Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ενταση για την αγορά των ισραηλινών ραντάρ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης υποστήριξε ότι με την αγορά ισραηλινών ραντάρ για τις ανάγκες της Αστυνομίας η Τουρκία θα εξασφαλίζει όλες τις πληροφορίες που θα συλλέγονται από το σύστημα.

Ο κ. Κατσουρίδης, που μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Αμυνας, υποστήριξε επίσης ότι «κάποια αόρατα χέρια επέβαλαν την αγορά του ισραηλινού και όχι άλλου παράκτιου ραντάρ για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «έγιναν όλες οι μεθοδεύσεις για να παραδίδονται απευθείας πληροφορίες από την Κύπρο στην Τουρκία, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας Ισραήλ - Τουρκίας».

Ανέφερε εξάλλου ότι καμία αγορά στρατιωτικού υλικού από την Κύπρο, δεν μπορεί να κρατηθεί μυστική από την Τουρκία.

Από τη στιγμή, είπε, που ενημερώνεται η Αθήνα, όλες οι πληροφορίες, μέσω ΝΑΤΟ, καταλήγουν και στην Αγκυρα.

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Κατσουρίδη και διερωτήθηκε εάν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, με τα όσα είπε, κατηγορεί την κυβέρνηση για εθνική προδοσία.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλέκος Σιάμπος υπέδειξε ότι η απόφαση για αγορά των ραντάρ έγινε για να μη μείνει εκτεθειμένη η Κύπρος έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού, όπως ανέφερε, η καθυστέρηση στην αγορά τους έχει ήδη ενοχλήσει την Ενωση.

Η αγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια εναρμόνισης προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την εγκατάσταση παράκτιου συστήματος ραντάρ για επιτήρηση των ακτών, προς παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης στο ακραίο τμήμα της Ευρώπης, όταν η Κύπρος καταστεί μέλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ