Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΚΙΑΔΙΩΤΗΣ
Από δυνατό ΚΚΕ έχει ανάγκη η «επόμενη μέρα»

Σε συγκέντρωση, που διοργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις του 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας, μίλησε χτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Η ανάγκη αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα μέσω της ενίσχυσης του ΚΚΕ και της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή στην Α` Αθηνών, Γ. Σκιαδιώτη, στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών, στο ξενοδοχείο «Stanley».

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟΒ Κολωνού Δ. Μπελίτσης, ο οποίος αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις επισήμανε ότι «το σημερινό κάλεσμα δεν είναι απλώς ένα κάλεσμα για να σας υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να μας ψηφίσετε, αλλά είναι ένα κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ, που η ισχυροποίησή του θα ανοίξει το δρόμο για το σύγχρονο Λαϊκό Μέτωπο».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γ. Σκιαδιώτης, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους για την επιδείνωση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «στο όνομα των εξελίξεων και των επερχόμενων αλλαγών ζητάνε από το ΚΚΕ, αλλά και από τον ελληνικό λαό να μην αντιστέκεται γιατί θα χάσουμε το τρένο. Ομως αποσιωπούν ότι αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μια περίοδο βαρβαρότητας. Γιατί βαρβαρότητα είναι 300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν εισοδήματα ίσα με αυτά της μισής ανθρωπότητας και ταυτόχρονα να πεθαίνουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα. Προσπαθούνε ακόμα να κρύψουνε ότι αυτοί που εμφανίζονται είτε στο οικονομικό επίπεδο ως κεφάλαιο, είτε στο πολιτικό ως κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι γι' αυτές τις αλλαγές».


Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, ο Γ. Σκιαδιώτης επισήμανε ότι «την επόμενη ημέρα των εκλογών η πολιτική αυτή όχι μόνο δε θα αλλάξει, αλλά θα γίνει ακόμα πιο αντιλαϊκή, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα σχηματίσει κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο είναι ανάγκη η επόμενη μέρα των εκλογών να γίνει ημέρα αντίστασης των εργαζομένων. Η επόμενη μέρα έχει ανάγκη από ένα δυνατό ΚΚΕ, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου».

Στη συνέχεια ο Γ. Σκιαδιώτης υπογράμμισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου δεν είναι θεωρητικό κατασκεύασμα του Κόμματος, αλλά μια αναγκαιότητα που επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα. Στόχος του Λαϊκού Μετώπου είναι σε πρώτη φάση να αποτελέσει έναν παράγοντα αποτελεσματικής αντίστασης και σταδιακά να βάλει τα θεμέλια για τη λαϊκή εξουσία, για μια άλλη κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή απαντά στην ανάγκη της συνολικής ρήξης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, γιατί μόνο μέσω αυτής είναι δυνατή η επίλυση και των πιο μικρών προβλημάτων των εργαζομένων. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι ψηφίζοντας την πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο δε θα θιγούν τα λαϊκά συμφέροντα».

Ο Γ. Σκιαδιώτης, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο νόημα της ψήφισης του ΚΚΕ. Τόνισε ότι «όποιος ψηφίσει ΚΚΕ, δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί απόλυτα μαζί του. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποδεχτεί την ανάγκη υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και επιπλέον να είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί και να παλέψει».

Μετά την ομιλία ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων από το κοινό. Οι πιο χαρακτηριστικές απ' αυτές αναφέρονταν στο νόημα των συμμαχιών και στο αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Ο Γ. Σκιαδιώτης απάντησε ότι μπορούμε να συμμαχήσουμε μόνο με όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη της συνολικής ρήξης και όχι με αυτούς που επιμένουν να διαχειρίζονται μερικώς τα λαϊκά προβλήματα. Αλλωστε - συνέχισε, απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου - πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της υποχώρησης ή της ρήξης. Γι' αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει μέχρι το τέρμα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του ΚΚΕ να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη ρήξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ