Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδήλωση - απάντηση στην κατάπτυστη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου

Εβδομήντα πέντε χρόνια το ΝΑΤΟ στοχοποιεί τους λαούς - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην αποστολή, όταν έφτασαν για να διαδηλώσουν στο Νόβι Σαντ και πιο συγκεκριμένα σε μία από τις γέφυρές του, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί ιστορικό σύμβολο, τόσο της ΝΑΤΟικής κτηνωδίας όσο και της αντίστασης του λαού της Γιουγκοσλαβίας το 1999, απέναντι στην αδίστακτη πολεμική μηχανή.

«75 χρόνια το ΝΑΤΟ στοχοποιεί τους λαούς - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ανέγραφε χαρακτηριστικά το τεράστιο πανό που απλώθηκε πάνω στη γέφυρα στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης σε μια περίοδο που οι λαοί είναι ξανά αντιμέτωποι με τη φωτιά του πολέμου, και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές: Το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις - συμμάχους τους.

Η Ελλάδα είναι ο λαός της, δεν είναι η κυβέρνηση που εισηγήθηκε την κατάπτυστη πρόταση

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιιμπεριαλιστική αποστολή στη Σερβία συνέπεσε με την απαράδεκτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση του σερβικού λαού, κάτι που διαπίστωσαν και οι συνδικαλιστές από τη χώρα μας που βρέθηκαν στο Βελιγράδι. Πρόκειται άλλωστε για εξέλιξη, που, 25 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα του σερβικού λαού, έρχεται για να δώσει άλλο ένα χτύπημα, το οποίο μάλιστα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αφού επισφραγίζει την αλλαγή συνόρων κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Σε αυτήν την κατάπτυστη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα μάλιστα από σχετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη συγκέντρωση στο Νόβι Σαντ ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ). Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός αυτής της χώρας, που είναι στο πλευρό του σερβικού λαού, κάτι που αποδεικνύει και η αποστολή των συνδικάτων στη Σερβία.


Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό, που αυτήν τη στιγμή όλος ο σερβικός λαός βλέπει τις εικόνες και τα ρεπορτάζ από αυτήν την αποστολή των συνδικάτων, βλέπει τον ελληνικό λαό δίπλα του 25 χρόνια μετά, κόντρα στην ελληνική κυβέρνηση και όσους στηρίζουν το ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης κατήγγειλε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, ενώ στάση αποχής επέλεξαν ο Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ).

ΝΑΤΟ - φονιάς, το ξέρει όλος ο ντουνιάς!

Με μερικούς συμβολικούς στίχους που σκάρωσαν οι διαδηλωτές στη σκιά της ιστορικής γέφυρας του Νόβι Σαντ κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά, τραγουδώντας όλοι μαζί, τους φονιάδες του ΝΑΤΟ:

«Σε συνοικίες και σε δρόμους, παλεύουμε με τους λαούς.

Κόντρα σ' όλους τους πολέμους, τους ιμπεριαλιστικούς!

ΝΑΤΟ - φονιάς! Το ξέρει όλος ο ντουνιάς...

Με τους λαούς αδελφωμένους, εργάτη μην τους προσκυνάς...».


Ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς μιλώντας στη συγκέντρωση
Ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς μιλώντας στη συγκέντρωση

Γιγαντοπανό απλώνεται στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ
Γιγαντοπανό απλώνεται στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ