Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαδηλώνουμε για Παιδεία και Ειρήνη

Ολοι στο δρόμο, στον αγώνα για τη ζωή. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Παιδεία, την υπεράσπιση της Ειρήνης, ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό διαδηλώνουμε το Σάββατο με το παλλαϊκό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην αμερικάνικη πρεσβεία, με τα δεκάδες συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα, αγωνιστικής υποδοχής των υπουργών Παιδείας που συνεδριάζουν στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο. Η πάλη για την ειρήνη και τη μόρφωση δένονται αρμονικά, αφού ίδια είναι η αίτια που στερεί από τους λαούς αυτά τα αγαθά. Είναι η βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ματοκυλάει και ξεζουμίζει τους λαούς, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργατοϋπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο για τη δημιουργία των νέων απασχολήσιμων, ελαστικών εργαζόμενων. Εκεί αποσκοπούν οι αναδιαρθρώσεις προσαρμογής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς. Στόχος μέσα από την εκπαίδευση να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, που θέλουν να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη με ευνοϊκότερους όρους.

Η σημερινή πραγματικότητα, που βιώνει η λαϊκή οικογένεια σε όλους τους τομείς της ζωής και ειδικότερα στην εκπαίδευση, είναι πραγματικά ζοφερή. Ολο και βαθύτερα μπαίνει το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη αναγκών που παρέχονται από την κατ' ευφημισμό δημόσια παιδεία. Το χαράτσι του φροντιστηρίου, οι ξένες γλώσσες, η έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων, πολιτισμού, μουσικής παιδείας, που χρυσοπληρώνονται, έρχονται να συμπληρώσουν ένα αποστεωμένο από ουσιαστικές γνώσεις σχολείο που γίνεται όλο και περισσότερο ταξικά επιλεκτικό. Το διπλό δίκτυο Λυκείου - ΤΕΕ, η στροφή προς τη μισοκατάρτιση για χιλιάδες παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που αποβάλλονται από την εκπαίδευση δεν μπορούν να καλυφθούν με εξαγγελίες περί «ποιότητας» και «εισαγωγής των νέων τεχνολογιών».

Αλλά και στα πανεπιστήμια η κατάσταση βοά. Οδεύουν όλο και περισσότερο να γίνονται «όμηροι» των επιχειρήσεων, ενώ τα πτυχία υποβαθμίζονται συνεχώς στην κατεύθυνση της δημιουργίας μάζας αποφοίτων που θα είναι εύκολοι για εκμετάλλευση, την ίδια στιγμή που η ουσιαστική επιστημονική γνώση περιορίζεται σε μια ελίτ. Οι λόγοι λοιπόν που χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες πρέπει να διαβούν το δρόμο της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με τη σημερινή πολιτική είναι πολλοί. Η συσπείρωση που έχει επιτευχθεί από την Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και άλλες λαϊκές δυνάμεις είναι ελπιδοφόρα και έχει μεγάλες δυνατότητες να αγκαλιάσει και άλλους αγωνιστές.

Το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και το αυριανό παλλαϊκό για την Παιδεία, που αποκτούν και αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, θα αποτελέσουν σταθμούς για την ανάταση του λαϊκού κινήματος και ενταγμένο σε αυτό και το κίνημα της Παιδείας, στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Με την πρωτοπόρα δουλιά των κομμουνιστών, το ρεύμα της αμφισβήτησης μπορεί να δυναμώσει. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων και των αγώνων, που αντικειμενικά θα έρθουν, χρειάζεται να μπουν πιο αποφασιστικά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό διαδηλώνουμε στα Προπύλαια και στην αμερικάνικη πρεσβεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ