Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προς μια νέα Ζυρίχη...

Ολα δείχνουν, πλέον, ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο. Τηρουμένων των αναλογιών, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία με τα χαρακτηριστικά των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Ετσι, σαράντα χρόνια μετά, φαίνεται να δικαιώνεται το «σχέδιο Ατσεσον», δηλαδή το αμερικανοβρετανικό σχέδιο για τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Η κυβέρνηση μπορεί να μη γνωρίζει το σχέδιο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, γνωρίζει ωστόσο το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπως γνωρίζει ότι το σχέδιο θα έχει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα δημοσιεύματα ξένων και ελληνικών εφημερίδων εντός του επόμενου εικοσαήμερου, ο Κ. Ανάν θα παραδώσει τις προτάσεις του στους ενδιαφερόμενους. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα δύσκολα για Αθήνα και Λευκωσία...

Οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, οι θέσεις που διατύπωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και οι γενικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις (πολεμικές προετοιμασίες κατά Ιράκ, αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», ο έλεγχος των πηγών και των δρόμων του πετρελαίου) δεν αφήνουν αμφιβολίες για το περιεχόμενο του «σχεδίου Ανάν».

Δημιουργία και αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών, ενός τουρκοκυπριακού και ενός ελληνοκυπριακού, η συγκόλλησή τους σε μια συνομοσπονδία για τις ανάγκες της ενιαίας διεθνούς εκπροσώπησης, είναι τα δύο χαρακτηριστικά του σχεδίου. Πρόκειται για εγκατάλειψη του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1974. Πρόκειται για την αναγνώριση και τη θεσμοποίηση της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων, της τουρκικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου και των συνεπειών τους εις βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας και του λαού της.

Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επιμερίσει το κόστος μιας τέτοιας απόφασης, εντάσσει το Κυπριακό σε ένα «πακέτο» όπου συμπεριλαμβάνονται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο «ευρωστρατός», η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επιδιώκει, έτσι, χαρακτηρίζοντας ως πρώτιστο στόχο την ένταξη της Κύπρου, να υποβαθμίσει και να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις σε όλα τα άλλα θέματα.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να κλείσει, όπως ισχυρίζονται μερικοί, το φαύλο κύκλο των κηδεμονευόμενων «λύσεων» του Κυπριακού, ούτε και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ισα ίσα, θα εντάξει όλο το πλέγμα των προβλημάτων που προαναφέραμε στην αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία, καθιστώντας κάθε ένα πρόβλημα ξεχωριστά και το σύνολό τους παράγοντες εκβιασμού και μείωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με στόχο την απόλυτη προσαρμογή στο καθεστώς του ευρωατλαντισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ