Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ξεκίνησαν εργασίες οριοθέτησης των συνόρων στην επαρχία Ταβούς

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν χτες τις εργασίες για την οριοθέτηση των συνόρων τους στο τμήμα Baganis-Voskepar στην επαρχία Tavush, ανακοίνωσε το αρμένικο υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα η Αρμενία είχε συμφωνήσει να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερις οικισμούς στην επαρχία Ταβούς, όπου ζουν ελάχιστοι κάτοικοι αλλά έχουν στρατηγική σημασία.

«Ο αυτοκινητόδρομος Baganis-Voskepar έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων σε παρακείμενο έδαφος και να αποτραπεί η είσοδος πολιτών σε παρακείμενες ναρκοθετημένες περιοχές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μάλιστα, η αρμενική πλευρά τονίζει ότι «οι φήμες που υποστηρίζουν ότι μέρος του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα περάσει στο Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν προγραμματίζονται αλλαγές στη γραμμή επαφής Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν σήμερα (σ.σ. χτες). Μετά την οριοθέτηση των συνόρων, τα συνοριακά στρατεύματα της Αρμενίας θα ασχοληθούν με την προστασία των συνόρων».

Στη περιοχή Ταβούς, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες οριοθέτησης των συνόρων, συνεχίζονται διαδηλώσεις. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους στους παραμεθόριους οικισμούς Baganis, Voskepar, Kirants, Noyemberyan.

Χτες πολίτες απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αρμενίας - Γεωργίας κοντά στη λίμνη Σεβάν στην Αρμενία, διαμαρτυρόμενη για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, χαρακτήρισε χτες «αρκετά ρεαλιστικό» να υπογραφεί συνθήκη «ειρήνης» με την Αρμενία μέχρι τον Νοέμβρη.

Οι διαπραγματεύσεις Γερεβάν - Μπακού για οριοθέτηση των συνόρων και υπογραφή συνθήκης «ειρήνης» είναι μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού διαφόρων «παικτών» στον νότιο Καύκασο, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν κ.ά.

Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε τις αρμενικές αρχές να αναγνωρίσουν την υπάρχουσα πραγματικότητα προκειμένου να επεξεργαστούν έναν οδικό χάρτη για την «εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

«Μια νέα τάξη πραγμάτων εγκαθιδρύεται στην περιοχή τώρα. Είναι καιρός να ξεχάσουμε το παρελθόν» και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, «το συνειδητοποιεί αυτό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «το παράθυρο της ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοιχτό για πάντα».

Στο μεταξύ, τη Μόσχα επισκέφτηκε προχθές ο Αζέρος Πρόεδρος, Ι. Αλίεφ, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η υλοποίηση κοινών περιφερειακών έργων, όπως ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά - Νότου, που συνδέει τη Ρωσία με το Ιράν και την Ινδία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, δεν αποκλείεται να συζητήθηκε η συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στην ανοικοδόμηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η συνεργασία στα καύσιμα και την Ενέργεια.

Η συνάντηση Πούτιν - Αλίεφ πραγματοποιήθηκε με φόντο την «επιδείνωση» των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν και τη «στροφή» της κυβέρνησης Πασινιάν προς τη «Δύση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ