Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικό σχέδιο σε εξέλιξη

Γάλλος ΝΑΤΟικός φρουρός στο σημείο που φτιάχτηκε ο ΝΑΤΟικός «πεζόδρομος»

Associated Press

Γάλλος ΝΑΤΟικός φρουρός στο σημείο που φτιάχτηκε ο ΝΑΤΟικός «πεζόδρομος»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το σχέδιο του διοικητή της ΚΦΟΡ Κλάους Ράινχαρντ για τον τερματισμό της άτυπης, πλην, υπαρκτής διχοτόμησης της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, φαίνεται πως μπήκε ήδη σε εφαρμογή... ΝΑΤΟικοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν χτες την πεζοδρόμηση διαδρόμου κατά μήκος της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ (που αποτελεί το τεχνητό όριο ανάμεσα στο σερβικό και αλβανικό τομέα της πόλης) προκειμένου να «βοηθήσουν» την επιστροφή όσων Αλβανών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο σερβικό τομέα της πόλης, με αφορμή τις εκεί πρόσφατες ταραχές...

Κατά ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ο πεζοδρομημένος διάδρομος φτιάχτηκε για να «εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση» αυτών των ατόμων προς τα σπίτια τους, που βρίσκονται σε τρεις τομείς του σερβικού τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κατάληξη του πεζοδρομημένου διαδρόμου προς τα διαμερίσματα των Αλβανών στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα περιφράσσεται με συρματοπλέγματα ενώ φρουρές της ΚΦΟΡ περιπολούν συνεχώς.

Αυτές οι ενέργειες, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου του διοικητή της ΚΦΟΡ, Κλάους Ράινχαρντ, (όπως αυτό υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Μόνιμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες) δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη σερβική κοινότητα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, μέλος του τοπικού σερβικού συμβουλίου της πόλης, επέκρινε το παραπάνω σχέδιο της ΚΦΟΡ λέγοντας πως οι ΝΑΤΟικοί δεν αντιμετωπίζουν το «πραγματικό ζήτημα στη Μιτροβίτσα: το φόβο ανάμεσα στις δύο κοινότητες»... Σημείωσε δε πως ο πεζοδρομημένος διάδρομος προς το σερβικό τομέα της πόλης, «είναι μία ακόμη ένδειξη πως το ΝΑΤΟ βοηθά την αλβανική πλευρά και δε θέλει να κάνει οτιδήποτε για τους Σέρβους».

Επιθέσεις σε Πρέσεβο και Γκνιλιάνε...

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΠΕΤΑ» μετέδωσε χτες πως άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε σπίτι Σέρβων χωρικών κοντά στο Γκνιλιάνε προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ατόμου ονόματι Τράγιαν Σάβιτς.

Επιπλέον, χτες, η διοίκηση της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πρίστινα ανακοίνωσε, ότι ο Μαρσέλ Γκρόγκαν, που εργάζεται στο «Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ», πυροβολήθηκε το περασμένο 24ωρο στο πόδι από αγνώστους ενώ βρισκόταν σε χωριό λίγο έξω από την πόλη Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που εξεδόθη στην Πρίστινα, ο άνδρας, άγνωστων λοιπών στοιχείων, μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο παρακείμενης αμερικανικής βάσης στο Ουρόσεβατς. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν άγνοια για την εθνικότητα του τραυματία.

Ρωσικές αντιδράσεις για Νότια Σερβία και «UCK»

Τα θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στα όρια της Nότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και η πρωτοεμφανιζόμενη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβα και Βούγεβατς» (που βαδίζει στα χνάρια του «UCK») προκάλεσαν - «μόλις»... χτες - την αντίδραση της Ρωσίας.

«Η Ρωσία καταδικάζει το νέο έγκλημα που διαπράττουν Αλβανοί εξτρεμιστές στο νότο της Σερβίας», σημειώνει η χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται πως η συμμετοχή μελών των «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» σ' αυτές τις ενέργειες θα πρέπει να έχει μία τουλάχιστον επίπτωση: να τεθεί αυτή η δύναμη υπό το σκληρότερο έλεγχο της αποστολής του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. «Τα τελευταία γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και όχι έξω από αυτό, είναι άμεση μαρτυρία του γεγονότος πως η αποστρατιωτικοποίηση του "UCK" και η παράδοση των όπλων αυτής της οργάνωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, χτες, η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την εξαίρεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει η «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο, με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή ανάπαυλα εν αναμονή νέων επεισοδίων στη Μιτρόβιτσα;(2001-02-03 00:00:00.0)
Ο Κουσνέρ απαγορεύει την είσοδο σε Σέρβους αξιωματούχους...(2000-08-23 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια έντασης...(2000-04-25 00:00:00.0)
Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις(2000-02-26 00:00:00.0)
«Προβλέψεις» Θάτσι για επέκταση των ταραχών...(2000-02-17 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις κατά Σέρβων προκαλούν τις αντιδράσεις της Μόσχας(1999-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ