Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
BOYΛH
Το Κυπριακό κυριάρχησε στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Αντ. Σκυλλάκος: Βιώνουμε στις μέρες μας νέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση και έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος της Κύπρου

Eurokinissi

Στην τρέχουσα επικαιρότητα των εξελίξεων στο Κυπριακό εστιάστηκαν χτες στη Βουλή οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και του Απ. Κακλαμάνη, με αφορμή τη φετινή 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αφού τόνισε ότι ο ρόλος των Αμερικανών είναι αναμφισβήτητος, τόσο για την επιβολή της χούντας, όσο και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή υπογράμμισε:

«Αυτές τις μέρες βιώνουμε μια άλλη ιμπεριαλιστική παρέμβαση και έναν ωμό εκβιασμό να αποδεχτεί η Κύπρος και η Ελλάδα ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο για το μέλλον της Κύπρου σχέδιο. Κανείς δεν είναι αφελής να μην καταλαβαίνει ότι το σχέδιο αυτό είναι αμερικανικής και βρετανικής έμπνευσης. Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Τότε είχαμε την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου με τον Αττίλα και τώρα με την απομάκρυνση του διεθνούς δικαίου από τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η «νέα τάξη πραγμάτων», είπε, που προωθούν οι ισχυροί δεν έχει μόνο θύματα, χτες στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, αύριο στο Ιράκ, αλλά έχει ως θύματα από ό,τι φαίνεται και το Κυπριακό και πιθανόν στο μέλλον και τα εθνικά μας δίκαια, που αμφισβητούνται από τους εξ Ανατολής γείτονες με τις πλάτες των ξένων.

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η αντίσταση σε αυτές τις προοπτικές, ο αγώνας για ειρήνη ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» και ο αγώνας για μια Κύπρο πραγματικά ενιαία, πραγματικά ανεξάρτητη για μια βιώσιμη πραγματικά λύση στο Κυπριακό -ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται από το «σχέδιο Ανάν»- είναι αγώνας, είναι αντιστάσεις που πρέπει να δυναμώσουν. «Αυτά τα αιτήματα, είπε, πιστεύω ότι θα προβληθούν και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ο αγώνας σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη τιμή και η έμπρακτη απόδοση τιμής στους αγώνες του Πολυτεχνείου».

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, τόνισε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και επικαλέστηκε τη δήλωση του προέδρου της Βουλής της Κύπρου Δ. Χριστόφια, που είναι, όπως είπε, και δική του θέση, σύμφωνα με την οποία «η έκφραση μαξιμαλιστικών και αυθαίρετων προσεγγίσεων που ωραιοποιούν σημαντικές θέσεις που υπάρχουν στο σχέδιο, η έκφραση από την άλλη πλευρά μηδενιστικών και απόλυτα αρνητικών προσεγγίσεων για τις διάφορες πτυχές και το σύνολο του σχεδίου, μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου Κληρίδη».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος είπε ότι ως χώρα «έχουμε πολλά μέσα για να πιέσουμε, για να μη συμβιβαστούμε γιατί οιοσδήποτε συμβιβασμός αυτήν την ώρα είναι επώδυνος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον Ελληνισμό». Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο γενικώς και αορίστως για ανάγκη «εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης», προκειμένου να είναι η Κύπρος «ένα ενιαίο κράτος με μία κυριαρχία και ιθαγένεια που θα λειτουργεί ως ισότιμο κράτος- μέλος της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ