Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση των ισραηλινών βομβαρδισμών και αποκάλυψη νέων ομαδικών τάφων

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας
Οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού εντάθηκαν χτες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και βδομάδες, σφυροκοπώντας ιδιαίτερα τη βόρεια Γάζα, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Το Ισραήλ, μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διέταξε νέα εκκένωση στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη ζώνη μάχης».

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να έρχονται στο φως τα φρικτά εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων με την αποκάλυψη νέων ομαδικών τάφων στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις, όπως και προηγούμενα στο νοσοκομείο αλ Σίφα της πόλης της Γάζας.

Μετά από 200 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.183 και οι τραυματίες τους 77.143.

Εκτός από τις σφοδρές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πλήγματα από άρματα αναφέρθηκαν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, άρματα εισέβαλαν ξανά στα ανατολικά του Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, χωρίς ωστόσο να διεισδύσουν βαθιά μέσα στην πόλη. Τα πυρά έφτασαν μέχρι και σε κάποια σχολεία, προκαλώντας πανικό μεταξύ των εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει σε αυτά.

Θρήνος στην Ιεριχώ για τον θάνατο 44χρονου πατέρα τριών παιδιών...

Copyright 2024 The Associated

Θρήνος στην Ιεριχώ για τον θάνατο 44χρονου πατέρα τριών παιδιών...
Οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδροί επίσης στην Τζαμπαλία και συνεχίζονταν χτες σε περιοχές όπως η Ζεϊτούν, ένα από τα παλαιότερα προάστια της Πόλης της Γάζας.

Σε άλλο πλήγμα στην Μπέιτ Λαχίγια χτυπήθηκε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον παραλιακό δρόμο για να συλλέξει πακέτα βοήθειας που ρίχνονταν από αεροπλάνα.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, μία μέρα μετά τη νέα είσοδο αρμάτων, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί.

Στην κεντρική Γάζα ανασύρθηκαν 4 νεκροί από σπίτι που χτυπήθηκε τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ.

Ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις δεκάδες επιπλέον πτώματα, πέρα από τα εκατοντάδες πτώματα που εντοπίστηκαν από το Σαββατοκύριακο στον αυλόγυρο του κατεστραμμένου νοσοκομείου.

Ο Μ. Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πως οι ομάδες εντοπίζουν και άλλα πτώματα στο εσωτερικό του νοσοκομείου, ενώ ο Μοχάμεντ αλ Μουγκάγιερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνολικά 283 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στους τάφους του νοσοκομείου Νάσερ. Χτες πριν το χάραμα, μέλη των ομάδων Πολιτικής Αμυνας εντόπισαν τρεις νέους μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Αλ Νάσερ, με τουλάχιστον 35 πτώματα.

«Σοκαρισμένος» από την καταστροφή των νοσοκομείων Νάσερ και Αλ Σίφα στη Γάζα και τις αναφορές για την ύπαρξη ομαδικών τάφων εκεί με εκατοντάδες πτώματα, δήλωσε χτες, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ. Σε ανακοίνωσή του, ο ύπατος αρμοστής τόνιζε την ανάγκη για τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων, αποτελεσματικών και διαφανών ερευνών» στο πλαίσιο του «κλίματος ατιμωρησίας που επικρατεί».

«Νιώθουμε την ανάγκη να σημάνουμε συναγερμό διότι προφανώς ανακαλύφθηκαν πολλά πτώματα», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ, εξηγώντας πως «κάποια από τα πτώματα είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάτι που φυσικά υποδηλώνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτά χρειάζεται να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες».

Σύμφωνα με αναφορές, πτώματα είχαν ταφεί κάτω από σωρούς απορριμμάτων και περιλάμβαναν γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Ο Τουρκ, απευθυνόμενος σε ενημέρωση του ΟΗΕ μέσω της εκπροσώπου του, αποκήρυξε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες μέρες, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στοιχίσει τη ζωή κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. Επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή του να μην γίνει εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «περαιτέρω εγκλήματα θηριωδίας».

Προχτές βράδυ, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας μετά την αποκάλυψη ομαδικών τάφων στους αυλόγυρους των νοσοκομείων Νάσερ και Αλ Σίφα. Τόνισε επίσης πως τα εγκλήματα από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν γίνονται μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Απόπειρα διάψευσης από τον κατοχικό στρατό

Στο φόντο του αποτροπιασμού που προκαλεί διεθνώς ο εντοπισμός ομαδικών τάφων στους αυλόγυρους νοσοκομείων της Γάζας, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός επιχείρησε χτες να απορρίψει τα σχετικά στοιχεία και τις κατηγορίες.

Σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι τα πτώματα που είχαν ταφεί εκεί υπήρχαν και ...εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της αναζήτησης ομήρων. «Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματα Παλαιστινίων στερείται βάσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κατοχικού στρατού, καθώς και ότι τα πτώματα «επιστράφηκαν» στον τόπο ταφής τους έπειτα από την «εξέτασή» τους.

Και προστίθεται στην ξεδιάντροπη ανακοίνωση: «Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε τόπους στους οποίους οι υπηρεσίες Πληροφοριών ανέφεραν πιθανή παρουσία ομήρων. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε προσεκτικά με σεβασμό και με την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του νεκρού»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχών Αλ Κάσαμ, ο Αμπου Ουμπάιντα, ζήτησε κλιμάκωση της αντίστασης σε όλα τα μέτωπα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ημερών από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης την κλιμάκωση στη Δυτική Οχθη αλλά και στην Ιορδανία, χαρακτηρίζοντάς την «ένα από τα σημαντικότερα αραβικά μέτωπα».

Στο Ισραήλ ακούστηκαν σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούσαν για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες στις νότιες μεθοριακές πόλεις. Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πόλεις Σντερότ και Νιρ Αμ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ακόμη σε θέση να εκτοξεύει ρουκέτες.

Νέα κατοχικά εγκλήματα στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα με την εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και η βία των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη.

Χτες οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους τρεις, μεταξύ τους και ένα παιδί, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Ιεριχώ και σε γειτονικούς της προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το θύμα, ο 44χρονος Σάντι Ισα Γκαλάιτα, στεκόταν έξω από το σπίτι του στην Ιεριχώ και παρακολουθούσε τους στρατιώτες που διεξήγαγαν επιχειρήσεις αλλά ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή, είπε ο θείος του.

Επιπλέον, κατά την εισβολή του στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Ακαμπάτ Τζαμπρ και Αΐν Αλ Σουτάν τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι άμαχοι, μεταξύ τους και ένα αγόρι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς ταυτόχρονα.

Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις

Το ίδιο διάστημα, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει τη θέση του μεσολαβητή στις μαραθώνιες πλην ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και τις ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Παράλληλα η καταριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να τερματιστεί η παρουσία γραφείου της Χαμάς στην Ντόχα, ιδιαίτερα όσο συνεχίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, πρόσθεσε ότι το Κατάρ παραμένει αφοσιωμένο στις διαπραγματεύσεις.

Χτες, επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η χώρα ασκεί πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Μιλώντας στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya», ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν τόνισε ότι μια συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πρέπει να καλύπτει αυτά τα δύο θέματα. Με αφορμή το προχτεσινό συμβούλιο ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Λουξεμβούργο, τόνισε ότι πλέον αρκετές χώρες της ΕΕ σκέφτονται και συζητούν την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, θεωρώντας μια τέτοια εξέλιξη «θετική ως βήμα προς την κατεύθυνση επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Επιχείρηση - «έκπληξη» στον διάδρομο Νετζαρίμ

Χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησαν επιχείρηση - «έκπληξη» με στόχο την «εμβάθυνση επιτευγμάτων στον διάδρομο Νετζαρίμ» (Netzarim), που ελέγχει την κίνηση των Παλαιστινίων μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας και επιτρέπει στον στρατό να πραγματοποιεί επιδρομές σε βόρεια και κεντρική Γάζα, ενώ παράλληλα ελέγχει την κίνηση των Παλαιστινίων που επιχειρούν να φύγουν προς τον νότο.

Στο φόντο αυτών των επιχειρήσεων, συνεχίζονται στο Ισραήλ οι διαδηλώσεις συγγενών και φίλων των τουλάχιστον 130 Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές μετέβησαν προχτές το βράδυ στην πόλη Καισάρεια και διαδήλωσαν έξω από την έπαυλη του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για αναλγησία, επειδή «γιορτάζει το Πάσχα στη βίλα του» ενώ οι όμηροι δεν έχουν σίγουρο ούτε ένα πιάτο φαγητό. Οι διαδηλωτές για μια ακόμα φορά απαίτησαν την παραίτηση του Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ