Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διχασμός και πιέσεις ενόψει της κρίσιμης αραβικής συνόδου

ΚΑΪΡΟ.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί, εκτάκτως, το Σάββατο, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο Ιράκ. Η Βαγδάτη, η οποία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να καθυστερήσει η σύνοδος μέχρι τα μέσα Μάρτη προκειμένου να έχει προηγηθεί και η επόμενη επίσημη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών, ετοιμάζεται να αποστείλει στην Αίγυπτο μια εξαιρετικά υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία.

«Δε θέλουμε, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, να μας εγκαταλείψουν οι Αραβες αδελφοί μας. Επιθυμούμε ένα τελικό ανακοινωθέν που θα διακρίνει σαφώς ανάμεσα στο θύμα και στον επιτιθέμενο». Αυτό δήλωνε, από το Κάιρο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στην ιρακινή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν τόσο ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν όσο και ο πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι πιέσεις που θα ασκήσουν η ιρακινή αντιπροσωπεία αλλά και ορισμένες άλλες αραβικές ηγεσίες, όπως η λιβανική και η συριακή, προκειμένου να υιοθετηθεί μια σαφής και σκληρότερη στάση απέναντι στα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, αναμένονται εξαιρετικά έντονες. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα, αφού ορισμένες άλλες ηγεσίες, όπως των εμιράτων, του Κουβέιτ ή του Κατάρ, που έχουν, ήδη, παραχωρήσει διευκολύνσεις στα αμερικανικά στρατεύματα, δεν επιθυμούν μία τόσο μεγάλη ρήξη με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί 3 διαφορετικά «στρατόπεδα». Στο πρώτο κατατάσσονται χώρες όπως το Κουβέιτ που εκτιμούν ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και κατά συνέπεια ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα. Μια άλλη ομάδα, στην οποία συντάσσονται Αίγυπτος και Σ. Αραβία, επιμένει ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί και ότι η ευθύνη βαραίνει το Ιράκ που οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα. Τέλος, Συρία και Λίβανος επιμένουν ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη των Αράβων στο Ιράκ και να καταδικάζεται η αμερικανική εμμονή.

Πάντως, ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφορεί, ήδη, ανάμεσα στους ΥΠΕΞ που προετοιμάζουν τη σύνοδο, αναφέρει ότι «απορρίπτεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη εξωτερική επίθεση εναντίον της όποιας αραβικής χώρας». Με τη συγκεκριμένη διατύπωση αφήνεται το περιθώριο να υποστηριχτεί μια επίθεση που θα εγκρίνεται μέσα από απόφαση του ΟΗΕ.

Εξαιρετικά πιθανό θεωρούνταν το ενδεχόμενο η Σύνοδος να αποφασίσει την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ιράκ, η οποία θα προσπαθήσει να πιέσει την ιρακινή ηγεσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση να μεταβεί, ταυτοχρόνως, αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, για να επαναλάβει στην αμερικανική ηγεσία ότι ένα πλήγμα στο Ιράκ «θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή». Στην κρίσιμη σύνοδο του Σαββάτου αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της ΕΕ.

Διαψεύδουν οι Σαουδάραβες

«Μάλλον οι δημοσιογράφοι ξέρουν κάτι που εγώ αγνοώ». Με τη φράση αυτή, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Πρίγκιπας Σαούντ, διέψευσε κατηγορηματικά χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο υποστηρίζει ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ κατέληξαν σε συμφωνία παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στα αμερικανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραχωρείται στις αμερικανικές δυνάμεις το κέντρο ελέγχου και αεροπορικών επιχειρήσεων της βάσης «Σουλτάν», ενώ επιτρέπεται στα αμερικανικά μαχητικά να ανεφοδιάζονται και να σταθμεύουν στις σαουδαραβικές αεροπορικές βάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ