Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις, παρά την καταστολή με συλλήψεις και ποινές όπως αναστολή φοίτησης | Στο πλευρό των φοιτητών ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια
Copyright 2024 The Associated |
Στο Columbia |
Μετά το Πανεπιστήμιο Columbia, όπου στα τέλη της περασμένης βδομάδας η αστυνομία εισέβαλε για να διαλύσει πολυήμερη κινητοποίηση στην πανεπιστημιούπολη, τη Δευτέρα τη σκυτάλη πήρε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Yale, του οποίου η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 47 συλλήψεις φοιτητών.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν το πανεπιστήμιο να πάψει να δέχεται πόρους από πλούτη βουτηγμένα στο αίμα αθώων: Χαρακτηριστικά, μόνο από τον Ιούνη στο Yale έχουν χορηγηθεί 1,3 δισ. δολάρια τα οποία διαχειρίζεται επενδυτική εταιρεία με μετοχές σε εταιρείες όπως «Aerojet Rocketdyne», «Howmet Manufacturing», «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «Raytheon».
Πανεπιστημιακοί του Columbia αντιδρούν στις διώξεις των φοιτητών τους |
Πριν λίγες μέρες, στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ακυρώθηκε ομιλία φοιτήτριας σε τελετή αποφοίτησης, καθώς καταδίκασε δημόσια το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα.
Τουλάχιστον 130 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.
Επειτα, πάντως, και παρά τις συλλήψεις, εκατοντάδες φοιτητές του Yale απάντησαν δυναμικά, προχωρώντας σε αποκλεισμό της συμβολής των οδών Γκρόουβ και Κόλετζ.
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Προχτές η πρόεδρος του Columbia, Νέματ Μινούς Σαφίκ, ανακοίνωσε την αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων, ισχυριζόμενη ότι στην πανεπιστημιούπολη έχουν αναπτυχθεί «αντισημιτική ρητορική» και «απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά», καθώς επίσης ότι «τις εντάσεις έχουν εκμεταλλευτεί άτομα που δεν έχουν σχέση με το Columbia και τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να επιδιώξουν τη δική τους ατζέντα».
Στο Yale |
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο καθηγητής Ιστορίας του Ιδρύματος, Κρίστοφερ Μπράουν, δήλωσε «ανήσυχος για όσα γίνονται στο πανεπιστήμιό μας και για όσα έρχονται», καταγγέλλοντας την απόφαση της διοίκησης να ζητήσει συλλήψεις, ως «αδικαιολόγητη, δυσανάλογη, διχαστική και επικίνδυνη». Το δε «Ινστιτούτο Νάιτ Πρώτης Τροποποίησης» του Πανεπιστημίου ζήτησε από τη διοίκηση «επείγουσα διόρθωση πορείας».
Τις διώξεις κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο UNITE HERE - Local 26, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους πανεπιστημίων στην περιοχή της Βοστόνης, ζητώντας να διασφαλιστεί «το δικαίωμα στην ελευθερία της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας», ενώ κάλεσε όλα τα μέλη του σε ενεργό συμπαράσταση των αγωνιζόμενων φοιτητών.
Διαμαρτυρίες οργανώνονται και σε άλλα πανεπιστήμια, όπως το Κολέγιο Emerson στη Βοστόνη, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας (MIT) και το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, όπου φοιτητές κατασκήνωσαν στις πανεπιστημιουπόλεις, καταγγέλλοντας και τις δεκάδες συλλήψεις στο Columbia.
@BAY" target="_blank">class="imageCopyright">@BAY AREA NEWS GROUP 2024 |
Μιλώντας στην εφημερίδα «Michigan Daily», η φοιτήτρια Shreya Chowdhary δήλωσε πως η κινητοποίηση στο Μίσιγκαν «αποτελεί δήλωση προς τη διοίκηση του ιδρύματος ότι δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε στο κληροδότημά μας να χρηματοδοτήσει τη γενοκτονία (...) Αποτελεί επίσης πράξη αλληλεγγύης σε άλλους διοργανωτές φοιτητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα (...) Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρόκειται για ένα πανεθνικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουμε για να δείξουμε ότι οι φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα πανεπιστήμιά μας να χρηματοδοτούν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και να επωφελούνται απ' αυτήν».