Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Στους λαούς πέφτει το βάρος της αποτροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου

«Προχτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Σαν Φραντζίσκο και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Αμερικής, σήμερα στο Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Βερολίνο, τη Ρώμη και σε πολλές άλλες πόλεις της Ιταλίας, στη Μαδρίτη, στο Σίδνεϊ, στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Τρίπολη, τα Χανιά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκατομμύρια πολιτών διαδηλώνουν κατά του νέου εγκλήματος. Ενός εγκλήματος, που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής την κυβέρνηση του Μπους. Του δεύτερου πολέμου κατά του Ιράκ μέσα σε 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο πρώτος πόλεμος, που είχε αρχίσει το 1991, ποτέ δε σταμάτησε εντελώς, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη μορφή δολοφονικών αεροπορικών βομβαρδισμών και του δολοφονικότερου εμπάργκο, με θύματα 1.000.000 αμάχους από τους οποίους οι 600.000 είναι μικρά παιδιά που πέθαναν από ασιτία και έλλειψη φαρμάκων».

Με την παραπάνω αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας. Και συνέχισε:

«Η ολοκλήρωση του εγκλήματος αυτού, ο δεύτερος ολοκληρωτικός πόλεμος γίνεται με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με άλλα λόγια του δήθεν κινδύνου, που διατρέχει η Υπερδύναμη, η οποία κατέχει το φοβερότερο οπλοστάσιο που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη μας, από μια φτωχή, εξαντλημένη από το 11χρονο εμπάργκο χώρα που έχει δήθεν ή προσπαθεί, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ από τις έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αλλά και από την πληροφόρηση που διαθέτουν οι ΗΠΑ έχει αποδειχτεί ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι το πετρέλαιο στο υπέδαφος του Ιράκ, που είναι άφθονο, ίσως περισσότερο από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας και πολύ φτηνότερο, γιατί η άντλησή του είναι πολύ ευκολότερη και οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας θέλουν να το βάλουν στο χέρι.

Ο πόλεμος, όμως, αυτός δε θα αποβεί μόνο σε βάρος της ακεραιότητας του Ιράκ και δε θα σημάνει την εξόντωση μεγάλου μέρους του ιρακινού λαού και την υποδούλωση των υπολοίπων, που θα επιζήσουν μέσα στα ερείπια, γυμνοί και πεινασμένοι. Θα αποβεί σε βάρος πολλών άλλων λαών της περιοχής, αλλά και πέρα από αυτήν. Τις μέρες που θα ισοπεδώνεται και θα καταστρέφεται το Ιράκ από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές και κάποιους άλλους περιστασιακούς συμμάχους τους, το στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ θα αποτελειώσει την εξόντωση του Παλαιστινιακού Λαού. Χιλιάδες θα δολοφονηθούν, πόλεις ολόκληρες θα ισοπεδωθούν και οι κάτοικοί τους θα υποχρεωθούν με τη βία να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη. Αυτό είναι το όνειρο του Ισραήλ και ο δεύτερος πόλεμος κατά του Ιράκ θα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να το πραγματοποιήσει.

Γι' αυτό με το σημερινό μας συλλαλητήριο εκφράζουμε και την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό Λαό και αξιώνουμε να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Θα αντιταχτούμε στην καταστροφική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης

«Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης», συνέχισε ο ομιλητής, «στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούμε ότι μολονότι δηλώνει πως είναι κατά του νέου πολέμου, ετοιμάζεται να παραχωρήσει τις βάσεις της Σούδας και του Αραξου και έχει ήδη στείλει 3 πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο για να συμβάλει, όπως δηλώνει, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα, εκβιάζεται και ενδίδει όπως έκανε και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν, εν γνώσει της ότι αυτή η συμμετοχή είναι αντίθετη όχι μόνο προς τη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά και προς τα συμφέροντα της χώρας μας.

Εμείς όμως με τις παλλαϊκές διαδηλώσεις μας θα αντιταχτούμε σε αυτή την καταστροφική πολιτική, θα ξεσκεπάσουμε τα ψεύδη και τις υποκρισίες των ιμπεριαλιστών. Το ρόλο της εγκληματικής συμμαχίας του NATO. To ρόλο εκείνων που υπονομεύουν το κύρος και την αποστολή του ΟΗΕ, στον οποίον οι λαοί στήριξαν πολλές ελπίδες για την παγκόσμια ειρήνη, μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ψεύτες και υποκριτές του Αμερικάνικου Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου: Το Ιράκ δεν έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν, όμως, χώρες που αποδεδειγμένα έχουν πυρηνικά όπλα. Οπως το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία. Πώς λοιπόν δε ζητάτε να αφοπλιστούν αυτές οι χώρες; Γιατί απειλείτε με πόλεμο το Ιράκ που διαθέτει μόνο λιανοντούφεκα, όπως αποδείχτηκε στον πόλεμο του 1991; Ψεύτες και υποκριτές του ΝΑΤΟ, λέγατε ότι θα επιβάλετε την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και ισοπεδώσατε με βάρβαρους βομβαρδισμούς ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, γιατί ο πραγματικός σκοπός σας ήταν η καταστροφή της και ο περαιτέρω διαμελισμός της. Ποιος είναι ο ρόλος σας στο νέο πόλεμο που προετοιμάζετε; Παραχώρηση βάσεων, πληροφορίες, διευκολύνσεις, ή άμεση συμμετοχή;

Ψεύτες και υποκριτές της ΕΕ: Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο νέο έγκλημα που προετοιμάζουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές; Δε ρωτάμε, βέβαια, τον Μπλερ το γνωστό σκυλάκι του Μπους, τον ξέρουμε το ρόλο του. Εσείς οι άλλοι που δηλώνετε ότι διαφωνείτε, τι κάνετε για να ματαιώσετε το έγκλημα; Αντί να πάρετε μια ομόφωνη απόφαση και να πείτε ΣΤΟΠ ασχολείστε με τη συγκρότηση του ευρωστρατού, η αποστολή του οποίου θα είναι παράλληλη με το NATO. Τι κάνετε για να εμποδίσετε τους εκβιασμούς που κάνει ο Μπους στον ΟΗΕ; Τι κάνετε, για να εμποδίσετε την παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου; Τίποτα απολύτως!

Το βάρος για όλα αυτά πέφτει σε μας. Και θα ρωτήσετε; Μπορούμε εμείς να εμποδίσουμε τον πόλεμο; Να αναστηλώσουμε το κύρος του ΟΗΕ; Να επιβάλουμε το σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου; Μπορούμε, ασφαλώς μπορούμε! Οχι, βέβαια, μόνοι μας. Μαζί με όλους τους άλλους λαούς. Αν σε όλες τις πόλεις της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα, γίνουν διαδηλώσεις σαν κι αυτή που κάνουμε σήμερα εμείς. Αν συνεχιστούν και μεγαλώσουν οι διαδηλώσεις στις πόλεις της Αμερικής, αν φτάσουν στο επίπεδο που είχαν φτάσει για τον πόλεμο του Βιετνάμ, ποιος Μπους και ποιος Μπλερ θα τολμήσει να βάλει μπρος τη μηχανή του πολέμου; Ποια ΕΕ θα εξακολουθήσει να σιωπά και να υποκρίνεται; Είναι μεγάλη η δύναμη των λαών. Αρκεί να τη χρησιμοποιήσουν.

Η σημερινή συγκέντρωσή μας δεν απευθύνεται μόνο στον Μπους, στον Μπλερ, στο NATO και στην ΕΕ. Απευθύνεται και στην κυβέρνησή μας και την καλούμε:

- Να πάψει να λέει ψιθυριστά ότι είναι κατά του πολέμου και στην πραγματικότητα να συμμετέχει.

- Να πει επίσημα και δυνατά: ΟΧΙ στον πόλεμο!

- Να καταβάλει προσπάθεια να γίνει το ίδιο και εκ μέρους της ΕΕ.

- Να ανακαλέσει αμέσως τα 3 πολεμικά μας που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο. Να μην επιτρέψει τη χρήση του ελληνικού εδάφους και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου μας από τους επιτιθέμενους.

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες που είναι έξω από τα σύνορά μας, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και αλλού.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία για να βροντοφωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ