Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζεται για τη «μετά Σημίτη» εποχή

Εκδήλωση της εσωκομματικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, θεωρεί η Ρηγίλλης τη χτεσινή «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το «ασυμβίβαστο».

Η ηγεσία της ΝΔ, που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμά ότι «ο Κ. Σημίτης τελειώνει», καθώς το σύστημα που τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια «αρχίζει να αποσταθεροποιείται». Χαρακτηριστική των σκέψεων που γίνονται στη Ρηγίλλης είναι η χτεσινή δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, με την οποία αφού χαρακτηρίζει «κοινοβουλευτικό Βατερλό» του πρωθυπουργού το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας, προσθέτει με νόημα: «Ο κ. Σημίτης πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα της μεγάλης ήττας που έρχεται».

Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ εδώ και καιρό εξετάζουν διάφορα σενάρια για τη διαδοχή του Κ. Σημίτη, σε συνάρτηση με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Προσδοκούν όμως ότι η δελφινομαχία που ήδη έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ θα το αποδυναμώσει παραπέρα και δε θα καταφέρει να παρουσιάσει την επιδιωκόμενη εικόνα «ανανέωσης» και «συσπείρωσης», ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις και πάλι την εξουσία.

Το κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης απηχούν και ορισμένα χτεσινά δημοσιεύματα φιλικών εφημερίδων της. Η «Καθημερινή», για παράδειγμα, ο εκδότης της οποίας μόλις προχτές είχε συναντηθεί με τον Κ. Σημίτη, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της χτες με τίτλο «Ετοιμάζονται για τη μετά Σημίτη εποχή», σημειώνει: «Η επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει στην αύξηση, με γεωμετρική μάλιστα πρόοδο, των υπόγειων διεργασιών και των παρασκηνιακών επαφών των "βαρόνων" του ΠΑΣΟΚ με βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την εφημερίδα, «όλοι συνομιλούν με όλους» ενώ συχνά οι σχετικές επαφές επεκτείνονται στο ζήτημα της διαδοχής του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, μετά ή και πριν από τις προσεχείς εκλογές. «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει ήδη οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει εκπονήσει διττή στρατηγική που εκτιμά ότι μπορεί να τον οδηγήσει στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και πριν από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Εντονη κινητικότητα εμφανίζουν όμως, με επαφές στο Λεκανοπέδιο και στην επαρχία, και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Α. Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαντωνίου αλλά και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Εξοδος Σημίτη» υποστηρίζει ότι «το δίλημμα πλέον για το κυβερνών κόμμα είναι εάν θα επιδιώξει να πάει στις εκλογές με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη και περιορισμένες πιθανότητες νίκης ή εάν θα επιχειρήσει τη μεγάλη αλλαγή στην ηγεσία διεκδικώντας την παραμονή του στην εξουσία με καλύτερους πολιτικούς όρους». Και προσθέτει: «Οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και η απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους περισσότερους πολίτες για τη μελλοντική τους εισοδηματική κατάσταση προσθέτουν βαθμούς δυσκολίας στο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ που ύστερα από χρόνια νικηφόρας πορείας αναζητεί τρόπους για να διαχειριστεί την επικείμενη ήττα στις επόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ