Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντονιστές οι συνομιλητές του Σημίτη;

Γρηγοριάδης Κώστας

Μάταια ψάχναμε και ξαναψάχναμε ανάμεσα στις λίγες εκατοντάδες των διαδηλωτών, που συμμετείχαν στο μπλοκ του υπό σύσταση «ελληνικού κοινωνικού φόρουμ», να βρούμε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΤΟΕ, των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης. Μ' εξαίρεση κάποιους του ΣΥΝ, που έπρεπε να σώσουν τα προσχήματα, οι υπόλοιποι ήταν απόντες. Στα χαρτιά, όμως, οι οργανώσεις αυτές συγκροτούν το βασικό κορμό της σχετικής πρωτοβουλίας. Οι ηγεσίες τους, όμως, την ώρα της διαδήλωσης, μετείχαν στη συζήτηση του Κ. Σημίτη με τις «παραγωγικές τάξεις».

Σημειώνουμε το γεγονός, ως μια ακόμη ...απόδειξη της εκτίμησης που περιέχεται σε χτεσινό δελτίο τύπου του Φόρουμ, σύμφωνα με το οποίο «η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της Πρωτοβουλίας αποδεικνύει την απήχηση της πρότασης για τη δημιουργία Κοινωνικού Φόρουμ και στην Ελλάδα, το οποίο θα συντονίσει τις κινητοποιήσεις κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με αποκορύφωμα τη διεθνή διαδήλωση της Θεσσαλονίκης».

Δε φτάνει, δηλαδή, που βλέπουν τον ίσκιο τους και το ονομάζουν «κίνημα», έχουν και την αξίωση να δεχτούμε την απουσία τους από τους αγώνες, ως απόδειξη της ικανότητάς τους να συντονίσουν τη μεγάλη διαδήλωση τον Ιούνη του 2003. Πιστεύουν, αλήθεια, πως όσοι δε σταμάτησαν και δε θα σταματήσουν να βγαίνουν στο δρόμο θα επιτρέψουν να υπάρξουν τέτοια «σημίτικα καπέλα»;

Χούντα και στο μπάσκετ

Προχτές τελείωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ, που έγινε στην Ιντιανάπολη των ΗΠΑ. Κι απ' ό,τι είδαμε στις τηλεοπτικές οθόνες, η τελετή λήξης με τις απονομές των μεταλλίων είχε τη σφραγίδα των νέων αμερικανικών ηθών. Τις σημαίες, τα έπαθλα, ακόμα και τις ανθοδέσμες έφεραν και πρόσφεραν στους αθλητές στρατιωτικοί, αστυνόμοι και σερίφηδες, με τις επίσημες στολές τους. Ούτε κοριτσάκια, ούτε «ευχάριστες παρουσίες», όπως συνηθίζονταν μέχρι σήμερα στις σχετικές εκδηλώσεις, σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ. Προφανώς, δεν έγιναν τυχαία οι αλλαγές αυτές και το πολεμόχαρο και αστυνομο-τρομοκρατικό μήνυμά τους απευθυνόταν στα εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών, τόσο μέσα στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέτρα...

Τώρα, μάλιστα, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια θα παταχτούν αμείλικτα. Τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης - λένε τα σχετικά ρεπορτάζ - σκέπτονται να επαναφέρουν το μέτρο των ενδεικτικών τιμών, όχι μόνο σε νερά και αναψυκτικά, αλλά και σε αρκετά ακόμη προϊόντα. Και, βέβαια, θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη νέων «συμφωνιών κυρίων».

Πάνω απ' όλα, πάντως, όπως είπε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Θεοδώρου, το πλέον αποφασιστικό, καθοριστικό, επαναστατικό, κλπ., κλπ., μέτρο είναι η δυνατότητα του καταναλωτή, να προστατεύσει μόνος τον εαυτό του. Βέβαια... Χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης, υπάρχει πληθώρα αγαθών και ο καταναλωτής μπορεί να ψάχνει και να αγοράζει τα φτηνότερα, προστατεύοντας την τσέπη του.

Εμείς, τι να πούμε; Πάντως, όσο τους αφήνουμε, θα ακούσουμε, θα δούμε και θα πάθουμε πολύ χειρότερα ακόμη...

Μια ... ριζοσπαστική πρόταση

Ο παρακάτω διάλογος έγινε σε ραδιοφωνικό σταθμό - μεταξύ του ανταποκριτή στην Πάτρα και του δημοσιογράφου στην Αθήνα - και αφορούσε στο εκρηκτικό πρόβλημα της έλλειψης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για φοιτητές και τα υπέρογκα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

«Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος - έλεγε ο ανταποκριτής του σταθμού - πολλοί γονείς με υψηλά εισοδήματα, καταφεύγουν στη λύση της αγοράς γκαρσονιέρας, αντί να πληρώνουν ενοίκια της τάξης των 150.000 δραχμών για προβληματικά διαμερίσματα». «Μάλιστα - απαντά ο δημοσιογράφος από την Αθήνα - το προτείνεις σαν μία από τις λύσεις που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης στην Πάτρα»! Το 'πιασε αμέσως το νόημα ο άνθρωπος. Οσοι τυχόν έχουν παιδιά στην Πάτρα που σπουδάζουν, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, δίνοντας 25 - 35 εκατ. δραχμές, για να αγοράσουν μια γκαρσονιέρα - ή μήπως είναι λίγα;

Η στήλη, πάντως, έχει να κάνει μια πιο ριζοσπαστική πρόταση. Να ψηφιστεί νόμος, ο οποίος να προβλέπει ότι στα ΑΕΙ θα μπορούν να σπουδάζουν μόνον όσοι έχουν και τις οικονομικές δυνατότητες να καλύπτουν τα έξοδα των σπουδών τους. Ετσι κι αλλιώς, η φράση «δωρεάν Παιδεία» αποτελεί, πλέον, ένα από τα σύντομα ανέκδοτα της εποχής μας.

Τα διαβασμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΝΩΡΙΖΕ ή όχι, από πριν, ο Κ. Σημίτης τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτήσεων, που θα του υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη; Το ερώτημα γεννήθηκε στον καθένα ή, τουλάχιστον, στους περισσότερους τηλεθεατές, που έτυχε και είχαν το κουράγιο, να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση.

Και λέμε για τους τηλεθεατές, γιατί όσοι ήταν παρόντες δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία. Αλλωστε, δεν το λέμε μόνον εμείς.

Αντιγράφουμε μερικά απ' όσα σχετικά σημειώνει ο Γ. Λιάπης στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», στη σελίδα 5: «Η παγκόσμια πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (και όχι κάποιες ερωτήσεις...) είχαν γραφεί και του είχαν δοθεί πριν τη συνέντευξη! Τις είχε μπροστά του και τις διάβαζε! Μάλιστα, όταν προφανώς έχασε κάποια σελίδα, δε δίστασε ούτε στιγμή μόλις κατάλαβε την παράλειψη: "Να προσθέσω στην ερώτηση που μου έκανε ο κ. Παπαχρήστου...", είπε, αφού είχαν προηγηθεί άλλες τρεις ή τέσσερις ερωτήσεις».

Και δε γράφουμε τυχαία τη σελίδα της εφημερίδας. Στη χτεσινή και πάλι «Ελευθεροτυπία» και στη σελίδα 8, υπάρχει και το εξής σχόλιο με υπογραφή Γ. Καρ.: «"Στημένες" χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας "τις αρχικές ερωτήσεις δημοσιογράφων" στον κ. Σημίτη. Σε ό,τι με αφορά, με απωθεί κάθε τι το στημένο, και κυρίως τα "στημένα" και διεστραμμένα μυαλά, που κατεβάζουν κάθε είδους ανοησίες». Σημειώνουμε, απλώς, ότι ο Γ. Καρ. έκανε τη δεύτερη ερώτηση στη συνέντευξη...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΤΕΛΙΚΑ, βρισκόταν στο Αγκίστρι, για δυο, τρεις, περισσότερες ή λιγότερες, βδομάδες ο Κουφοντίνας ή όχι; Για την ώρα, πάντως, είναι περισσότεροι, όσοι δηλώνουν - εκ των υστέρων, βέβαια - ότι τον είδαν εκεί, απ' όσους δηλώνουν το αντίθετο...

Τελικά, πότε άρχισαν οι διωκτικές αρχές, να ενδιαφέρονται σοβαρά για το προαναφερόμενο υποκείμενο; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι του είχαν φτιάξει φάκελο, από το 1990. Ισως... Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι τι είδους φάκελος ήταν. Μήπως, ήταν φάκελος «πληροφοριοδότη», σύμφωνα με τα πρότυπα της «Γιούροπολ»;..

Η «ασφάλεια» του τρόμου

Η έννοια της «ασφάλειας» διαπερνούσε την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οχι τυχαία. Προφανώς, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να βάλει κάτω από την ίδια ομπρέλα το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για να τη δικαιολογήσει και να πετύχει τη μέγιστη υποστήριξη υπό το φόβο μιας οικονομικής, πολιτικής και διεθνούς αποσταθεροποίησης.

Φυσικά, στο κλίμα των ημερών, η συχνή επίκληση της «ασφάλειας» από τον κ. Σημίτη εξηγείται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από την υπόθεση «17 Νοέμβρη» και της τρομοκρατίας γενικότερα.

Το μήνυμα από την πρωθυπουργική ομιλία είναι σαφές και έχει ως κύριο παραλήπτη τα λαϊκά στρώματα. Ζούμε σ' ένα περιβάλλον, λέει ο κ. Σημίτης, όπου ο πολίτης είναι εκτεθειμένος σε πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους. Η διεθνής οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες ανακατατάξεις, οι περιφερειακές συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, επιβάλλουν, κατά την κυβέρνηση, περιορισμό των διεκδικήσεων, αποδοχή των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών, συναίνεση στην πολιτική της Νέας Τάξης.

«Το ζητούμενο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία, για την Ελλάδα». Και στη συνέχεια εξήγησε με ιδιαίτερη σαφήνεια τι εννοεί, στον οικονομικό τομέα τουλάχιστον: «Απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων, εμείς αντιτάσσουμε τη σύνεση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις μας για να μην εγκλωβιστούμε σε αδιέξοδα όπως η υπερβολική αύξηση των δαπανών».

Εν ολίγοις, ο κ. Σημίτης ζητάει από τους εργαζόμενους, από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να δεχτούν την «ασφάλεια» της λιτότητας που οδηγεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στην τελευταία θέση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Να δεχτούν την «ασφάλεια» της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ΕΕ. Να δεχτούν την «ασφάλεια» της «απασχολησιμότητας» και της κατακρεουργημένης κοινωνικής ασφάλισης.

Και επειδή ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα», ζητάει απ' τον ελληνικό λαό να δεχτεί την «ασφάλεια» των «τρομονόμων», της κατάργησης των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, της καταστολής των αγώνων, των παρακολουθήσεων και του χαφιεδισμού, των επιδρομών της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Ελληνες εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς. Και η ανασφάλεια είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, της πολιτικής που ευαγγελίζεται, στη «γαλάζια» της εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία. Η ασφάλεια για τους εργαζόμενους είναι η ασφάλεια των αγώνων τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους, είναι η ασφάλεια που χτίζουν με τα δικά τους τα χέρια, γκρεμίζοντας τα τείχη του τρόμου και της «ασφάλειας» του κ. Σημίτη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η επιχείρηση αποκατάστασης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αρνούμαι το κατηγορητήριο ως έχει, καθώς και τις πράξεις που μου αποδίδονται όπως περιγράφονται σ' αυτό και δεν έχω τίποτε να καταθέσω σε σχέση με αυτές... Αποδέχομαι ότι υπήρξα μέλος της οργάνωσης "17 Νοέμβρη", συντασσόμενος με τις πολιτικές της θέσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τα κείμενα της οργάνωσης... Αφετηρία και κίνητρο σε όλες τις ενέργειές μου υπήρξαν πάντα τα πολιτικά μου ιδεώδη και σκοπός μου πάντα η συμβολή στην έναρξη της διαδικασίας για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και η πραγματοποίηση του οράματος για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλω να τονίσω ότι στην πορεία μου δεν κινήθηκα ποτέ από ιδιοτελείς σκοπούς και ποτέ δεν επιδίωξα οποιαδήποτε προσωπικά οφέλη με τη δράση μου... Θέλω ακόμη να προσθέσω ότι για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία, και το ίδιο αυτονόητα ισχύει και για μένα...».

Τα παραπάνω αποτελούν τα κύρια σημεία του απολογητικού υπομνήματος, που κατέθεσε ο Δ. Κουφοντίνας στον εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο και στον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο. Και τα σημειώνουμε, γιατί είναι ενδεικτικά, τόσο της σαθρότητας του σκηνικού αποκατάστασης της δήθεν αριστερής και επαναστατικής ταυτότητας του προβοκατόρικου μηχανισμού και της... αξιοπρέπειάς του, όσο και της γενικότερης επιχείρησης της «οικειοθελούς παράδοσης» του πρώην καταζητούμενου.

... και οι προκλητικές αντιφάσεις

Ας γίνουμε, όμως, περισσότερο συγκεκριμένοι. Ο αυτοχαρακτηριζόμενος «λαϊκός αγωνιστής» Δ. Κουφοντίνας, που... αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του πάνω απ' όλα, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, με το προαναφερόμενο απολογητικό υπόμνημα δηλώνει ουσιαστικά τα εξής:

Αρνείται την ευθύνη, για όλα όσα του αποδίδονται, αρνούμενος, ταυτόχρονα, να καταθέσει οτιδήποτε σχετικό μ' αυτά. Αρνείται, δηλαδή, ακόμη και όσα έχουν προκύψει από τις ομολογίες των συγκατηγορουμένων του. Αποδέχεται μόνον, ότι ήταν μέλος της «17Ν» και συντάσσεται με «τις πολιτικές της θέσεις», χωρίς, όμως, να παίρνει συγκεκριμένη ευθύνη, ούτε καν για τις ομολογημένες δημόσια από το μηχανισμό αυτό εγκληματικές πράξεις. Δηλώνει, ότι «αφετηρία και κίνητρο σε όλες τις ενέργειές» του «υπήρξαν πάντα τα πολιτικά ιδεώδη» του και «ποτέ δεν κινήθηκε από ιδιοτελείς σκοπούς», αλλά - όπως όλα δείχνουν - δυόμισι περίπου δεκαετίες τώρα ζει, είτε από τις ληστείες της «17Ν», είτε από τους όποιους χρηματοδότες της προβοκατόρικης δράσης της. Οσο για τη «μεγάλη αξία», την οποία προσδίδει - όπως λέει - στην ανθρώπινη ζωή, αυτή έχει γίνει προ πολλού... ολοφάνερη από τις ωμές δολοφονίες της «17Ν»...

Κραυγαλέες και προκλητικές αντιφάσεις, που -όλως τυχαίως... - δεν τις πρόσεξαν όλοι όσοι συμμετέχουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στην επιχείρηση «αποκατάστασης».

Γιατί δε ρώτησαν;

Για να τελειώνουμε, όμως, σχετικά με την απολογία του «υποκείμενου» αυτού στους εφέτες ανακριτές, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε και τα εξής: Σύμφωνα, με όσα διοχετεύτηκαν στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο ανακριτής ρώτησε τον Δ. Κουφοντίνα, εάν είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες και πήρε, βέβαια, αρνητική απάντηση. Δεν τον ρώτησε, όμως, μια σειρά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ποιος ή ποιοι τον στρατολόγησαν στη «17Ν»;. Αραγε, δεν ενδιαφέρει το στοιχείο αυτό την ανάκριση της υπόθεσης;

Περίσσεια διορισμών...

Λίγους μαθητές έχει το σχολείο των Ψαρών και η μια θέση γυμναστή που προβλέπεται είναι αρκετή. Φαίνεται, όμως, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν άλλα στοιχεία υπόψη τους -άγνωστα σε μας- και γι' αυτό διόρισαν στη μία θέση 15 (δεκαπέντε) γυμναστές! Ναι, σωστά διαβάσατε, δεκαπέντε. Η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Στο γυμνάσιο - λύκειο του Αϊ - Στράτη της Ικαρίας, για οκτώ μαθητές, διορίστηκαν 13 (δεκατρείς) γυμναστές και 24 (είκοσι τέσσερις) φιλόλογοι!

Τις εξωφρενικές αυτές περιπτώσεις ακούσαμε σε χθεσινή εκπομπή του ρ/σ «Σκάi» και μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν οφείλονται σε λάθος, αλλά κρύβουν κάποιες σκοπιμότητες. Αναρωτιόμαστε, σε πόσα σχολεία, ανά τη χώρα, έχουν γίνει ανάλογα... λάθη, ενώ, σε αρκετά άλλα περισσεύουν τα κενά, όπως θα αποδειχθεί τις επόμενες μέρες, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ενημέρωση» και ενημέρωση...

Τι έγινε στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το απόγευμα; Αν κάποιος περίμενε να ενημερωθεί από τις ειδήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, τι έμαθε; Εμαθε πως «διαδήλωναν οι ομάδες που απαρτίζουν τη "Γένοβα 2000" στις οποίες ηγείτο ο Γ. Σερίφης και προς το τέλος της συγκέντρωσης έγιναν επεισόδια και κτυπήθηκαν άνθρωποι της ενημέρωσης...». Πάνω - κάτω σε χοντρές γραμμές, τόσο σε εικονοποίηση, όσο και σε λόγο, αυτές οι ειδήσεις έβγαιναν σχεδόν απ' όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μάλιστα, το ξεχωριστό μεμονωμένο επεισόδιο κάλυψε και τον περισσότερο χρόνο σχολίων των δημοσιογράφων και παρουσιαστών και οι ίδιες εικόνες (καταστροφής της κάμερας) παίζονταν και ξαναπαίζονταν, μέχρι να περάσουν στο «μεδούλι» του υποσυνείδητου του αμύητου τηλεθεατή.

Ας υποθέσουμε, έστω, πως είναι κατανοητή η ανάγκη της ενίσχυσης της θεαματικότητας με λίγο πιπεράτη είδηση (η παρουσία του Γ. Σερίφη) και λίγη δραματοποίηση από το μεμονωμένο επεισόδιο. Από αυτήν, όμως, την όποια «κατανόηση» έως την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας άλλης πραγματικότητας, που επιχείρησαν να στήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, απέχει τόσο πολύ, όσο απέχει η αλήθεια από το σκόπιμο ψέμα.

Σκόπιμο ψέμα, γιατί δεν μπορεί να μην «πρόσεξαν» τις χιλιάδες των εργαζομένων, των αγροτών και των νεολαίων, που πλημμύρισαν την πλατεία να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως εφαρμόζεται στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.α. Δεν είναι δυνατό να μην είδαν τους περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά να είδαν όλο κι όλο δέκα άτομα!!! Δεν μπορεί να μην πήραν είδηση τα τεράστια πανό του ΠΑΜΕ και των αγροτικών ενώσεων και τα συνθήματά τους, ώστε να «καταλάβουν» και γιατί συγκεντρώθηκε εκεί όλος αυτός ο κόσμος...

Η εποχή, όμως, της αθωότητας έχει περάσει από καιρό. Επειδή ακριβώς καταλάβαιναν ποιες είναι και πού βρίσκονται οι ειδήσεις, στόχο είχαν: Πρώτον, τη μη διάδοσή τους, δεύτερον, τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, τρίτο, στο βαθμό που μπορούν, τη δημιουργία άλλων «γεγονότων». Ο σκοπός, αν και πολύπλευρος, γίνεται αμέσως προφανής από τον χοντροφτιαγμένο πια τρόπο, που εκτελούν την αποστολή τους. Θέλουν να προσανατολίσουν τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια σε κανάλια αβλαβή για το σύστημα, επίσης να συκοφαντήσουν το αληθινό λαϊκό κίνημα και, στο βαθμό που τα καταφέρουν, να τρομάξουν ή να απογοητεύσουν έναν κόσμο για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τις λαϊκές διεκδικήσεις.

Κόλπα παλιά, χιλιοπαιγμένα, που τουλάχιστον εμείς δεν είχαμε και καμία αυταπάτη πως είναι δυνατόν, από τη μια μέρα στην άλλη, να σταματήσουν και να ανακαλύψουν τουλάχιστον την αλήθεια των γεγονότων και τις πραγματικές τους διαστάσεις. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες... Απλά, μας επιβεβαίωσαν πως συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους, για το χατίρι της διατήρησης της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο καλά που πλέον μπορούμε να ισχυριστούμε πως είναι ακριβώς τμήμα αυτής της πολιτικής. Αποτελεί ακριβώς κομμάτι της, αφού και η αντικειμενική ενημέρωση είναι λαϊκή απαίτηση και αποτελεί άλλη μια από τις διεκδικήσεις του πραγματικού μαζικού κινήματος...

Σκέψου

Ο κολίγας

και ο δούλος,

το απόπαιδο,

ο μούλος,

έτσι είσαι βρε λαέ

για τους «πράσινους»

και «μπλε»,

μα εσύ μυαλό δε βάζεις

κι εναλλάξ

πάνω τούς βάζεις,

μοναχός τα μάτια

βγάζεις!

***

Είσαι ο όνος

και το βόδι

για τους δυο

που είναι ολόιδιοι,

μα απ' αυτούς

δεν το κουνάς

κι ας σε γδύνουν

κι ας πεινάς,

άλλη τύχη βιοπάλη

σου αξίζει

- σκέψου - άλλη

κι όχι η μοίρα

του χαμάλη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ