Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Να μεγαλώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τους ανθρώπους του μόχθου στον καπιταλισμό δεν υπάρχει παράδεισος

RIZOSPASTIS

Είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, Ελληνίδες και Ελληνες του Μόντρεαλ. Το ΚΚΕ έχει συναίσθηση του πού βρίσκεται και σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται. Σε μετανάστες, παλιότερους και νεότερους, που πήραν τη δύσκολη απόφαση να φτάσουν εδώ, στην άλλη άκρη του κόσμου, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και εδώ, παρά τις διαφορές - άλλος τόπος, άλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες - από ένα πράγμα δεν γλιτώσατε. Από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί για τη φτωχολογιά, τους ανθρώπους του μόχθου, τους βιοπαλαιστές, στον καπιταλισμό δεν υπάρχει παράδεισος.

(...) Ο καπιταλισμός και η εξουσία του είναι παντού ο ίδιος. Τα αστικά κράτη, οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ, είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν τα συμφέροντα των λίγων, να εκτοξεύουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να υποστηρίζουν τους «δικούς τους» οικονομικούς ομίλους στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών.

Είναι αντιλαϊκά από γεννησιμιού τους, δεν μεταρρυθμίζονται, δεν αλλάζουν προς όφελος των εργαζομένων και των λαών, ό,τι «πρόσημο» κι αν έχει μία κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο συσχετισμός μεταξύ των αστικών κομμάτων π.χ. στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί η «τράπουλα» των αστικών κομμάτων είναι «σημαδεμένη». Οποιο απ' αυτά κι αν ψηφίσεις, χάνει ο λαός.

Και εσείς, εδώ στον Καναδά, έχετε πλούσια εμπειρία από τη διαχείριση που άσκησαν όλων των ειδών τα κόμματα, συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, «περιφερειακά». Γιατί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, η ταύτιση όλων των άλλων κομμάτων στα μεγάλα, στα στρατηγικά ζητήματα «βγάζει μάτι».

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, προβάλλει για τον λαό η επιλογή να ψηφίσει και να δώσει περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτή η ψήφος για εσάς, Ελληνίδες και Ελληνες μετανάστες στο Μόντρεαλ, είναι ψήφος τιμωρίας των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και άλλων που με τη διακυβέρνησή τους και τις επιλογές τους έκαναν τον βίο του λαού μας αβίωτο στην Ελλάδα.

Είναι ψήφος - απάντηση στην προκλητική μεταχείριση των αποδήμων ως «κουκιά» για ψηφοθηρία, από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναζητούν ψηφοφόρους ενώ ήταν η δική τους πολιτική που ανάγκασε χιλιάδες να μεταναστεύσουν. Είναι ψήφος διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης των ελληνόφωνων σχολείων, στην αποψίλωση των προξενικών υπηρεσιών, που μετατρέπουν σε πολύμηνη οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόμη και την έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Με το ΚΚΕ που δείχνει την πραγματική διέξοδο

Και, ακόμα περισσότερο, η ενίσχυση του ΚΚΕ και εδώ, από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες της ομογένειας, αποτελεί σημαντικό και σταθερό βήμα ενίσχυσης των εργατικών - λαϊκών αγώνων σε κάθε χώρα. Επειδή είναι επιλογή που δυναμώνει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, που θέλει να συμβιβαστούμε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, και έγινε διακριτό και στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Επειδή στέλνει μήνυμα ελπίδας και ανασύνταξης σε επαναστατικές δυνάμεις και κόμματα, εντός και εκτός της ΕΕ, ενισχύοντας τη μοναδική οργανωμένη και αξιόμαχη δύναμη που καθημερινά παλεύει για την ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Την ενίσχυση των μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και στον κόσμο και που μπορούν να καθυστερήσουν, να βάλουν εμπόδια, να ανατρέψουν αντιλαϊκές επιλογές.

Επειδή, σε τελική ανάλυση, η ψήφος στο ΚΚΕ δείχνει ότι ο λαός έχει επιλογή, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια. Ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο δρόμος του δυναμώματος της πάλης για τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία, των εργατών, των αγροτών, των νέων, των λαών, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο δρόμος του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ