Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ 2023
Στενάζει ο λαός, τρίβουν τα χέρια τους οι όμιλοι

Με τους ίδιους και χειρότερους ρυθμούς πορεύεται η δημοσιονομική πολιτική και το 2024

Μεγαλώνει η κυβέρνηση τα αποθέματα «ζεστού» χρήματος για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, με την πολιτική της φορολεηλασίας του λαού, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 ήταν μεγαλύτερο ακόμα και από τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί.

Συγκεκριμένα, ανήλθε στα 4,01 δισ. ευρώ και στο 1,9% του ΑΕΠ, όταν το περασμένο έτος ήταν μηδενικό. Παράλληλα επισημαίνεται ότι το 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ, από 206,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόστος από τα μέτρα υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφτασε τα 999 εκατ. ευρώ το 2023, από 475 εκατ. στο τέλος του 2022.

Τα αποτελέσματα αυτά από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν προέρχονται μόνο από τους άμεσους φόρους, αλλά και από τις υψηλές εισπράξεις του ΦΠΑ, πάνω στις απογειωμένες τιμές των προϊόντων οι οποίες κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Αντίστροφα, από αυτήν τη φοροαφαίμαξη τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν ούτε τα συνήθη ...καθρεφτάκια που τους επέστρεφε η κυβέρνηση με τη μορφή voucher και pass, για να διαχειριστεί τη φτώχεια τους και να διασκεδάσει τη φορομπηξία που εξασφαλίζει «ζεστό» χρήμα και επιπλέον απαλλαγές και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή ρότα κινείται και φέτος η δημοσιονομική πολιτική της ΝΔ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2024 σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,95 δισ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 2,4% έναντι του αρχικού στόχου (2,1 δισ. ευρώ).

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το θηριώδες υπερπλεόνασμα, ύψους 4 δισ., πολύ πάνω ακόμα και από τις προβλέψεις, που ανακοινώθηκε για το 2023, είναι η άλλη όψη της φοροληστείας και της ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και των "λεφτόδεντρων που δεν υπάρχουν" όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, υπάρχουν όμως για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους "στρατηγικούς επενδυτές".

Παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, σε τίποτα δεν θα ωφεληθεί ο λαός από αυτές τις "επιτυχίες", ούτε καν με κάποια ψίχουλα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτοί που "τρίβουν τα χέρια τους" είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις, και οι δανειστές - κοράκια, με τις πρόωρες εξοφλήσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κανόνων της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας που επιστρέφει, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν αμφισβητεί κανένα άλλο κόμμα, για "ματωμένα πλεονάσματα" και τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να πάρουν απάντηση από τον λαό και στις ευρωεκλογές του Ιούνη, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, παρέμβαση στην κοινή συζήτηση για την «οικονομική διακυβέρνηση» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Το λεγόμενο "Ενισχυμένο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης" εισάγει, εν μέσω εντεινόμενης ύφεσης και υψηλών ελλειμμάτων, νέους, ακόμα πιο αντιδραστικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Στις πλάτες των λαών φορτώνονται τα βάρη των πολεμικών εξοπλισμών για το ΝΑΤΟ και της εμπλοκής που στηρίζουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα, και αποτελούν από τις βασικές αιτίες για το κρατικό χρέος της Ελλάδας.

Η εξαίρεση των πολεμικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος πριμοδοτεί την κλιμάκωση της στήριξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το κράτος - κατακτητή Ισραήλ.

Η παγίωση των "ματωμένων" πλεονασμάτων και του κόφτη των κοινωνικών δαπανών, με προαπαιτούμενο την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων εμπορευματοποίησης σε Παιδεία, Υγεία κ.λπ., συμπληρώνεται και με τα απευθείας νέα διμερή μνημόνια ανάμεσα στην Κομισιόν και στα κράτη - μέλη, με αυστηρή επιτήρηση έως και για 7 χρόνια.

Λαϊκή πάλη τώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους μηχανισμούς αφαίμαξης των λαών για τα κέρδη των ομίλων, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ