Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σύρρος

Την Κυριακή, 8/9, έπαψε να χτυπά η καρδιά του κομμουνιστή Γιάννη Σύρρου στη μακρινή Ουγγαρία, στο χωριό Μπελογιάννη, όπου θα γίνει και η κηδεία του το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Γ. Σύρρος από τα νεανικά του χρόνια έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Συμμετείχε στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στους ξένους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Το 1947 συλλήφθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία για την αντιστασιακή του δράση.

Τον Αύγουστο του 1948 μετά την Ικαρία πήρε το δρόμο για το βουνό και πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια των νέων Αγγλο-αμερικάνων κατακτητών και των υποτελών τους στη χώρα. Μετά την ήττα του ΔΣΕ έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και σε συνέχεια στην Ουγγαρία, όπου εργάστηκε σε εργοστάσια και σε κολχόζ για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη σοσιαλιστική Ουγγαρία.

Αναδείχτηκε σε άξιο, πιστό και δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ και έμεινε αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Σύρρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ