Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η σημαντικότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Αν κηρυχτεί πόλεμος κατά του Ιράκ, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζει Νοτιοαφρικανός νομικός, ειδικός σε θέματα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ πιθανότατα είναι σημαντικότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό υποστήριξε, χτες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, ABC, ο Νοτιοαφρικανός νομικός, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ειδικός σε θέματα συνταγματικού δικαίου, επισήμανε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «μια χώρα μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο σε μια άλλη μόνο όταν έχει εξασφαλίσει σαφή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός και αν βρίσκεται σε θέση αυτοάμυνας. Εγώ, προσωπικά, συνέχισε ο Γκόλντστοουν, δεν είδα ούτε άκουσα κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ απειλούνται από μια άμεση επίθεση του Ιράκ. Κατά συνέπεια, κατέληξε ο Νοτιοαφρικανός νομικός, ένας πόλεμος θα είναι καθαρά παράνομος».

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, έφτασε και η δεύτερη ομάδα της διεθνούς οργάνωσης φιλειρηνιστών ακτιβιστών «Ομάδα για την Ειρήνη στο Ιράκ», οι οποίοι προχώρησαν, χτες, σε συμβολική περικύκλωση της γέφυρας «των Μαρτύρων» στον ποταμό Τίγρη, με στόχο, όπως υποστήριξαν, να καταστήσουν σαφές σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η πραγματοποίηση πληγμάτων κατά πολιτικών στόχων είναι «σημαντικό έγκλημα πολέμου». Παράλληλα, στη Βαγδάτη αναμένονταν από ώρα σε ώρα, οι Αμερικανοί και Βρετανοί φιλειρηνιστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα σχηματίσουν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από δημόσια κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ