Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκαλούν τα θύματά τους

Η υποκρισία τους ξεχειλίζει. Κατ' επανάληψη, όπως και ο Κηφισός. Σχεδόν προγραμματισμένα. Λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κυβέρνηση και ΝΔ εναλλάσσουν χωρίς καμία ντροπή τη σκυτάλη του ψεύδους και των υποσχέσεων. Κούφια λόγια. Οπως κούφια είναι και η δήθεν πολιτική της απασχόλησης που πλασάρουν. Δέκα μέρες πριν τις εκλογές θυμήθηκαν και πάλι τους άνεργους. «Η πολιτική μας έχει φέρει αποτελέσματα, έχει αρχίσει να αποδίδει», διατείνεται με στόμφο ο πρωθυπουργός. «Τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστα», του απαντά το alter ego του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πράγματι η πολιτική, την οποία προβάλλει ο πρωθυπουργός και με την οποία στην κεντρική της φιλοσοφία συμφωνεί απόλυτα και η ΝΔ, απέδωσε. Απέδωσε ...τη μείωση των θέσεων εργασίας. Το 1998 εργάζονταν 3.967.000 άνθρωποι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Μετά από 4 χρόνια, το 2001, ο αριθμός αυτός έπεσε στα 3.918.000 με βάση τα επίσημα στοιχεία. Χάθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας. Να τι απέδωσε η πολιτική της ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και της «ανάπτυξης» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και μάλιστα, αυτή η μείωση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική αν αναλογιστούμε τα εκατοντάδες προγράμματα «απασχόλησης», «κατάρτισης» και «ειδίκευσης», μέσω των οποίων κερδοσκόπησαν επιχειρήσεις και οι «ημέτεροι» επιτήδειοι της αγοράς εργασίας. Την ίδια συνταγή ανακοίνωσε χτες, για άλλη μια φορά, το Υπουργικό Συμβούλιο. Ποιος αμφιβάλλει ότι ίδιο θα είναι και το αποτέλεσμα;

Η πολιτική τους αποδίδει. Είναι αυτή που έφτασε τα κέρδη της διετίας 1999-2000, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο 741% για τις τράπεζες, στο 56,2% για τους μεγαλοβιομηχάνους και στο 30% για τους μεγαλεμπόρους.

Γι' αυτή την πολιτική κομπορρημονεί ο Κ. Σημίτης. Με αυτή ταυτίζεται και ο Κ. Καραμανλής. «Μονοψήφιο το ποσοστό ανεργίας», διαλαλεί το κατόρθωμά του ο πρώτος. «Κρύβετε την πραγματικότητα», του απαντά ο έτερος. Κι όμως, και οι δύο, σάρκα από τη σάρκα της πλουτοκρατίας, δεκάρα τσακιστή δε δίνουν για τις 450.000 ανέργων. Δεν τους κόφτει ούτε για τις 250.000 μακροχρόνια ανέργων, ούτε για τις 300.000 και πλέον που δεν παίρνουν ούτε το επίδομα ανεργίας. Τους θυμήθηκαν μόνο μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Θα τους ξεχάσουν και πάλι τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές. Τότε και οι δύο θα επανακάμψουν στη γνωστή τους ρότα. Στις δεσμεύσεις της «ευρωπαϊκής πορείας» και στις υποχρεώσεις απέναντι στις αγορές.

Μπροστά σ' αυτή τη στημένη κοκορομαχία, τι θα κάνουν οι άνεργοι; Στις 13 και 20 του Οκτώβρη κρατούν στο χέρι τους την απάντηση. Οπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να τους πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα. Να ρίξουν μαύρο στο δικομματισμό. Να ψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Να συμπαραταχτούν με υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους αγωνιστές, που και αύριο θα είναι μαζί τους στους δρόμους των ταξικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ