Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα πάντα για τους μεγαλοξενοδόχους και τους επιχειρηματικούς ομίλους

Γ. Στεφανάκης: Να ενισχυθεί ο αυθεντικός αντίπαλος της ΕΕ, της πολιτικής και των κομμάτων της

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις θα έχουν γίνει κοινωνική, λαϊκή περιουσία». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, ο Γ. Στεφανάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που είχε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 17 Απρίλη, τονίζοντας πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους και δεν το χάρισε καμιά κυβέρνηση. Στη συνέχεια τόνισε: «Για να πάρουμε λοιπόν θέση για τον Τουρισμό πρώτα απαντάμε στο ερώτημα, ανάπτυξη για ποιον; Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους λίγους; `Η για τους πολλούς, την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και μικρούς επαγγελματίες; Για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών;».

Ειδικά για την κατάσταση στο νησί, αλλά και γενικότερα και σε σχέση με τους εργαζόμενους, δήλωσε: «Την περίοδο 2023 για την Κεφαλονιά οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό είχαν αύξηση κοντά στο 3% και συνολικά ήταν περίπου 5%. Μόνο από το εξωτερικό σε αυτό το μικρό πανέμορφο νησί προστέθηκαν στον πληθυσμό του 10.000 επιπλέον από πέρυσι, δηλαδή 363.000 τουρίστες από το εξωτερικό. Μάλιστα σύμφωνα με την αγγλική τουριστική αγορά οι κρατήσεις των αγγλικών γραφείων που είναι και τα κυρίαρχα είναι αυξημένες κοντά στο 20%.

Ο Γ. Στεφανάκης
Ο Γ. Στεφανάκης
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του 2022, 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022.

Χαρακτηριστικό στοιχείο πανελλαδικά είναι και το στοιχείο στα κέτερινγκ, όπου το 2022 ενώ μειώθηκαν κατά 99% οι επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 92% η απασχόληση και κατά 14% ο κύκλος εργασιών. Οπως επίσης το ότι ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ οι νέες μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση ο τζίρος συνεχώς πέφτει (στην πραγματικότητα είναι περισσότερο διότι δεν δηλώνεται ο πραγματικός τζίρος) και ταυτόχρονα αυξάνεται στις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού.

Να λοιπόν η μεγάλη αποκάλυψη, η μεγάλη αντίφαση. Τα ίδια τα νούμερα αποκαλύπτουν αντικειμενικά ότι με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, λέμε λιγότερο λόγω των επίσημων ελλείψεων που έχουν ανακοινώσει οι ξενοδόχοι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική. Καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο εργασίας που αναλογεί σε καθέναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης».

Βγαίνουμε μπροστά στις καθημερινές μάχες

Στάθηκε στον ανταγωνισμό των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέας Αριστεράς» κι άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και στον Τουρισμό, αλλά και στη συνολική θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξή του μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, και κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα στη μάχη, στην καθημερινή δράση και διεκδίκηση αλλάζουν οι συνειδήσεις.

Μπαίνουμε μπροστά στον καθημερινό αγώνα, για να πάρουμε άμεσα ανάσες ανακούφισης, για να εμποδίσουμε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να έχουμε νέες κατακτήσεις.

Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις, στα σωματεία, για να ξηλωθεί ο αρνητικός συσχετισμός, για να προσπεραστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις και στις ευρωεκλογές. Ολοι οι άλλοι δεν τολμούν να πιάσουν την ΕΕ στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτή. Εχουν δεσμεύσεις πρώτα απ' όλα απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η φυλακή της χώρας στην ΕΕ. Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει. Γι' αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σπύρο Καμπίτση, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, και την Αγγελική Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ