Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμοιβαία δυσπιστία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Τίποτα το «οριστικό» δεν απέδωσαν οι επαφές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πίεση για «επίσπευση των διαδικασιών» που ζητεί η κυβέρνηση Μπους για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών στην Τουρκία, προκειμένου να προετοιμαστεί το «βόρειο μέτωπο» εναντίον του Ιράκ ενόψει του πολέμου, που, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα ημερών.

Ο Γιακίς, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, επαναλάμβανε στερεότυπα ότι το θέμα «επαφίεται στην τουρκική Βουλή», και το γεγονός ότι από το επίσημο αμερικανικό αίτημα να ληφθεί απόφαση «το συντομότερο» έχουν περάσει τρεις εβδομάδες προκαλούσε έκδηλο εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, πέρα από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να αποσπάσει τις μέγιστες δυνατές υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας, σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές διευκολύνσεις, η δυσπιστία της Αγκυρας σε ό,τι αφορά στον κουρδικό παράγοντα παραμένει. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σημείωνε χθες πως κορυφαίοι Τούρκοι στρατιωτικοί εκφράζουν «φόβους» ότι οι Βρετανοί επιχειρούν «να επηρεάσουν τους Κούρδους του Ιράκ, με στόχο τη δημιουργία έντασης στη σχέση τους με την Αγκυρα». Πάντως, η απόφαση της τουρκικής Βουλής δεν αναμένεται «πριν από την ερχόμενη Τρίτη», μετέδιδαν χθες τουρκικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ