Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη στις ΝΑΤΟικές διαθέσεις

Παρ' όλες τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο προεκλογικό κλίμα η εξέλιξη της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που ετοιμάζονται για να ξαναφουντώσουν τη φωτιά του πολέμου και εμπλέκει όλο και πιο ενεργά τη χώρα σε αυτά τα σχέδια. Χθες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό έδαφος είναι στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα προωθηθούν στο Κοσσυφοπέδιο, με πρόσχημα τη συμμετοχή τους στη δήθεν άσκηση με την προκλητική ονομασία ...«Δυναμική απάντηση 2000», η οποία θα διεξαχθεί την περίοδο 17 Μάρτη μέχρι 10 Απρίλη.

«Πράγματι, είπε, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μιας άσκησης και στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να διέλθουν από την Ελλάδα δυνάμεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχουμε. Ο αριθμός που αναφέρεται είναι περίπου 2.000 άνδρες. Εχουμε πει ότι εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε νέες δυνάμεις στην περιοχή για να εγκατασταθούν εκεί. Αλλά και στο πλαίσιο ασκήσεων δεν έχουμε αποφασίσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας. Αυτά πρέπει να είναι σαφή. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι αλλάζει κάτι στην περιοχή και οδηγούμαστε σε δραματικές εξελίξεις». Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το ελληνικό έδαφος προβλέπεται να γίνει περί τα τέλη Μάρτη.

Η κατάσταση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά επιτελεία, ενόψει και της διεξαγωγής των εκλογών της 9ης Απρίλη, καθώς θα ήταν ό,τι χειρότερο για την κυβέρνηση Σημίτη η έναρξη ενός νέου γύρου ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει τα πάντα στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, δυσκολεύεται, λόγω των προεκλογικών περιορισμών, που εκ των πραγμάτων μπαίνουν.

Εξάλλου η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις, το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, που είχε προχθές στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντ. Γκουτιέρες , ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Μάρτη στη Λισαβόνα, που συμπίπτει με την έναρξη πριν από ένα χρόνο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στο μεταξύ, διάχυτη είναι η ανησυχία και στους κόλπους της ΕΕ, όπου εκφράζονται φόβοι για επανάληψη των περσινού σκηνικού, την ώρα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο Βερολίνο, την ώρα εκείνη, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ έριχναν τις πρώτες βόμβες σε γιουγκοσλαβικούς στόχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίσταση στους πολεμοκάπηλους(2000-06-11 00:00:00.0)
Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επέμβουν και πάλι(2000-03-30 00:00:00.0)
Τα «παράσημα» του κ. Σημίτη(2000-03-21 00:00:00.0)
Νέα προπαγάνδα από την ΚΦΟΡ ενόψει ΝΑΤΟικών «ασκήσεων»...(2000-03-21 00:00:00.0)
Δήλωση - κόλαφος για την κυβέρνηση Σημίτη(2000-03-21 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικά πολεμικά παιχνίδια αποσταθεροποίησης(1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ