Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο του Νοέμβρη

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, γίνεται προσπάθεια από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, με αιχμή του δόρατος τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, να αλλοιωθεί το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73. Αν κρίνει κανείς από τα διάφορα «βιωματικά ρεπορτάζ» που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες, τα γεγονότα της εποχής, ο λαϊκός ξεσηκωμός προήλθε από κάποιες «παρέες», άντε και από κάποιες οργανωμένες δυνάμεις που επιλεκτικά αναφέρονται, όπως η «Δημοκρατική Αμυνα», η «20ή Οκτώβρη». Στις εκπομπές αυτές απουσιάζουν κυρίως αν όχι αποκλειστικά οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να παρουσιάσει το Πολυτεχνείο σαν μια αυθόρμητη πράξη και θέλει να υποβιβάσει τη σημασία της οργανωμένης πάλης. Από κοντά έρχεται και η συζήτηση για το τι απέγινε η γενιά του Πολυτεχνείου και η απάντηση ότι «κουράστηκε, συμβιβάστηκε, αφομοιώθηκε» που καταλήγει στην «επιβεβαίωση του μάταιου του αγώνα». Την ιστορία όμως, προς γνώση των διαφόρων «ερευνητών - ρεπόρτερ» δεν τη γράφουν οι «γενιές», οι «παρέες» και τα «κυκλώματα», αλλά οι κοινωνικές τάξεις.

Το Πολυτεχνείο και ο Νοέμβρης του '73 εξέφρασε ακριβώς το συνταίριασμα της πάλης της νεολαίας με τον αγώνα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα. Ηταν αγώνας πέρα από την πτώση της δικτατορίας, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν. Τα έβαζε με την αμερικανοκρατία, το ΝΑΤΟ, πρόβαλε την ανάγκη και την προοπτική της λαϊκής κυριαρχίας. Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα, τότε αλλά και σήμερα, είναι αυτό που θέλουν να ακρωτηριάσουν, καθώς και την ουσιαστική αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Τη συνέχεια του αγώνα, που και σήμερα φουντώνει, θέλουν να φιμώσουν. Να φιμώσουν αυτούς που δεν τα «δίπλωσαν» και δεν τα «διπλώνουν», που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Γι' αυτό επιχειρούν να εξαφανίσουν και να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Τους ενοχλεί που, όπως και τότε έτσι και τώρα, προωθούσε και προωθεί την ενωμένη μαζική οργανωμένη λαϊκή κοινωνικοπολιτική πάλη.

Η πρόταση του Κ. Λαλιώτη, με αφορμή τη φετινή επιχείρηση «απόσυρσης» της «17Ν», να γίνει η φετινή πορεία όχι στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά «διαδήλωση ενάντια στην τρομοκρατία», δεν προχώρησε. Ετσι μπαίνουν μπροστά, μέρες τώρα, τα περί «αυστηρών μέτρων της Αστυνομίας στην πορεία» ή υπερπροβάλλονται οι διάφοροι μηχανισμοί που επιχειρείται να μορφοποιηθούν ως δήθεν κίνημα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας, στην ουσία εκτόνωσης, με στόχο τον εκφοβισμό του λαού. Στην αυριανή πορεία στη μισητή πρεσβεία των ΗΠΑ μαζί με τους κομμουνιστές, διαδηλώνουν όλοι οι ριζοσπάστες αγωνιστές, αλλά και οι απλοί ο άνθρωποι του μόχθου που προσδοκούν μια άλλη διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα του σάπιου κατεστημένου, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Να διαδηλώσουμε λοιπόν στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης, να δώσουμε απάντηση στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, προβάλλοντας την απαίτηση της λαϊκής προοπτικής, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ