Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουρλότο

Η έγκριση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν από το αμερικανικό Κογκρέσο δείχνει ποιος είναι ο μπουρλοτιέρης του πλανήτη, που οδηγεί την κούρσα των ανταγωνισμών και σπρώχνει σε γενικευμένη ανάφλεξη. Μπροστά στην απειλή να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι ΗΠΑ στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά τις δυνάμεις εκείνες που είτε παίζουν ρόλο εμπροσθοφυλακής της πολιτικής τους σε κρίσιμα σημεία του πλανήτη, είτε προκαλούν φθορά στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, δηλαδή στη Ρωσία και στην Κίνα. Ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή είναι καθοριστικός για τα αμερικανικά συμφέροντα και κυρίως για την ανάσχεση της Κίνας, που κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην Κεντροδυτική Ασία αλλά και στα περάσματα του Ινδο-Ειρηνικού. Η σύγκρουση στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται ως πόλεμος φθοράς της Ρωσίας και μεγαλύτερης «συσπείρωσης» των Ευρωπαίων συμμάχων γύρω από τις ΗΠΑ, επειδή απειλείται άμεσα και η δική τους «ασφάλεια». Και, βέβαια, η Ταϊβάν είναι το μόνιμο «ξίφος» στα πλευρά της Κίνας, που οι ΗΠΑ το «στρίβουν» κατά τα συμφέροντά τους, προκαλώντας αντιδράσεις που δεν είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε έκρηξη στην περιοχή. Από κάθε άποψη, λοιπόν, η αύξηση των κονδυλίων από τις ΗΠΑ γι' αυτούς τους τρεις συμμάχους τους ρίχνει λάδι στη φωτιά των πολέμων και φέρνει πιο κοντά την ανάφλεξη. Τα εγκληματικά αυτά σχέδια και η εμπλοκή της χώρας μας πρέπει να απαντηθούν με σθένος και στις ευρωεκλογές. Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, με καταδίκη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν τις αποφάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και εξωραΐζουν την ΕΕ του πολέμου.

Προετοιμασία...

Προετοιμασία εδάφους για τις επόμενες αντιλαϊκές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, δείχνοντας ως «ορόσημο» το 2027. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω είναι ήδη ψηφισμένος και συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή όμως ο δείκτης αυτός υποχώρησε την περίοδο της πανδημίας, οι όποιες αλλαγές θα εξεταστούν σε τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες. Οπότε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λένε κι «ευχαριστώ» που είχαμε τόσους θανάτους στην πανδημία, γιατί γλίτωσαν μια νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από φέτος!

... και επιφυλακή

Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζοντας το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις με δημοσιονομικά - λογιστικά κριτήρια, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον επόμενο γύρο ανατροπών, παρά το γεγονός ότι μετά από κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι «διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συστήματος για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον». Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι τον επόμενο αντιασφαλιστικό νόμο. Και δεν ξεχνάμε βέβαια ότι όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι που προσαρμόζουν αυτόματα προς το χειρότερο τους ασφαλιστικούς νόμους έχουν αναφορά σε θεμελιώδεις Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε η Ασφάλιση και η σύνταξη να γίνονται ολοένα και περισσότερο ατομική ευθύνη, με το κράτος να διατηρεί την υποχρέωση μιας πενιχρής σύνταξης - επιδόματος. Για να τους κοπεί λοιπόν ο βήχας μπροστά στο 2027 (ή και νωρίτερα, αν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα), πρέπει ο λαός να δείξει από τώρα την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε κάθε νέα επιδείνωση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις για μείωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των συντάξεων. Η κάλπη της 9ης Ιούνη είναι μια καλή ευκαιρία να στείλει μήνυμα, ρίχνοντας σ' αυτή χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια, που θα επιστρέψουν ως πολλαπλάσια δύναμη στους αγώνες του.

Κράτος δικαίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση μελετάει την αύξηση του επιδόματος παιδιού που παίρνουν σήμερα περίπου 800.000 οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και το οποίο ισοδυναμεί με ψίχουλα, ειδικά τώρα που η ακρίβεια σαρώνει. Οι όποιες αυξήσεις συζητάει η «επιστημονική ομάδα» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθούν επιλεκτικά σε πολύ ευάλωτες οικογένειες, που έτσι κι αλλιώς βογκάνε να τα βγάλουν πέρα. Η είδηση όμως δεν είναι η υποτιθέμενη «αύξηση» του επιδόματος, με το οποίο αντιμετωπίζεται τάχα το δημογραφικό, αλλά η πηγή από την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει τα κονδύλια για να κάνει την αύξηση. Τα χρήματα λοιπόν (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα «εξοικονομηθούν» από την περικοπή του επιδόματος στις οικογένειες των ΕΒΕ, που φέτος θα δηλώσουν υποχρεωτικά μεγαλύτερα εισοδήματα, λόγω της φορομπηχτικής μεταρρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση σε βάρος τους πριν από λίγους μήνες. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι λοιπόν θα δουν τη φορολογία τους να αυξάνεται κατακόρυφα και ταυτόχρονα, ως ...μεγαλοεισοδηματίες, θα χάσουν και το επίδομα παιδιού! Να άλλη μια απόδειξη του ευρωπαϊκού «κράτους δικαίου», για το οποίο κόπτονται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι: Να ανακυκλώνεις τη φτώχεια, βαφτίζοντας «πλουσιότερους» κάποιους από τους φτωχούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η Μάχη της Αλαμάνας, όπου ο Αθανάσιος Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο στη Λαμία.

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από αγγλικό βόλι ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης του '21 Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας. Ανήκει σε εκείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ως προτεραιότητα της ζωής τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε εκείνους που αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, στην πανανθρώπινη ιδεολογία την οποία σταθερά και αποφασιστικά διδάσκει το ΚΚΕ.

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23-27/4/1953). Καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, οι δε αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες».

1999 Σε μια εκδήλωση ύψιστης δολοφονικής παράνοιας, λίγες μόνο ώρες από τον επίσημο εορτασμό, στην Ουάσιγκτον, των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την 30ή μέρα, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.

...και σαν χτες

1616 Πεθαίνει στη Μαδρίτη ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ Θερβάντες.

1724 Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ.

1870 Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν.

1892 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Εντουάρ Λαλό.

1912 Η «Πράβντα», το επίσημο όργανο του κόμματος των Μπολσεβίκων, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη (μετέπειτα Λένινγκραντ).

1915 Η πρώτη μαζική επίθεση με χημικά αέρια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξαπέλυσαν οι Γερμανοί κατά τη δεύτερη μάχη του Υπρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις αποικίες σε 10 μόλις λεπτά. Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που τυφλώθηκαν.

1928 Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8.15 μ.μ. στην Κορινθία. 20 άνθρωποι σκοτώνονται και 3.000 σπίτια καταστρέφονται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ