Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Στην ίδια και χειρότερη ρότα της κυβερνητικής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου, Στέλιου Ορφανού

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση Λ. ΠΙΤΤΑΚΑ).-

Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσε την προηγούμενη τετραετία, αλλά με νέα στοιχεία επικινδυνότητας σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών του Ηρακλείου, ακολουθούν η τωρινή δημοτική αρχή και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Ιωάννης Κουράκης, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες το πρωί, η Δημοτική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου. Οπως υπογράμμισε ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται στο Δήμο Ηρακλείου, μέχρι και σήμερα, εκτός από ορισμένα νέα στοιχεία πιο επικίνδυνα.

«Αξονας αυτής της πολιτικής - που δε λύνει αλλά οξύνει τα προβλήματα - παραμένει η συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική της μίζερης χρηματοδότησης των δήμων που φορτώνει βάρη στους δημότες και παραχωρεί δημοτικές δραστηριότητες σε εταιρίες», τόνισε ο Στ. Ορφανός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την αύξηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκχωρώντας αρμοδιότητες στις δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. «Εκτιμούμε - είπε - ότι με όλο το μηχανισμό που στήνεται έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφ' ενός αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί ανεξέλεγκτη διαχείριση χρημάτων και νέες "μαύρες τρύπες", αφ' ετέρου αυξάνεται το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών για τις οποίες θα επιβληθούν στους δημότες νέα τέλη στη λογική της ανταποδοτικότητας».

«Κατά τη γνώμη μας το νέο στοιχείο που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της δημοτικής πολιτικής σε βάρος των δημοτών είναι η συμβολή της στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο του Ηρακλείου και η προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας» τόνισε ο Στ. Ορφανός. Η δημοτική αρχή σκόπιμα υποβαθμίζει το θέμα και δουλεύει αθόρυβα για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Συμμετέχει στο μέτρο «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» της ΕΕ και μελετά την επέκταση «ευέλικτων» μορφών «απασχολησιμότητας», πρώτα και κύρια στις δραστηριότητες του Δήμου. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι πολύ χαρακτηριστική απόδειξη. Ως δείγμα αντεργατικής πολιτικής, ομολογία του οικονομικού αδιεξόδου του Δήμου αλλά και μορφή άτοκου εσωτερικού δανεισμού, χαρακτήρισε και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εξοφληθεί μέχρι το 2004 το από το 1999 χρέος 700 εκατ. δραχμών σε εργαζόμενους του Δήμου.

Για τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΗ) και το τεράστιο χρέος που μειώθηκε από την κυβέρνηση, ο Στ. Ορφανός επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μέσα στις προθέσεις και στα όρια της κυβερνητικής πολιτικής και γι' αυτό δε χρειάστηκε καμία ιδιαίτερη πίεση. Διευκρίνισε όμως ότι το χρέος δημιουργήθηκε από δανεισμό με κρατική παρότρυνση και ότι η ρύθμιση δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο δυσβάσταχτης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ.

Ο Στ. Ορφανός έκανε λόγο και για συγκάλυψη ευθυνών με αφορμή την ακατανόητη, όπως τη χαρακτήρισε, μυστικοπάθεια της Περιφέρειας, γύρω από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων, που είχε ζητηθεί, πριν από ένα χρόνο από δημοτικούς συμβούλους, και τη δημοπράτηση του Πολιτιστικού Κέντρου. Καθώς και την έλλειψη ανησυχίας του κ. Κουράκη και ειδικότερα των συνεργατών του - που είχαν συνυπογράψει την προσφυγή - να πληροφορηθούν το περιεχόμενό του, αφού το πόρισμα είχε εκδοθεί από το Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ