Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην υγειονομική βόμβα βιομηχανικών αποβλήτων

Παρέμβαση του Κ. Μπασδέκη, υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Σχηματάρι
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Σχηματάρι
Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού του Σχηματαρίου και της γύρω περιοχής, για να μην κατασκευαστεί η υγειονομική βόμβα και η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων δίπλα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κόμμα, στην τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς.

Ο Κ. Μπασδέκης στήριξε το αίτημα των κατοίκων, των συλλόγων και των φορέων του δήμου Τανάγρας αλλά και της Θήβας, που απαίτησαν από την περιφερειακή αρχή να ανακαλέσει απόφαση έγκρισης της χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΕΒΑ). Κατήγγειλε τη στάση της περιφερειακής αρχής να μην αποδεχτεί το αίτημα και να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», παραπέμποντας στην εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, ο Κ. Μπασδέκης ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής περιφερειακής αρχής του Φάνη Σπανού, που εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ ως συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας, αλλά και τις ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η στάση αυτών των παρατάξεων, που στα λόγια στηρίζουν τον αγώνα και τα αιτήματα του λαού ενώ τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν τις αποφάσεις που σήμερα ζητούν να ακυρωθούν. Ανάλογη ήταν και η στάση του Κώστα Μαρκόπουλου, πρώην υπουργού της ΝΔ, ο ο οποίος εξελέγη σύμβουλος ως δήθεν ανεξάρτητος και επέλεξε να «πατά σε δύο βάρκες», στηρίζοντας δήθεν τα αιτήματα του λαού αλλά και τη θέση της περιφερειακής αρχής για την ανάγκη υλοποίηση του έργου.

Συνεχίζοντας ο Κ. Μπασδέκης αναφέρθηκε στη μόλυνση του Ασωπού και της γύρω περιοχής από τις μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εκεί, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την απορρύπανσή της. Αλλά και στις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και του λαού, με βάση στοιχεία και μελέτες της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου. Πρόσθεσε ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα δοθούν για το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων - Σχηματαρίου, στα σχέδια του οποίου εντάσσεται και η κατασκευή του ΧΥΤΕΒΑ, έρχονται να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις ευθύνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μολύνουν εδώ και χρόνια την περιοχή και εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για τη μόλυνση της περιοχής και την υγεία των εργαζομένων και του λαού.

Αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα της λειτουργίας του ΧΥΤΕΒΑ, αναδεικνύοντας ότι οι προδιαγραφές και όσα προβλέπει μελέτη κατασκευής του δεν αποτελούν ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά αντίθετα οδηγούν σε μια επικίνδυνη πρόσμειξη και εναπόθεσή τους. Τόνισε μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για εγκατάσταση την οποία διαχειρίζονται και ελέγχουν ιδιώτες, με τις εταιρείες που παράγουν τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά και τη δυνατότητα η εγκατάσταση να δέχεται βιομηχανικά απόβλητα από ολόκληρη τη χώρα επί πληρωμή.

Επεξεργασία στην πηγή, με ευθύνη του κράτους και με το κόστος στους βιομηχάνους

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μπασδέκης κατέθεσε τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που προβλέπει:

- Να γίνει εντοπισμός των βιομηχανιών που ρυπαίνουν, με αυστηρά πρόστιμα και υποχρέωση να σταματήσει η ρύπανση.

- Να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητά της την επιβολή προστίμων και όχι συστάσεων.

- Να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού, με ευθύνη του κράτους και χρήματα των βιομηχάνων που ρυπαίνουν, επιστημονικά τεκμηριωμένα και αυστηρά όρια στις επιτρεπόμενες τιμές βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στα ύδατα της περιοχής.

Πρόσθεσε δε ότι αντί της χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων θα πρέπει να υλοποιηθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, με ευθύνη του κράτους και βασική προτεραιότητα την αδρανοποίηση των επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή στην πηγή τους. Στη συνέχεια, τα υπολείμματα να διατίθενται σε διακριτούς ανά κατηγορία χώρους ταφής, εκτός των ιστορικά επιβαρυμένων περιοχών, όπως η ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου, και να υποχρεωθούν οι βιομήχανοι να εκδώσουν ουσιαστικές άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με βάση τα παραπάνω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πρόκειται για ένα γενικά «περιβαλλοντικό ζήτημα»...(2017-06-11 00:00:00.0)
«Διαχρονικές οι ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος»(2010-10-27 00:00:00.0)
Πρόταση για ανάκληση αδειών βιομηχανιών(2009-12-02 00:00:00.0)
Εντείνουν τον αγώνα τους κάτοικοι και εργαζόμενοι(2007-12-16 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για το μολυσμένο νερό(2007-11-21 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χαβούζα(1998-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ