Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
Ζητούν λίστα «υπόπτων» από τις ελληνικές αρχές!

Λίστα Ελλήνων πολιτών «υπόπτων για αναταραχές», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 21 και 22 Νοέμβρη, και των διαδηλώσεων που θα γίνουν εκεί, ζητά η τσεχική κυβέρνηση, κατόπιν υπαγόρευσης του ΝΑΤΟ. Το θέμα προέκυψε κατά την επίσκεψη στην Πράγα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Λ. Λωτίδη, στον οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τέθηκε το σχετικό αίτημα από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας. Πάντως, από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, το θέμα παραπέμπεται στα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένο να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές της Τσεχίας γι' αυτό το σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο θέμα είχε προκύψει το καλοκαίρι του 2001 στη Γένοβα της Ιταλίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας κρατών G8, όταν οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας απαγόρευσαν σε Ελληνες διαδηλωτές να περάσουν στο ιταλικό έδαφος, επειδή τους θεωρούσαν «ύποπτους». Τα στοιχεία στις ιταλικές αρχές είχαν δοθεί από ελληνικές υπηρεσίες, είτε μέσω ΝΑΤΟ, είτε κατευθείαν, πράγμα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη στην Πράγα, οι Αμερικανοί θα στήσουν, οι ίδιοι και με δικά τους μέσα, ολόκληρο σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας (μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι), καθώς η Τσεχία, ως νέο μέλος του ΝΑΤΟ που είναι, δε διαθέτει ακόμα αντιαεροπορικά συστήματα συμβατά με αυτά των άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει παρόμοιο αίτημα από τις τσεχικές αρχές, πολύ περισσότερο πως υπάρχει ανταπόκριση των ελληνικών αρχών σε τέτοιο αίτημα.

Συμμετέχει στη διαδήλωση η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των οργανώσεων που αγωνίζονται στην Τσεχία ενάντια στο ΝΑΤΟ, θα πάρει μέρος μαζί με χιλιάδες αγωνιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης στην αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 20/11/02 με την ευκαιρία της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 19/11/02.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην αποστολή, να επικοινωνούν καθημερινά με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 ή στα τηλέφωνα: 010-3844.853 & 010-3844.854.

Επίσης, στη διαδήλωση μετέχει και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), καλώντας τους νέους της χώρας να δώσουν στην Πράγα το δικό τους αγωνιστικό «παρών». Να βροντοφωνάξουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ένα νεανικό ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Οι φίλοι της ΝΔΕ μπορούν για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής να απευθύνονται στον Γιάννη Γκιόκα και το τηλέφωνο 0973 777847.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 115 ευρώ και περιλαμβάνει τη μετακίνηση Αθήνα - Πράγα - Αθήνα με πούλμαν και μια διανυκτέρευση στην Πράγα στις 20/11/02.

Απαραίτητο είναι το διαβατήριο και 2 φωτογραφίες για τη βίζα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ