Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέο τεράστιο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο κράτος - δολοφόνο

Αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού, για το μακελειό στη Γάζα και για τον ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο τεράστιο πακέτο των ΗΠΑ

©Anadolu Agency

Αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού, για το μακελειό στη Γάζα και για τον ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο τεράστιο πακέτο των ΗΠΑ
Η συνεχής κλιμάκωση των επιθέσεων και των βομβαρδισμών του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνει καθημερινά τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους νεκρούς και τραυματίες, ενώ συνεχίζεται σταθερά η συστηματική ισοπέδωση όλου του παλαιστινιακού θύλακα.

Μετά από 199 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.151 και οι τραυματίες τους 77.084, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μέρος των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού (ταξιαρχία Ναχάλ) συνεχίζει να επικεντρώνεται στη «διαπλάτυνση» του στρατηγικού διαδρόμου Netzarim που ελέγχει την κίνηση των Παλαιστινίων μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας, στο πλαίσιο προετοιμασιών για μια γενικευμένη χερσαία επίθεση στη νοτιότερη πόλη Ράφα. Συνοικίες της πόλης στην οποία έχουν εγκλωβιστεί 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι και εκτοπισμένοι συνεχίζουν να ισοπεδώνονται σταθερά από τον κατοχικό στρατό, αυξάνοντας και εκεί τα θύματα.

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, οι οποίες με διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν την παροχή ενός ακόμα τεράστιου στρατιωτικού πακέτου στήριξης του κράτους - δολοφόνου, με το βλέμμα τόσο στο μακελειό στη Γάζα, όσο και στον ρόλο που παίζει συνολικότερα το Ισραήλ για τα αμερικανικά συμφέροντα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο για νέα αμερικανική «βοήθεια» στο Ισραήλ ύψους 26 δισ. δολαρίων.

Από αυτά τα 5,2 δισ. δολάρια θα πάνε για ενίσχυση και διεύρυνση του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας, τα 3,5 δισ. δολάρια για αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, 1 δισ. δολάρια για ενίσχυση της παραγωγής όπλων στο Ισραήλ, 4,4 δισ. δολάρια για άλλες στρατιωτικές «προμήθειες και υπηρεσίες προς το Ισραήλ» και κάπου 2,4 δισ. δολάρια για «αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή».

Περίπου 9,1 δισ. δολάρια του πακέτου υποτίθεται ότι θα διατεθούν για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Σε ένα τέτοιο φόντο, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» επανήλθε με νεότερες πληροφορίες για τις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για επιχείρηση που θα έχει διάρκεια έως έξι βδομάδες. Τις πρώτες δύο με τρεις βδομάδες σχεδιάζεται να γίνει «απομάκρυνση» του πληθυσμού προς την ισοπεδωμένη πόλη Χαν Γιούνις και αλλού, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες. Ενώ στην πραγματικότητα οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει κάθε στοιχειώδη υποδομή στη Γάζα, το σχέδιο που συζητούν ΗΠΑ και Ισραήλ υποτίθεται ότι προβλέπει τη μεταφορά των αμάχων σε χώρους με σκηνές, χώρους σίτισης και περίθαλψης...

Ενώ τα δολοφονικά αυτά σχέδια βρίσκονται στο τραπέζι και ήδη δρομολογούνται οι σχετικές προετοιμασίες, η ΕΕ συνεχίζει τις υποκριτικές πιέσεις για αποτροπή του σχεδιαζόμενου μακελειού στη Ράφα. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, παρακάλεσε χτες το Ισραήλ «με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτεθεί στη Ράφα και να προστατεύσει τους αμάχους» (τους οποίους βέβαια σφαγιάζει εδώ και 7 μήνες, στο όνομα της «αυτοάμυνας» που υποστηρίζει και η ΕΕ). Ανέφερε ότι η ΕΕ ζητά τάχα «με κάθε δυνατό τρόπο από το Ισραήλ» να μην επιτεθεί στη Ράφα, προσθέτοντας σαν Πόντιος Πιλάτος: «Ομως δεν είμαι εγώ ο διοικητής του ισραηλινού στρατού».

Νέοι μαζικοί τάφοι σε νοσοκομείο

Στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, έξω από το νοσοκομείο Νάσερ, που έχει δεχθεί σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις, ανακαλύφθηκαν νέοι ομαδικοί τάφοι, από τους οποίους ανασύρθηκαν το Σαββατοκύριακο πάνω από 280 πτώματα.

Πολλά πτώματα (ανάμεσά τους ηλικιωμένες, νεαροί με δεμένα τα χέρια, ακόμη και παιδιά) ήταν τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες που έφεραν λέξεις γραμμένες στα εβραϊκά. Σύμφωνα με αναφορές διασωστών, πολλοί από τους νεκρούς είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη και φαίνεται ότι εκτελέστηκαν πριν θαφτούν.

Την περασμένη βδομάδα είχαν εντοπιστεί δύο νέοι ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα με δεκάδες πτώματα, που έφεραν σημάδια εκτέλεσης.

Τα αποτρόπαια ευρήματα καταδικάστηκαν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που αναφέρθηκε σε «φρικτές σφαγές» που διαπράττει το Ισραήλ.

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που επικαλείται μέλη της επιτροπής ειδικών που ανέλαβε έρευνα για τυχόν σχέση της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, αναφέρει πως κρίθηκαν αβάσιμες οι σχετικές κατηγορίες του Ισραήλ.

Αναφέρεται πως οι ισραηλινές αρχές απέτυχαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους στα μέλη της επιτροπής με επικεφαλής την Γαλλίδα πρώην ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά.

«Το Ισραήλ δημοσιοποίησε ισχυρισμούς πως ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Εντούτοις, το Ισραήλ δεν έχει παράσχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, που χαρακτηρίζει την οργάνωση UNRWA «απαραίτητη και αναντικατάστατη» για την παροχή υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, εκπαίδευσης στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και εκτοπισμένους όχι μόνο σε Γάζα και Δυτική Οχθη, αλλά και σε χώρες της περιοχής όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, συμφώνησαν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής, για την παραπέρα διασφάλιση της «ανθρωπιστικής ουδετερότητας».

Μακελειό από τον ισραηλινό στρατό και στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι τρομοκρατικές εισβολές του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Μέσα στο τελευταίο τριήμερο αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 14 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά ανάμεσά τους έφηβοι 16 ετών και νεαρές γυναίκες, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ.

Η τριήμερη εισβολή του στρατού στην περιοχή ολοκληρώθηκε την Κυριακή και πέρα από τον υψηλό αριθμό νεκρών άμαχων Παλαιστινίων, επέφερε την καταστροφή πολλών κατοικιών, επιχειρήσεων και υποδομών παντός είδους (και οδικά δίκτυα), ενώ διενεργήθηκε πλήθος συλλήψεων.

Το Σάββατο ισραηλινά πυρά προκάλεσαν τον θάνατο νεαρής Παλαιστίνιας κοντά στην Ιεριχώ και την ίδια μέρα ο στρατός προχώρησε σε 50 συλλήψεις.

Από την Κυριακή έως το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός συνέλαβε άλλους 25 Παλαιστίνιους σε Βηθλεέμ, Τουμπάς, Τουλκαρέμ, Καλκίγια και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αναφέρθηκαν επίσης νέες βάρβαρες επιθέσεις Εβραίων εποίκων με την ενθάρρυνση και στήριξη του στρατού σε περιουσίες και χωράφια Παλαιστινίων, ενώ χτες στο χωριό Μπούρκα τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επίθεση φανατικών Εβραίων και πυρά του ισραηλινού στρατού.

Στο μεταξύ, μαζική εισβολή στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα έκαναν χτες το πρωί, κατά την έναρξη του Εβραϊκού Πάσχα, πάνω από 170 Εβραίοι έποικοι, επιχειρώντας κάποιοι από αυτούς να κάνουν θυσίες ζώων στην περιοχή, κατά παράβαση του καθεστώτος που ισχύει μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967.

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε 13 νεαρούς Εβραίους στο Ορος του Ναού (όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα) επειδή επιχείρησαν να θυσιάσουν κατά την έναρξη του εορτασμού του Εβραϊκού Πάσχα αρνιά και κατσίκες με ιουδαϊκή ιεροτελεστία.

Νωρίτερα, χτες, νεκρός έπεσε ένας νεαρός, όταν έριξε το αυτοκίνητό του σε πλήθος νεαρών Εβραίων στη συνοικία Ρομίμα της Ιερουσαλήμ. Κατά την πρόσκρουση του αυτοκινήτου τραυματίστηκαν ελαφρά ένας 15χρονος έφηβος και δύο άνδρες ηλικίας 18 και 20 ετών.

Ισραήλ: Παραίτηση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του στρατού

Ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού Ααρών Χαλίβα υπέβαλε χτες την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των αποτυχιών που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, εξήρε τον αντιστράτηγο Α. Χαλίβα για την παραίτησή του, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να τον μιμηθεί.

Στη συνέχεια χτες ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί έως το τέλος Αυγούστου και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γεχούντα Φουκς, ακολουθώντας όπως είπε το παράδειγμα άλλων που πήραν ευθύνη για «την αποτυχία της 7ης Οκτώβρη».

Στη σκιά των δύο παραιτήσεων, ανακοινώθηκε πως ο ισραηλινός στρατός χτες, κατά την έναρξη της περιόδου του Εβραϊκού Πάσχα, παραμένει σε φάση επαγρύπνησης.

Αντίδραση Νετανιάχου σε σχέδιο κυρώσεων κατά ακροδεξιού τάγματος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας, έπειτα από δημοσίευμα της αμερικανικής ψηφιακής εφημερίδας «Axios» πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda, που επιχειρεί και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ακολούθησε δήλωση εκπροσώπου του στρατού πως το τάγμα Netzah Yehuda επιχειρεί «σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ και του υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει κυρώσεις εναντίον του εν λόγω τάγματος.

Το τάγμα, που απαρτίζεται από ακροδεξιούς υπερορθόδοξους Εβραίους, ιδρύθηκε το 1999 και ήταν παλιότερα γνωστό ως Haredi Naval. Τα μέλη του εκπαιδεύονται στρατιωτικά και στις ΗΠΑ και δραστηριοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως σε κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Οχθης. Για τη δράση του τάγματος εναντίον των Παλαιστινίων έχουν διατυπωθεί πολλές καταγγελίες, ενώ σήμερα το τάγμα επιχειρεί στη Γάζα.

Σκληρό παζάρι δίχως αποτέλεσμα

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, δείχνουν να ατονούν τις τελευταίες μέρες τα παζάρια σε Κάιρο ή Κατάρ για εκεχειρία και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ι. Χανίγια, που ζει χρόνια εξόριστος στο Κατάρ, πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία συναντώντας μεταξύ άλλων τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν. Ο Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ πως εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας επειδή αφενός αρνείται να έχει μόνιμο χαρακτήρα και αφετέρου αντιτίθεται στην επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων της Γάζας εκεί όπου ήταν κάποτε τα σπίτια τους.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο τουρκικό δίκτυο «A News», ο Χανίγια τόνισε πως παρά τις δεκάδες συναντήσεις και επικοινωνίες με μεσολαβητές, το Ισραήλ «έως τώρα δεν έχει συμφωνήσει σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα γιατί το μόνο που θέλει είναι η επιστροφή των ομήρων ώστε να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και αυτό δεν μπορεί να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ