Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «καλύτερο εφικτό» σενάριο υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η λύση θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαβεβαίωσε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατευθύνουν όλες τις προσπάθειές τους στο καλύτερο σενάριο, που πιστεύουν ότι είναι εφικτό.

Είπε, επίσης, ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα βασικά συμφέροντα των δύο πλευρών στην Κύπρο, σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις και απόψεις τους, που είναι διαμετρικά αντίθετες. Πρόσθεσε ότι σε τέτοια περίπτωση οι προοπτικές για το συμβιβασμό των απόψεων και της γεφύρωσης του χάσματος, είναι λαμπρότερες.

Σε ερώτηση για το πώς συνδέεται η απόφαση της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση, με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και με την αναμενόμενη υποβολή σχεδίου από τον Γενικό Γραμματέα, ο Τόμας Γουέστον περιορίστηκε να πει ότι είναι «θέμα της αποστολής καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα». Κληθείς να σχολιάσει αν ένα θετικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, δεν αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας των αμερικανικών σχεδιασμών, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς μπορούν να ληφθούν αποφάσεις από τους Τούρκους.

Δεν αναβάλλονται οι εκλογές

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές, λόγω διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό και ότι η μόνη περίπτωση αναβολής των εκλογών είναι να λυθεί το Κυπριακό. Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε πως αν το Κυπριακό δε λυθεί και απλώς κατατεθεί ένα σχέδιο, το οποίο ίσως αποφασιστεί να τύχει και διαπραγμάτευσης μετά την 14η Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προσυπογραφή του προηγουμένως, τότε αυτό θα σημαίνει εξέλιξη, αλλά δε θα σημαίνει λύση.

Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε πως σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία αναβολής των προεδρικών εκλογών, εκτός εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσουν να αλλάξουν το Σύνταγμα.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δε θα είναι τέτοιες που να αποτρέψουν τις εκλογές, δήλωσε και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο Σύνταγμα, είπε, οι εκλογές θα γίνουν, είτε κατατεθεί είτε δεν κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Κουτσού είπε ακόμα ότι για να μη γίνουν εκλογές θα πρέπει όχι μόνο να κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και να διεξαχτεί δημοψήφισμα, που να το εγκρίνει, και στη συνέχεια να αλλάξει το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ