του πολέμου, αναρωτήθηκε, μήπως θα έχουμε και προληπτικές συλλήψεις, αφού η Ελλάδα αποτελεί βάση του πολέμου;

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την άσκηση βέτο από τις χώρες της ΕΕ, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαφωνία από τις άλλες και έτσι να μείνουν μόνες τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία στον πόλεμο.

Είπε ότι στην υπόθεση υπάρχουν και «παράπλευρες» απώλειες, αφού στο μεν Παλαιστινιακό δε γίνεται καμία αναφορά στο Ισραήλ (που έχει όπλα μαζικής καταστροφής) για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, ενώ στο Κυπριακό υπάρχουν εκβιασμοί για αποδοχή σε ασφυκτικά πλαίσια του τρίτου «σχεδίου Ανάν», που είναι χειρότερο από τα προηγούμενα.

Αναφερόμενη στις οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι κυβέρνηση και ΝΔ κάνουν λόγο για τη λήψη μέτρων τα οποία όμως θα ωφελούν τους επιχειρηματίες, ενώ για το λαό ο πόλεμος θα αποτελέσει άλλοθι για την εσαεί συνέχεια της μονόπλευρης λιτότητας.

Νεοταξίτικη λογική του πρωθυπουργού

Αυτή τη φορά, συνέχισε, ο Κ. Σημίτης με ειλικρίνεια «σικάτη» και ευγενική ανέπτυξε τη νεοταξίτικη πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση κρίσεων, όπως λένε σήμερα την εισβολή. Η ΝΔ, τόνισε, δε μας έπεισε ότι θα είχε διαφορετική στάση, εάν ήταν αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση, αφού δεν έκανε καμία κριτική και δεν είπε τίποτα για την παρεμπόδιση του πολέμου. Αντίθετα ο Κ. Καραμανλής μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, που είναι όμως οικοδόμος και αυτή της «Νέας Τάξης».

Είναι θετική, συνέχισε, η θέση του ΣΥΝ που λέει όχι στον πόλεμο και καμία συμμετοχή, αλλά αδυνατίζει αυτή η θέση με τη λογική που προβάλλει ότι το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ πρέπει να το αποτελέσει η ΕΕ πλην του Μπλερ, την ίδια στιγμή που η ΕΕ είναι οικοδόμος και αυτή της σημερινής λογικής.

Η νεοταξίτικη λογική του πρωθυπουργού, είπε, φάνηκε από το ότι υιοθέτησε όλα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τα μαζικά όπλα του Ιράκ και για το δικτατορικό καθεστώς. Ομως οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που παράγει και διαδίδει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός, είπε η Αλ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε τη δήλωση των «οκτώ» της ΕΕ, που τάχθηκαν υπέρ των ΗΠΑ, απλώς ως άσκοπη και όχι ως ενέργεια που έφερε τον πόλεμο πιο κοντά.

Στη συνέχεια σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για ειρήνη, πόλεμο ως τελευταίο όπλο και ανοικοδόμηση και είπε:

Τι εννοείτε ως ειρήνη; Ειρήνη ήταν και το Οσλο για το Παλαιστινιακό, το Ντέιτον, το Ραμπουγέ, η Βοσνία στη Γιουγκοσλαβία, ήταν όμως ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Η υποταγή στη «νέα τάξη» και η παράδοση του πλούτου ή των εδαφών και η αλλαγή συνόρων ή η επέμβαση ονομάζεται ειρήνη, αλλά εμείς αυτήν την ειρήνη την απορρίπτουμε.

Ο πόλεμος, συνέχισε, ακολουθεί ότι οι λαοί δε δέχονται ιμπεριαλιστική ειρήνη και ακολουθεί η ανοικοδόμηση, που σημαίνει ότι αφού σε καταστρέψω, δίνω χρήματα στα ανδρείκελα για να φτιάξω ένα κράτος σύμφωνο με τη «νέα τάξη».

Συμπερασματικά η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι καθόλου αμέτοχη η ΕΕ στην ανάδειξη της Νέας Τάξης Πραγμάτων και υπενθύμισε ότι στα Βαλκάνια η Γερμανία ξεκίνησε το ανακάτεμα της περιοχής και στη συνέχεια άνοιξε η όρεξη των ΗΠΑ να επέμβουν για τα συμφέροντά τους. Επίσης υπενθύμισε τις σφαγές στη Ρουάντα και τις επεμβάσεις σε Κογκό και Σουδάν, όπου υπήρξε παρέμβαση και της Γαλλίας και της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Διάσταση απόψεων, συνέχισε, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπήρχε και άλλοτε όπως σήμερα, που είναι διάσταση για το μερίδιο στη λεία όπου δεν τα βρήκαν. Βέβαια, είπε, το κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει τη στάση όσων σήμερα λένε όχι και μακάρι αυτές οι χώρες να βάλουν βέτο στον ΟΗΕ, άσχετα εάν αυτό είναι προσχηματικό. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι χώρες είναι εγγυητές ειρήνης.

Υπενθύμισε ότι από το 1999, στα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, υιοθετήθηκε το «νέο δόγμα» του που καταργεί τα σύνορα, επιτρέπει τις επεμβάσεις και ανατρέπει το διεθνές δίκαιο. Επίσης το 2003 υιοθετήθηκε η ιδέα του προληπτικού πολέμου.

Τα συγχαρητήρια, συνέχισε, που πρόσφατα έδωσε ο Τζ. Μπους στον πρωθυπουργό ήταν ακριβώς συγχαρητήρια για τη φιλοαμερικανική στάση της κυβέρνησης. Ομως, τόνισε, με όποιο κόστος η Ελλάδα πρέπει να παρεμποδίσει ουσιαστικά τον πόλεμο και όχι να μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο γι' αυτόν τον πόλεμο. Εάν, είπε, έκανε κάτι τέτοιο και έπαιρνε μέτρα παρεμπόδισης του πολέμου, θα είχε τη στήριξη όλου του λαού και του δικού μας Κόμματος.

Αυτός ο πόλεμος δε θα είναι ο τελευταίος, τόνισε καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα, γιατί οι ΗΠΑ θέλουν την «ανάταξη» του αραβικού κόσμου, όπως τη θέλει και η ΕΕ και η Ελλάδα είναι το επίκεντρο αυτής της κατάστασης. Διακυβεύονται πολλά, είπε, και για κάποιους προέχει η ενότητα της ΕΕ. Για το ΚΚΕ το θέμα δεν είναι εάν είναι ή όχι ενωμένη η ΕΕ, αλλά σε ποια κατεύθυνση είναι ενωμένη. Εάν είναι ενωμένη και υπέρ των πολέμων, δεν τη θέλουμε ενωμένη γιατί θα είναι ισχυρή. Χρειάζεται, είπε, κίνημα για ανατροπές στο εσωτερικό κάθε χώρας και πρέπει κυβερνήσεις ή κόμματα που ανέχονται τον πόλεμο να τιμωρηθούν και με την ψήφο, αλλιώς θα μείνει ανεκπλήρωτο το αίτημα για ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ