Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες μετά το Ιράκ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Παφίλη στη συνάντηση των κινημάτων ειρήνης

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζονται να εξαπολύσουν έναν νέο πόλεμο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Διάσκεψη Κορυφής στην Πράγα... Οσο για τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει και συνδέονται με τα συμφέροντα ισχυρών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, φαίνεται πως θα λάβουν τέλος καθώς θα εξασφαλιστεί στο τέλος και η δική τους συναίνεση και συμμετοχή», επισήμανε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνάντηση κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσε στην Κουάλα Λουμπούρ το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Αδεσμεύτων Χωρών.

Σε άλλο σημείο ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε πως «τα σχέδια πολέμου για το Ιράκ δε θα είναι τα τελευταία», καθώς θα ακολουθήσουν και αυτά που αφορούν σε άλλες χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλέστηκαν «άξονας του κακού».

Καταγράφοντας τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ ανέφερε στην ομιλία του τα ακόλουθα:

«Η Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το Νοέμβρη και οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα έχουν βαριές συνέπειες για την ανθρωπότητα, το μέλλον της ειρήνης και του κινήματός μας. Στην ΕΕ η στρατιωτικοποίηση εντείνεται, μαζί με την απόφαση σύστασης ευρωστρατού, που θα αποτελέσει μία νέα επιθετική δύναμη κατά των λαών. Υπάρχει οξεία επιδείνωση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική, επίσης. Οι προσπάθειες ανατροπής του νέου Προέδρου της Βενεζουέλας και η επέμβαση στην Κολομβία εντείνονται, όπως και η συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Κούβας, όπως τώρα με την άδικη καταδίκη και κράτηση πέντε νεαρών Κουβανών σε φυλακή των ΗΠΑ, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σφαγή των Παλαιστινίων απ' την κυβέρνηση Σαρόν συνεχίζεται, υποστηρίζεται και γίνεται ανεκτή απ' τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις. Ο σκοπός τους είναι η εξάλειψη της Παλαιστινιακής Αρχής και η εγκαθίδρυση ενός μη ανεξάρτητου και ελεγχόμενου παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ασία υπάρχει εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του πόθου για ειρήνη στην περιοχή και της αμερικανικής πολιτικής πολέμου και επιθετικότητας. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή δεν απειλεί μόνον την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά επιβάλλει βάρος και θυσίες στους λαούς όσων χωρών φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Εχει γίνει πλέον εμφανές πως η στρατιωτική συμμαχία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα σημάνει την εμπλοκή ασιατικών χωρών στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ. Γι' αυτό και υπάρχουν νέα κινήματα και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή κατά της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, υπέρ της διάλυσης των στρατιωτικών συνασπισμών και της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων, υπέρ της ειρήνης και της ανεξαρτησίας.

Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις διεθνώς καταδικασθείσες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, έχει γίνει πιο εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αυτοεπιβληθούν και να κυριαρχήσουν».

Στον επίλογο της ομιλίας του, ο Θ. Παφίλης κάλεσε άπαντες να ενώσουν τις δυνάμεις με τα κινήματα ειρήνης σ' όλες τις ηπείρους, σε έναν κοινό αγώνα για αλλαγή της πορείας που αποβαίνει τόσο καταστρεπτική για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ