Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Απαιτούν δίκαιη και βιώσιμη λύση

Την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο και καταγγέλλουν, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης, το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο από τους Αμερικανούς, την ΕΕ και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά τους και τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Οι προτάσεις που γίνονται, σημειώνει η Ομοσπονδία, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ουσιαστικά επιβάλλουν μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση της Κύπρου. Αλλωστε, και τα χρονικά περιθώρια που τίθενται λειτουργούν με το εκβιαστικό δίλημμα «για να μπείτε στην ΕΕ δεχτείτε τη διχοτόμηση».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η είσοδος κάποιας χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δε διασφαλίζει τα συμφέροντα των λαών. Ακόμη, επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις εφησύχασαν το λαό και του απέκρυψαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός της από την επέλαση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή.

Τέλος, η ΟΕΚΙΔΕ θεωρεί ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι απαράδεκτο και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι στο σχέδιο του Κ. Ανάν αποτυπώνονται οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ για διχοτόμηση της Κύπρου με οδυνηρές επιπτώσεις για τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό λαό, αλλά και όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο απαράδεκτο και άδικο, η επιβολή του οποίου θα περιορίσει την κυριαρχία και θα θέσει υπό καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας την Κύπρο, για να αξιοποιηθεί από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ για προώθηση των τυχοδιωκτικών τους επιχειρήσεων ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας των χωρών και τη διαιώνιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας η ανακοίνωσή τους, τα σωματεία τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες συσπειρωμένοι στις αποφάσεις των διοικήσεων των σωματείων τους και του ταξικού εργατικού κινήματος θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, την κλιμάκωση των αγώνων για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης θεωρεί ότι το σχέδιο - τελεσίγραφο του Κ. Ανάν για την Κύπρο εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, νομιμοποιεί τον τούρκικο επεκτατισμό και διατηρεί σε μόνιμη εκκρεμότητα το Κυπριακό. Οπως υπογραμμίζει «το μόρφωμα "κρατικής οντότητας" με "δύο συν ένα κράτη", με ανώτατο δικαστήριο στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν τρεις από την κάθε κοινότητα και τρεις αλλοδαποί, δε δημιουργεί προϋποθέσεις για ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος».

Η Ενωση καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και απαιτεί Κύπρο ενιαία, ειρηνική και ανεξάρτητη, στην οποία θα ζουν όλοι οι Κύπριοι και θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από θρήσκευμα ή φυλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ