Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν επιτρέπεται να μείνουμε αμέτοχες και άφωνες...

«Γυναικείες φωνές ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ». Με αυτόν τον τίτλο σ' ένα κείμενο πραγματικό καταπέλτη, γυναίκες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων στέλνουν το δικό τους ηχηρό, αντιπολεμικό μήνυμα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σ' αυτό το νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στο λαό του Ιράκ, που το μόνο του σφάλμα είναι ότι κατοικεί σε μια χώρα που έχει πετρέλαιο.

Δε μας επιτρέπεται να μείνουμε αμέτοχες κι άφωνες, να μην αντιδράσουμε δυναμικά, να μη σταθούμε αλληλέγγυες στις γυναίκες του Ιράκ που επί δέκα χρόνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πείνα, τις λευχαιμίες και τις τερατογενέσεις από την προηγούμενη "Επιχείρηση του Κόλπου".

Το άλλοθι για τους κινδύνους από τη λεγόμενη "τρομοκρατία" για την ανθρωπότητα είναι μια ακόμα βρώμικη προπαγάνδα για να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα με την επιβολή του τρόμου και την απειλή για το ειρηνικό μέλλον των λαών.

Είναι οι ίδιοι που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και επιτρέπουν στο Σαρόν τη σφαγή των Παλαιστινίων. Στο στόχαστρο ακόμα η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και όποιες άλλες χώρες αποφάσισαν.

Ενώνουμε τη φωνή αντίδρασης σ' αυτόν τον επικείμενο πόλεμο. Λέμε:

-- ΟΧΙ στον πόλεμο, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-- ΟΧΙ στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο. Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας που εκθέτει τη χώρα μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους και προσβάλλει τις περήφανες παρακαταθήκες του λαού μας.

-- Να ανακληθεί η πολεμική φρεγάτα μας από τον Περσικό κόλπο. Τα στρατευμένα Ελληνόπουλα δεν έχουν καμία δουλιά έξω από τα σύνορα της χώρας.

-- Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τα αισθήματα του ελληνικού λαού και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει η Προεδρία που ασκεί στην ΕΕ, ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης αυτού του πολέμου».

Υπογράφουν οι:

Ματίνα Παναγιωτοπούλου - Δρ της Ιατρικής, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου - μουσικοσυνθέτης, Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη - πρ. πρύτανης και καθ. Πανεπιστημίου, Νένα Βενετσάνου - τραγουδίστρια, Αλέκα Παΐζη - ηθοποιός, Αιμιλία Υψηλάντη - ηθοποιός, Σάσα Καστούρα - ηθοποιός, Ιωάννα Καρατζαφέρη - δημοσιογράφος, Ζωή Βαλάση - συγγραφέας, Ναταλία Αποστολοπούλου - συγγραφέας, Πέπη Δαράκη - συγγραφέας, Ιρις Καλκάνη - Αυδή - πρόεδρος Ελληνίδων Νομικών, Γιώτα Βέη - τραγουδίστρια, Ευγενία Ζήκου - συγγραφέας, Πετρούλα Νικολοπούλου - συγγραφέας, Αννα Μπαλή - δημοσιογράφος, Ιφιγένεια Χρυσοχόου - συγγραφέας, Μίρκα Καλατζοπούλου - ηθοποιός, Τζένη Ζαχαροπούλου - ηθοποιός, Ντενίς Μπαλτσαβιά - ηθοποιός, Λίλα Καφαντάρη - ηθοποιός, Εύα Μελά - εικαστικός, Ευγενία Ζωγράφου - συγγραφέας, Πασιά - Μπάρμπογλου Ζωγραφιά - ζωγράφος, Βλησμά Τσιντίλη - συγγραφέας, Αννα Φόνσου - ηθοποιός, Μπέτυ Βαλάση - ηθοποιός, Δανάη Στρατηγοπούλου - τραγουδίστρια, συγγραφέας, Λήδα Χαλκιαδάκη - τραγουδίστρια, Νάντια Καραγιάννη - τραγουδίστρια, Ρένα Κουμιώτη - τραγουδίστρια, Ελένη Ροδά - τραγουδίστρια, Ισιδώρα Σιδέρη - ηθοποιός, Ελεονόρα Ζουγανέλη - ηθοποιός, Μαρίνα Ταβουλάρη - ηθοποιός, Τέρψη Κολοζώφ - σκηνοθέτης, Νίκη Τσιγκάλου - λογοτέχνης, ηθοποιός, Ελένη Γιαννοπούλου - λογοτέχνης, Μπαλαφούτη - Φωτιάδου Γιώτα - συγγραφέας, Καρούσου Δέσποινα - ποιήτρια, λογοτέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ