Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Μητέρα» ποιων δικών;

Την ονόμασαν «μητέρα των δικών», «δίκη του αιώνα», την αποκάλεσαν το σημαντικότερο γεγονός στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ενώ δεν έλειψαν εκείνοι που πρόβλεψαν ότι με το τέλος της θα κλείσει ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης και η κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας θα εισέλθει σ' ένα καινούριο στάδιο. Ο λόγος για τη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη» που αρχίζει τη Δευτέρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Μια δίκη που πριν ακόμα αρχίσει, εμφανίζει πλήθος προβλημάτων.

Τρία είναι τα βασικά προβλήματα πριν ακόμη αρχίσει η δίκη. Το ένα αφορά την παρακώλυση της δημοσιότητας των εργασιών της μέσω πλήθους εμποδίων που έχουν ορθωθεί στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Το άλλο έχει να κάνει με τη μη εξασφάλιση της ακώλυτης άσκησης των καθηκόντων των συνηγόρων, όπως καταγγέλθηκε δημόσια και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Το τρίτο, σχετίζεται με το ίδιο το νομικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα διεξαχθεί η δίκη, δηλαδή με τον «τρομονόμο», ο οποίος δε συνιστά νομικό πολιτισμό, αλλά νομική βαρβαρότητα. Και μόνο το γεγονός ότι ενδέχεται, ελέω τρομονόμου, να παρελάσουν από τη δίκη μάρτυρες με κουκούλα - δηλαδή μάρτυρες των οποίων θα αποκρύβεται η ταυτότητα, το πρόσωπο, ακόμη και η φωνή- είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς περί τίνος πρόκειται.

Αν όντως έχουν βάση τα όσα έχουν λεχθεί για τη σημασία αυτής της δίκης τίθεται ευλόγως το ερώτημα γιατί δεν εξασφαλίζουν τουλάχιστον την ακώλυτη δημοσιότητα των εργασιών της δικής και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος; Πώς είναι δυνατόν να μην εξασφαλίζεται στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να πληροφορηθεί τα πάντα γύρω απ' αυτή την υπόθεση στην Ελλάδα που ταλαιπώρησε τον τόπο επί 27 συναπτά έτη και αποτέλεσε το άλλοθι για μια πρωτοφανή διόγκωση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, για την εδραίωση και ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας και για τη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των αγγλικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών; Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα το οποίο ουδείς μπορεί να παραβλέπει ή να υποβαθμίζει.

Φαίνεται πως η καθεστηκύια τάξη θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δίκη, όπως έκανε και με την περίοδο των συλλήψεων για τους δικούς της σκοπούς. Και δε θέλει να βγουν όλα τ' άπλυτα στη φόρα σχετικά με το ρόλο της και τις υπηρεσίες που της προσέφερε, σ' αυτήν και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Και το θέλει διότι αυτό είναι το άλλοθι της δικής της κυριαρχίας, της διόγκωσης των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, της επέκτασης, προοπτικά, της κρατικής τρομοκρατίας κατά του λαού, για όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που ωθούν στην αμφισβήτηση του συστήματος. Οντως το εννοούν όταν λένε ότι η δίκη αυτή θα είναι η «μητέρα των δικών». Θέλουν να γεννήσει τις επόμενες δίκες κατ' εικόνα και ομοίωσή της.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεκπαίδευση Στρατού - Αστυνομίας ενάντια στον εχθρό λαό(2011-04-01 00:00:00.0)
Σαφείς υποχρεώσεις(2006-12-01 00:00:00.0)
Συνδικαλιστική δράση και «τρομονόμος»(2004-06-29 00:00:00.0)
Συνδικαλιστική δράση και «τρομονόμος»(2004-06-25 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι καταγγελίες(2001-08-04 00:00:00.0)
Το δυνάμωμα της πάλης, η απάντηση(2001-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ