Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ψήφισμα της μεγάλης αντιπολεμικής συγκέντρωσης

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και που διάβασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γρηγόρης Φελώνης, είναι το παρακάτω:

«Ολοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο Σύνταγμα, στην αντιπολεμική διαδήλωση, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, διαπιστώνουμε ότι:

Κάθε μέρα που περνάει αυξάνει την πεποίθηση όλων μας ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να εγκαινιάσει στο Ιράκ το νέο αμερικανικό "αμυντικό δόγμα" των "προληπτικών πολέμων" με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το "δικαίωμα" να εισβάλλουν "προληπτικά" σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, αν κρίνουν ότι η κυβέρνησή του δεν εξυπηρετεί επαρκώς τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ολοι μας γνωρίζουμε ότι η σχεδιαζόμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, όχι μόνο θα προκαλέσει νέα δεινά και αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες στον ήδη άγρια δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, αλλά και ότι θα αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, θα παραβιάσει για μια ακόμη φορά τη διεθνή νομιμότητα, όπως έγινε στο παρελθόν με τις Αμερικανο-ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει αποφασιστικό τεστ για την αυριανή εφαρμογή του νέου αμερικανικού "αμυντικού δόγματος" και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Κατά συνέπεια, επειδή πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ δεν έχει να κάνει ούτε με τη δήθεν πάταξη της τρομοκρατίας ούτε με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ούτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται συστηματικά από το απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό ιρακινό καθεστώς, αλλά αποσκοπεί μόνο στον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής, καθώς και την επιβολή της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. Γι' αυτό νομίζουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ενάντια στον πόλεμο που έρχεται! Ακριβώς όπως κάνουν ήδη εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει, επειδή γνωρίζουμε καλά ότι η αντίσταση στον πόλεμο πρέπει να ξεπερνάει τα σύνορα, αν θέλει να είναι αποτελεσματική.

Ενα αυθεντικά αντιπολεμικό κίνημα, δεν μπορεί όμως να μη συνδέσει την απόκρουση των αμερικανικών πολεμικών σχεδίων κατά του Ιράκ με την πλήρη υποστήριξη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για την ειρηνική διευθέτηση του μεσανατολικού προβλήματος, με δικαιοσύνη.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο, να προωθήσουν τις αρχές της αυτοδιάθεσης των λαών και τη διεθνή συνεργασία.

Για όλα αυτά πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι κινήσεις, τα κινήματα, οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, όλοι εκείνοι οι άνθρωποι καλής θέλησης, που αντιλαμβάνονται την ιστορική κρισιμότητα των ημερών, επιθυμούν να δώσουν τη μάχη για να εμποδίσουν τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του.

Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, μαζικού και ενωτικού αντιπολεμικού κινήματος μέσα από τη σταδιακή κλιμάκωση των εκδηλώσεών του, προκειμένου να γίνουμε φραγμός στα σχέδια του ιμπεριαλισμού να κάνει άλλο ένα έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας.

Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ και απαιτούμε:

-- ΟΧΙ στον πόλεμο. Να μη δώσει καμιά δικαιολογητική βάση το Συμβούλιο Ασφαλείας.

-- Απαλλαγή όλου του πλανήτη από τα πυρηνικά, χημικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

-- ΟΧΙ στους αμερικανικούς "προληπτικούς" πολέμους!

-- ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον παλαιστινιακό λαό! Εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

-- Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού!

-- Καμιά άμεση ή έμμεση εμπλοκή της ΕΕ και της Ελλάδας, καμιά χρήση των ΝΑΤΟικών υποδομών στον πόλεμο του Μπους και του Μπλερ!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ