Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ / ΚΝΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
«Ζωντάνεψε» το Κάστρο του Υμηττού σε μια συγκινητική εκδήλωση

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Κάστρο του Υμηττού (Αγραίων 47) πραγματοποίησαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Δάφνης - Υμηττού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με το Παράρτημα Δάφνης - Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παρευρέθηκαν η Βούλα Σταμέλου, γενική γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιπρόσωποι των Παραρτημάτων Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Ζωγράφου, καθώς επίσης μέλη των οικογενειών των μαχητών της ΕΠΟΝ Δημήτρη Αυγέρη και Πέτρου Μπουλούμπεη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από την πλατεία προς το Κάστρο του Υμηττού. Εκεί άνοιξε την εκδήλωση η Φιλιώ Τόλια, πρόεδρος του Παραρτήματος Δάφνης - Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στον χαιρετισμό της ανέδειξε τόσο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής όσο και το χρονικό της μάχης του Κάστρου, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια απόκρυψης και παραχάραξης της Ιστορίας.

«Από την Απελευθέρωση πέρασαν 80 χρόνια, αλλά μέχρι και τώρα δεν αποδόθηκε τιμή στους τρεις ήρωες από το επίσημο κράτος και τις δημοτικές αρχές. Δεν είδαμε τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών χαραγμένα σε δρόμους και πλατείες του δήμου μας. Οσο όμως κι αν προσπαθούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές να παραχαράξουν την Ιστορία, να σβήσουν από τη μνήμη τις ηρωικές στιγμές και τα διδάγματά τους, δεν θα τα καταφέρουν. Οπως δεν θα καταφέρουν να διαγράψουν τις ανεκπλήρωτες, δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) στην Ελλάδα».


Στον χώρο κυκλοφορούσε το ψήφισμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων, το οποίο και αναγνώστηκε.

Από την ΚΝΕ χαιρέτισε η Ευθυμία Γραμματικάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ. «Με βαθύ σεβασμό υποκλινόμαστε στους χιλιάδες αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, που πάλεψαν μέσα από αντίξοες συνθήκες, αντέχοντας τα βασανιστήρια που ήρθαν από την επιλογή της οργανωμένης ζωής», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Στην κεντρική ομιλία ο Αλέξανδρος Μπουγάς, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ηρωική μάχη των τριών ΕΠΟΝιτών στον Υμηττό και συνολικά στο Σύνταγμα Ανατολικών Συνοικιών. Ανέδειξε ότι «αυτή είναι η Ιστορία του λαού μας, η Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αυτή δείχνει τον δρόμο σήμερα. Είναι πολύτιμη η πείρα και τα συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα κι αν ο εχθρός φαίνεται παντοδύναμος, δεν είναι, αντίθετα ο γίγαντας λαός είναι αυτός που όταν σηκωθεί έχει τη δύναμη να σαρώσει όποιον βρεθεί στο διάβα του».

Ανάμεσα στις ομιλίες διαβάστηκαν από μαθητές ποιήματα αφιερωμένα στο Κάστρο του Υμηττού και στο έπος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και το «Επέσατε θύματα», ενώ αμέσως μετά έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του Κάστρου του Υμηττού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ