Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συναντήσεις κάθε μέρα

Απρόσμενα σύντομη ήταν η χτεσινή πρώτη κοινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του απερχομένου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Κράτησε μόνο 45 λεπτά και όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος συζητήθηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ. νέα κοινή συνάντηση με τη χτεσινή σύνθεση, για συζήτηση των θεμάτων ουσίας.

Παρότι η χτεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε διαδικαστική, πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε χρόνος στις δύο πλευρές να εξετάσουν τα διάφορα θέματα και να επανέλθουν αύριο με απαντήσεις.

Κατά την αποχώρησή του, ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκε να δηλώσει «αύριο», ενώ ο Αλβαρο ντε Σότο μίλησε για «αλλαγή σχεδίων» χωρίς να διευκρινίσει τη δήλωσή του.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε αργότερα στο πολιτικό του γραφείο ότι η πρώτη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν «πολύ καλή, πολιτισμένη και ανθρώπινη». Πρόσθεσε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο θα μελετηθεί στην ολότητά του «γιατί δεν μπορεί κανείς να συζητεί μια πρόνοια». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θέματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και άλλα μικρότερης σημασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η ελληνική πλευρά είναι το εδαφικό, ώστε το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την επιστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού προσφύγων στα σπίτια τους, ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνει και το μέλλον της Καρπασίας.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα θα τοποθετηθούν τα κυπριακά κόμματα επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού. Κατά τη χτεσινή, που κράτησε ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και κράτησε σχεδόν δύο ώρες, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, καθώς και γενική ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης, που προήδρευσε για τελευταία φορά του Εθνικού Συμβουλίου, αποχαιρέτησε τα μέλη του, δεδομένου ότι η θητεία του λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας αναμένει σήμερα απάντηση από τα δύο μέρη αν αποδέχονται ή όχι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας αναμένει απάντηση μέχρι τις 10 Μαρτίου, είπε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή κοινή συνάντηση, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Στα κατεχόμενα ο Γκιούλ

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ