Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Μιχάλης Στασινόπουλος

Πέθανε χθες, σε ηλικία 99 ετών, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση.

Ο εκλιπών, το 1969, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών και απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 1974, στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του Νοέμβρη, εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Παραιτήθηκε στις 18 Δεκέμβρη, δέκα μέρες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία, όταν η νέα Βουλή τον εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Η προεδρική του θητεία διήρκεσε έως τις 19 Ιουνίου 1975, οπότε το αξίωμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Βουλή, όπως καθόριζε το Σύνταγμα του 1975. Το 1975, επίσης, αποκαταστάθηκε στο δικαστικό σώμα, ως επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τον ίδιο χρόνο έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Παρισίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ