Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δυναμώνει το μέτωπο για την απεργία στις 21 Μάρτη

Κάθε ημέρα που περνάει, διευρύνεται και δυναμώνει το μέτωπο της απεργίας για τις 21 Μάρτη που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ. Νέες ομοσπονδίες και συνδικάτα αποφασίζουν συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, λένε «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές ομοσπονδιών και συνδικάτων με την προκήρυξη στο χέρι δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης.

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ενώ εργατικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Με το σύνθημα «Στις 21 Μάρτη βγείτε όλοι στους δρόμους!», το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «μόνο η μαζική - καθολική λαϊκή πάλη μπορεί να τους σταματήσει» και πως «οι πραγματικές αιτίες του πολέμου είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του πετρελαίου και των ενεργειακών πηγών».

Ταυτόχρονα σημειώνει στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ: «Η ΕΕ και η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας». Τους στόχους αυτούς έρχεται να προωθήσει και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 21-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Γι' αυτό το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί στην απεργία και για την υπεράσπιση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να απαιτήσουν το πραγματικό 35ωρο, 7ωρο 5ήμερο, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και βασικό μισθό τις 350.000 δραχμές.

Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής οργανώσεις: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «η Μασίνα».

Ακόμα στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Το μέτωπο πάλης διευρύνεται και από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, που πήρε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια μέρα, ειδικά στις επιχειρήσεις της COCA-COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου.

Σημειώνεται ότι μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η πρόταση - απαίτηση που διατύπωσαν 22 δευτεροβάθμιες οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προκηρύξουν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στο Ιράκ.

Τη σχετική έκκληση έχουν υπογράψει οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος, τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου. Επίσης, έχουν συνυπογράψει και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ: Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.

Κάτω από αυτή την ισχυρή πίεση και ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη της απεργίας, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε τελικά χτες 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, καθώς - όπως προκύπτει και από την ανακοίνωσή της - η περιβόητη απεργιακή κινητοποίηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα περιοριστεί στο χαρακτηρισμό «Ημέρα δράσης των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ