Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ»
Σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία

Με 149 ψήφους «κατά», 140 «ναι» και 3 «παρών» η Βουλή χτες απέρριψε το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 17 έφτασαν οι «διαρροές» κυβερνητικών βουλευτών

Ο Κ. Σημίτης προκλητικά δηλώνει ότι δε θα φέρει νέο νόμο όπως έχει υποχρέωση.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Βουλή
Σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία αποτελεί η καταψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών που οδηγούσε σε Βουλή «διαπλεκομένων» και «εχόντων και κατεχόντων».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση που έκαναν βουλευτές και κόμματα και εισέπραξε την αποδοκιμασία της Βουλής και μάλιστα με «καθαρό» αποτέλεσμα 149 «όχι» (ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ), 140 «ναι» και 3 «παρών».

Μετά την εξέλιξη αυτή, αντί η κυβέρνηση να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, έσπευσε να συνεχίσει στη γραμμή της αλαζονείας διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει νέο νόμο για το ασυμβίβαστο, αλλά θα ισχύει πλέον το «απόλυτο ασυμβίβαστο» που προβλέπει η σχετική συνταγματική διάταξη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «πάγωσε» την κυβέρνηση και έδειξε ότι πιέσεις που από χτες ασκούνταν στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές έπεσαν στο κενό, αφού αυτοί επέμειναν στη θέση τους και έτσι σημειώθηκαν 17 συνολικά διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από το ΠΑΣΟΚ κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν οι Αρσένης, Κατσέλη, Κατσανέβας, Κρεμαστινός, Παπαγεωργίου, Παπαθεμελής, Παπαζώη και Καψής, «παρών» δήλωσαν Ασκητής, Γρηγοράκος και Λυντζέρης, ενώ απόντες ήταν οι Κουλούρης, Γιαννόπουλος, Τσοχατζόπουλος(!), Στολίδης, Κρητικός και Βαλυράκης.

Αντίστοιχα από τη ΝΔ απουσίαζαν ο Γ. Βαρβιτσιώτης (είχε συμφωνήσει στο Σύνταγμα με το ασυμβίβαστο) και ο γιος του Μιλτιάδης.

Οπως ήταν αναμενόμενο η -για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση- καταψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου προκάλεσε πλήθος δηλώσεων, με πρώτη αυτή του Σημίτη στο υπουργικό συμβούλιο, όπου κάνει λόγο για αποτέλεσμα «της ελεύθερης και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κομματικά διατεταγμένης στάσης της αντιπολίτευσης». Αρνούμενος να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων, είπε ότι «η μη έκδοση εκτελεστικού νόμου σημαίνει ότι δε θα υπάρχει καμία εξαίρεση και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ετοιμάσει και να εισηγηθεί νέο σχέδιο νόμου για το θέμα αυτό». Μάλιστα προχωράει και πιο πέρα λέγοντας ότι «εάν κάποιοι επλήγησαν σήμερα, αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ασυμβίβαστου και όσοι πρότειναν την καταστρατήγηση του Συντάγματος».

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Στη δήλωση του πρωθυπουργού απάντησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τονίζοντας:

«Η καταψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία. Και ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα επιμένει διά στόματος πρωθυπουργού στο απόλυτο ασυμβίβαστο, που προσπάθησε να το «περάσει» μέσα από το επίμαχο νομοσχέδιο. Η αυθαίρετη αυτή ερμηνεία της σχετικής συνταγματικής διάταξης έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής που είναι το μόνο όργανο, που κυριαρχικά (πέρα από τη Δικαιοσύνη) ερμηνεύει το Σύνταγμα και κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νομοσχεδίων. Η συνταγματική, όμως τάξη παραβιάζεται και από τη δήλωση ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να εισηγηθεί νέο εκτελεστικό νόμο για το θέμα αυτό, όπως έχει υποχρέωση. Το ποιος καταστρατηγεί τις συνταγματικές επιταγές, νομίζω, ότι είναι πλέον φανερό».

O πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επαναφορά του θέματος. Με βάση το νέο Σύνταγμα ο νόμος μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει η κυβέρνηση ή πάρει την πρωτοβουλία κάποιο κόμμα ή κάποιοι βουλευτές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το δικό του πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι «το πείσμα και οι αγκυλώσεις του Σημίτη επιταχύνουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Π. Παυλόπουλος είπε πως το αποτέλεσμα αποτελεί «δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης και συνιστά ένα ακόμα δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας, προχειρότητας και προκλητικής έλλειψης σεβασμού στο Σύνταγμα».

Ο Γερ. Αρσένης, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η «σημερινή εξέλιξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και να είχαμε καταλήξει σε μία ευρύτατη συμφωνία, εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση που έκανα να συσταθεί ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του Απ. Κακλαμάνη με συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων κομμάτων για τη διαμόρφωση κειμένου, βάσει της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και προτάσεων βουλευτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ