Πρόστιμα, που αγγίζουν τα 9.000 ευρώ, επιβάλλει η Πολεοδομία σε πάνω από 300 χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες
«Χαράτσι» 5.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Μαρία Παρίντα, που ζει με την κόρη και την εγγονή σε ένα μικρό υπόγειο |
Σήμερα η περιοχή βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης - έχει γίνει το προσχέδιο και οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενστάσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από εσωτερικούς μετανάστες και πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Εξαιτίας της έλλειψης κρατικών υποδομών για την εργατική κατοικία και της έλλειψης αντίστοιχων υποδομών για την υποδοχή των οικονομικών μεταναστών, οι εν λόγω οικογένειες έχτισαν τα σπίτια τους σε οικόπεδα που μπορούσαν να αγοράσουν φθηνά. Τέτοια οικόπεδα, όμως, υπήρχαν στην εκτός σχεδίου πόλης περιοχή.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 1993, σε γνώση της πολιτείας. Πράγματι, από το '95, τα σπίτια αυτά έχουν νόμιμα παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ. Για να δοθεί, όμως, παροχή ρεύματος, απαιτείται η άδεια της Πολεοδομίας. Που σημαίνει ότι τουλάχιστον από το '95 είναι γνωστή στην πολιτεία η ύπαρξη των αυθαιρέτων - η οποία επέλεξε τη στιγμή πριν τη νομιμοποίησή τους για να επιβάλει τα «χαράτσια».
Η Μαρία Παρίντα, 65 χρόνων, μετανάστρια από τη Ρωσία, πρέπει να πληρώσει 5.121 ευρώ. Η ίδια, μαζί με την κόρη της και την 8χρονη εγγονή της (που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας), μένει σε ένα υπόγειο δύο δωματίων. Τα έσοδά της είναι 150.000 δραχμές από τη σύνταξή της. «Η Πολεοδομία ήρθε την Παρασκευή, 21 Φλεβάρη, και τη Δευτέρα μάς ήρθε η ...κλήση. Πάνω από 5.000 ευρώ. Πού να τα βρω; Τι να κάνουμε; Το μωρό χρειάζεται γιατρό, μένουμε σε αυτό το υπόγειο, μέσα στην υγρασία και μας λένε να πληρώσουμε και αυτή την κλήση!».
Η περιοχή στα Μεγάλα Σχοίνα που είναι υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. Μένουν πάνω από 300 οικογένειες, κύρια χαμηλού εισοδήματος |
Ο Γιώργος Ταϊρίδης είναι συνταξιούχος οικοδόμος, 62 χρόνων. «Είχα κάνει του κόσμου τα σπίτια και δικό μου δεν είχα», μας λέει χαρακτηριστικά. Αρχισε να χτίζει το σπίτι του πριν 8 χρόνια. «Η ίδια η πολιτεία με ανάγκασε να παρανομήσω. Ηθελα να φτιάξω ένα σπίτι, να αποκαταστήσω και τα παιδιά μου. Πήρα το οικόπεδο εδώ, γιατί ήταν πολύ φθηνό. Δεν μπορούσα να μείνω άλλο στο νοίκι». Τώρα, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 9.000 ευρώ. «Πρόκειται για εισπρακτική και εκδικητική πολιτική», τονίζει.
Η ΠΑΣΥΜ, από την πλευρά της, προτίθεται, όπως μας είπε ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης, να φέρει το θέμα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. «Η παράταξή μας, σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος, θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της Πολεοδομίας, που κατά την άποψή μας γίνεται με κατεύθυνση της πολιτείας. Πρόκειται, κυρίως, για εισπρακτική και εκδικητική πολιτική, μια και η περιοχή βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ένταξης».