Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Δε συμφωνεί με την ένταξη στην ΕΕ η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Μόλις το 47% των Ελληνοκυπρίων ήταν τον περασμένη Σεπτέμβρη υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αφού 6% εκδήλωσε την απογοήτευσή του, το τελευταίο εξάμηνο, τη μεγαλύτερη στην «κοινή γνώμη» των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών, ενώ στην πρώτη δημοσκόπηση στα κατεχόμενα, κατ' εντολή της Κομισιόν, το 88,4% ήταν υπέρ της ένταξης και το 90,7% δήλωσε «περήφανο» για την τουρκοκυπριακή του ιθαγένεια.

Πρόκειται για σημαντικά αποτελέσματα της καθιερωμένης δημοσκόπησης της Κομισιόν («Ευρωβαρόμετρο»), εν όψει διεύρυνσης της ΕΕ και της πρώτης, ξεχωριστής δημοσκόπησης για τα Κατεχόμενα, που διενεργήθηκαν η πρώτη το πρώτο δεκαήμερο και η δεύτερη ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβρη του 2002, δηλαδή πριν τη δημοσιοποίηση του «σχεδίου Ανάν». Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν δημοσιοποιεί δημοσκόπηση από τα Κατεχόμενα, δίνοντας την ευκαιρία για σύγκριση της τουρκοκυπριακής «κοινής γνώμης» μ' αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, όπως και της Τουρκίας. Ετσι, μόνο το 65% της τουρκικής «κοινής γνώμης» είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συνολικά στοιχεία της δημοσκόπησης, αφού εφτά από τις δεκατρείς υποψήφιες χώρες έχουν «κοινή γνώμη» που πλειοψηφικά αρνείται την ένταξη στην ΕΕ (!!!) Συγκεκριμένα, στην Εσθονία μόλις το 32% είναι υπέρ της ένταξης, στη Λετονία το 35%, στη Σλοβενία το 43%, στην Τσεχία το 43%, στη Μάλτα το 45%, στην Κύπρο το 47%, και στη Λιθουανία το 48%. Αντίθετα, στην Πολωνία το 52% είναι υπέρ της ένταξης, στη Σλοβακία το 53%, στην Τουρκία το 65%, στην Ουγγαρία το 67%, στη Βουλγαρία το 68% και στη Ρουμανία το 78%, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη τετράδα ένθερμων υποστηρικτών περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που δεν ανήκουν στο τωρινό «κύμα διεύρυνσης». Και ενώ, για παράδειγμα στην Κύπρο, τα ποσοστά υποστήριξης μειώθηκαν ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο στις χώρες αυτές υπάρχει μια σταθερή και ανοδική θετική γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ.

Κυπριακή Δημοκρατία

Οι Ελληνοκύπριοι άλλαξαν σημαντικά γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο. Ενα 6% απέσυρε την υποστήριξή του σ' αυτή την προοπτική, και πλέον μόλις το 47% τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ενα ποσοστό ήδη χαμηλό από τον περασμένο Σεπτέμβρη, και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνηθεί και περαιτέρω η αντίδραση της κυπριακής «κοινής γνώμης» μετά την κατάθεση των «προτάσεων Ανάν». Ετσι μόλις το 47% (μείον 6%) δηλώνουν πλέον υπέρ της ένταξης. Ακόμα λιγότεροι, το 37% (μείον 8%) δηλώνουν ότι αναμένουν «προσωπικά οφέλη» από την ένταξη. Στο ερώτημα, αν θα γινόταν δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη για ένταξη στην ΕΕ τι θα ψήφιζαν; το 58%, μείον 7% από την περασμένη άνοιξη, θα ψήφιζαν «υπέρ. Ενα ποσοστό ελάχιστα πλειονοψηφικό υπέρ της ένταξης, που, με δεδομένες τις «προτάσεις Ανάν», κάνει ακόμη πιο θολό το τοπίο για το δημοψήφισμα της 30/3/2003.

Το 63% (μείον 5%) των Ελληνοκυπρίων εκτιμούν ότι «θα υπάρξουν οφέλη από την ένταξη της χώρας» και το 55% (μείον 7%) εκφράζει «εμπιστοσύνη» προς την ΕΕ. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις της Κομισιόν διενεργούνται με «επιστημονικά» θετικό πλαίσιο «υπέρ» της ΕΕ, τα ποσοστά ανατροπής της «κοινής γνώμης» κατά στην ΕΕ είναι εντυπωσιακά, για αλλαγές πεποιθήσεων μέσα σ' ένα εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι η ελληνοκυπριακή «κοινή γνώμη» δηλώνει «ενημερωμένη» περί των ευρωπαϊκών θεμάτων κατά ποσοστό 63%, που αποτελεί το τρίτο καλύτερο ποσοστό καλής «ενημέρωσης» μεταξύ των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Στα Κατεχόμενα

Η δημοσκόπηση στα Κατεχόμενα, κατ' εντολή της Κομισιόν, έγινε από το Τουρκοκυπριακό Ινστιτούτο KADEM, την περίοδο από 1η μέχρι 30ή Σεπτέμβρη 2002, και διαφέρει ως προς τα καθιερωμένα των διερευνύσεων του «Ευρωβαρόμετρου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 88,4% των ερωτηθέντων είναι «υπέρ» της ένταξης, το 3,5% «κατά» και το 7,9% «ούτε υπέρ ούτε κατά». Η ερώτηση της δημοσκόπησης κάνει λόγο για «τουρκοκυπριακό κράτος - μέλος» (...) Στην ερώτηση αν γνωρίζουν ότι «η Κύπρος» και όχι η «Κυπριακή Δημοκρατία» θα γίνει μέλος της ΕΕ, το 79% απαντάει ότι ξέρει, το 19,3% ότι το αγνοεί και το 1,7 «δεν έχει γνώμη». Στο ερώτημα περί «τουρκο-κυπριακών πλεονεκτημάτων» από την ένταξη, το 88,9% εκτιμά ότι θα υπάρχουν, το 7,3% πως όχι, και το 3,8% «δεν έχει γνώμη».

Στην ερώτηση περί «προσωπικού οφέλους» το 90,8% των Τουρκοκυπρίων εκτιμά ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αποδώσει θετικά. Οσον αφορά το δημοψήφισμα ένταξης, το περασμένο Σεπτέμβρη το 87,4% των Τουρκοκυπρίων ήταν «υπέρ» της ένταξης, 6,8% «κατά», 4,1% «δεν εκφράζει γνώμη» και το 1,7% δήλωσε ότι «δε» θα πάει να ψηφίσει. Οσον αφορά τα «εθνικά αισθήματα» των Τουρκοκυπρίων διατυπώνονται τρεις ερωτήσεις: Στην πρώτη, περί «τουρκοκυπριακής περηφάνιας» το 60,2% δηλώνει «πολύ», το 30,7% «αρκετά», το 2,7 «όχι αρκετά» και το 5,7% «καθόλου υπερήφανο». Στη δεύτερη ερώτηση αν αισθάνονται «Ευρωπαίοι» το 26,9% δηλώνει «πολύ», το 47,7% «αρκετά», το 7,7% «όχι αρκετά», το 9,7% «καθόλου», το 4,3% (...) ψιλοβρίζει την Ευρώπη και το 4,2% «δεν έχει γνώμη». Τέλος, στην τρίτη σχετική ερώτηση, τι θα αισθάνονται «μελλοντικά», το 21,7% δηλώνει «μόνο Τουρκοκύπριοι», το 63,2% «Τουρκοκύπριοι και Ευρωπαίοι», το 6,7% «Ευρωπαίοι και Τουρκοκύπριοι», το 7,1% «μόνο Ευρωπαίοι» και το 1,1% «δεν έχει γνώμη». Αρα, εννιά στους δέκα Τουρκοκύπριους δηλώνουν «εθνικά υπερήφανοι», αλλά και εφτά στους δέκα αισθάνονται τιμή τους που θα γίνουν «Ευρωπαίοι», ενώ μόνο δύο στους δέκα θα συνεχίσουν να αυτοχαρακτηρίζονται «μόνο Τουρκοκύπριοι».

Στο ερώτημα ποιοι εκτιμούν ότι θα «ωφεληθούν» από την ένταξη στην ΕΕ, είναι ενδεικτικό της αμφισβήτησης του καθεστώτος Ντενκτάς ότι το 42,2% των Τουρκοκυπρίων εκτιμά ότι «λιγότερο» ευνοούμενοι από την ένταξη θα 'ναι «οι πολιτικοί». Ετσι το 57,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα «ωφεληθούν» οι πολιτικοί - το χαμηλότερο ποσοστό - το 61,3% αυτοί «που δεν μιλούν γλώσσες», το 77,8% οι συνταξιούχοι, 81,9% οι επιχειρηματίες, το 86% οι εργαζόμενοι, το 89,6% αυτοί «που μιλούν γλώσσες» και το 90,2%, -το μεγαλύτερο ποσοστό- ότι θα ευνοηθούν οι «νέοι».

Πίσω απ' αυτούς τους αριθμούς κρύβεται εκτός από τη συνείδηση ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν επιθυμεί την ένταξη, και δε θα «ωφεληθεί» απ' αυτήν και η εικόνα μιας κοινωνίας αποκλεισμένης από τον έξω κόσμο, καθυστερημένης, και άγρια εκμεταλλευτικής. Αποκλεισμένης, γιατί θα «ωφεληθούν» αυτοί που ξέρουν «ξένες γλώσσες» και όχι όσοι δεν ξέρουν, καθυστερημένης γιατί καταδείχνεται ένα στυγνό και αυταρχικό καθεστώς «πολιτικών», δηλαδή της καμαρίλας του Ντενκτάς και ταξικής βιαιότητας, γιατί, αντίθετα από τους «πολιτικούς», η ένταξη θα «ωφελήσει» τους νέους, τους εργαζόμενους, αυτούς που ξέρουν «γλώσσες» κλπ. Μ' άλλα λόγια το υψηλό ποσοστό «υπέρ» της ένταξης στην ΕΕ δεν εκφράζει «συμπάθεια» προς τις Βρυξέλλες, αλλά περισσότερο μια ελπίδα απελευθέρωσης από το καθεστώς Ντενκτάς, παρ' όλο που διαφαίνεται πλήρης συνείδηση της τουρκοκυπριακής ξεχωριστής «εθνότητας» και μια κατάθεση συνέχισης αυτής της ιδιαιτερότητας.

Περί αυτού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει μια πρώτη ένδειξη των ταξικών αναφορών στα Κατεχόμενα, η ποικιλία των απαντήσεων των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων στο ρώτημα «υπέρ» της ένταξης στην ΕΕ, με δεδομένη την «πολιτική» σημασία της δημοσκόπησης για τους στόχους της Κομισιόν, και το μικρό δείγμα επιλεγμένων ερωτηθέντων, μόλις «500» άτομα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της ένταξης είναι των «αυστηρά θρησκευόμενων» (10%), των «ηλικίας 55 και άνω» (69%), των «συνταξιούχων» (71%) και των «πεπαιδευμένων 20 χρονών και άνω» (52%). Μ' άλλα λόγια, των φανατικών ισλαμιστών, των ηλικιωμένων που έζησαν τα γεγονότα του 1974, και όσων προσέβλεπαν σε δοσοληψίες με το καθεστώς ως «πτυχιούχοι». Οι χειρώνακτες εργάτες (74%) και οι αλεύθεροι επαγγελματίες (86%) έρχονται αμέσως μετά, ένδειξη μιας πρώτης ταξικής αντίδρασης στην ένταξη. Αναφανδόν υπέρ της ένταξης είναι οι ασχολούμενοι με τα οικιακά (100%), τα «λευκά κολάρα» (98%), οι άνεργοι (96%), οι σπουδαστές (93%), οι νέοι 15-24 ετών (93%), οι μεσαίες ηλικίες (92%), οι γυναίκες (90%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ