Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
«Μαυρίστε» το δικομματισμό, ενισχύστε το ΚΚΕ

Τριήμερη παριοδεία σε Μαγνησία και Λάρισα πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Ο «πλούτος» του γόνιμου διαλόγου, που αναπτύσσει το ΚΚΕ με τα λαϊκά στρώματα 365 μέρες το χρόνο, αναδείχτηκε στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιάννη Θεωνά, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Επισκεπτόμενος τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας ο Γιάννας Θεωνάς περιόδευσε σε εργασιακούς χώρους και σε χωριά, μίλησε σε πολιτικές συγκεντρώσει του ΚΚΕ, συζητώντας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, του ΕΒΕ και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για τα προβλήματά τους και για τις αιτίες που τα προκαλούν. Ταυτόχρονα, παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, ενόψει και των εκλογών, που δείχνουν τη διέξοδο από το «τούνελ» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, και όλων όσοι τη στηρίζουν, μέσα από τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι στις επικείμενες εκλογές της 9ης Απρίλη τα λαϊκά στρώματα έχουν χρέος να «μαυρίσουν» με την ψήφο τους και να «κατεβάσουν» το δικομματισμό, έτσι ώστε ν' αδυνατίσουν την ικανότητά του να εφαρμόζει τα αντιλαϊκά του σχέδια και να ενισχύσουν το ΚΚΕ για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης που θα αντιστέκεται και θα αντεπιτίθεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, στα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των δικαιωμάτων τους και στην πορεία θα διεκδικήσει την εξουσία.

Αναφερόμενος στα κριτήρια της ψήφου ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε ότι είναι η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, αν ληφθεί υπόψη ότι τα τύμπανα του πολέμου ξαναχτυπούν στα Βαλκάνια, η κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο, ύστερα από τη συμφωνία του Ελσίνκι, οι εξελίξεις που αφορούν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος λειτουργίας στην ΕΕ σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των λαών, καθώς και η λεγόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή, όπου μέσα από το περιβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας» θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία ο Γιάννης Θεωνάς περιόδευσε στο τεχνικό και στο διοικητικό τμήμα του ΟΤΕ, ενώ επρόκειτο να επισκεφθεί και το εργαστήριο της ΒΙΣ. Ωστόσο, η διεύθυνση της επιχείρησης, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Ιωάννης Φιλίππου, απαγόρευσε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και στην αντιπροσωπεία του Κόμματος να περιοδεύσουν στο εργοστάσιο, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε συμφωνήσει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο, όπως τόνισε ο Γιάννης Θεωνάς, «εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας απομόνωσης της φωνής του ΚΚΕ και των εμποδίων που προβάλλονται για να μη φτάσει στους εργαζομένους».

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιοκτησία των εργοδοτών για να τους ορίζουν με ποιον θα κουβεντιάζουν στη διάρκεια, μάλιστα, του διαλείμματος και ν' απαγορεύουν σ' ένα πολιτικό κόμμα να επικοινωνήσει μαζί τους».

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μαγνησία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε συγκεντρώσεις, όπου αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους. Παράλληλα επισήμανε, ότι μονόδρομος για τους αγρότες είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, μέσα από τους αγώνες τους και την ψήφο ενίσχυσης του ΚΚΕ. Επίσης, ο Γιάννης Θεωνάς μίλησε σε συνάντηση φίλων του ΚΚΕ στο Βόλο.

Ο Γιάννης Θεωνάς και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής μίλησαν, επίσης, σε εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο Βόλου με θέμα «Το ασφαλιστικό». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πολιτική διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις κατ' επιταγή της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών όλων των χρόνων εργασίας του κάθε εργαζομένου και η επανεξέταση και κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Στη Λάρισα

Μιλώντας σε συγκέντρωση των ΕΒΕ στη Λάρισα ο Γιάννης Θεωνάς επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, οφείλονται στην επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων, στη φορολογική πολιτική αφαίμαξης, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έχει να κάνει με τη χρηματοδότησή τους, με τις διευκολύνσεις, με την τεχνολογία, την εκπαίδευση, με όλους εκείνους τους τομείς που απολαμβάνουν τα μεγαθήρια του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ