Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΡΩΠΗ
Οργάνωσε το κοινό ανακοινωθέν των «8» η «Γουόλ Στριτ Τζουρνάλ»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η διευθύντρια σύνταξης της «Wall Street Journal» ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα της είχε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της κοινής διακήρυξης των 8 Ευρωπαίων ηγετών, που υποστηρίζει την αμερικανική στάση σε ό,τι αφορά στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Κάρεν Ελιοτ Χάουζ, την ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας. Εκείνοι κάλεσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να γράψει το κείμενο και αυτός με τη σειρά του πρότεινε στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ να το συνυπογράψει, ενώ μέρος πήρε και ο Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με την Χάουζ, η εφημερίδα της υποστηρίζει ιδέες (δηλαδή την άμεση απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν) και με αυτή τη λογική θέλησε να προκαλέσει ένα «διάλογο», στον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους!

Φυσικά η Χάουζ έσπευσε να διαψεύσει ότι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους που ζήτησε από την εφημερίδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν τιμή για την εφημερίδα της που πήρε αυτή την πρωτοβουλία»... Καταλήγοντας η Χάουζ δήλωσε ότι «όσο νωρίτερα κάνουμε τον πόλεμο τόσο καλύτερα» και ότι «η εφημερίδα θα ασχοληθεί με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου και όχι με τους βομβαρδισμούς, δίνοντας κεντρική θέση στα θέματα που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο».

Ο κυνισμός μόνον ενδεικτικός μπορεί να είναι της λειτουργίας του «έγκυρου» εντύπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ